erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A hunyor
2008. január 24. csütörtök
Share this!
ImageA hunyor az egyik legkorábban virágzó évelő növényünk, és ha enyhe a december, bókoló virágfejek köszöntik az új évet. A hunyorfajok Dél- és Közép-Európában honosak, és elterjedésüket segítette, hogy az ókori görögök gyógyászati célból gyűjtötték.

Image


Magyarországon három faja fordul elő a szabad természetben, és mindhárom védett növény.

Az illatos hunyor (Helleborus odorus) a Mecsek botanikai kincse, és sárgászöld, illatos virágai sok kirándulót vonzanak. Hazánk északi részein ritkán fordul elő, mert érzékeny a keményebb fagyokra.

A kisvirágú hunyor (H. dumetorum) szintén csak a Dél-Dunántúl és a Vértes tölgyeseiben tenyészik. Ez a faj csak tavasz derekán kezdi zöld színű virágait bontogatni. Bár a virágok kicsik, inkább tenyeresen osztott, fűzöld leveleivel hívja fel magára a figyelmet.

A pirosló hunyor (H. purpurascens) szirmai belül zöldesek, fonákjuk liláspiros. Leggyakrabban a Pilisben és Bükk hegységben fordul elő. A virágok harminc centiméteres száron február végén, március elején nyílnak. A pirosló hunyor mérgező, ám gyökereiből régen gyógyszert készítettek.

A fekete hunyor (H. niger) az Alpokból került hozzánk, és elsősorban mészköves talajokon terjedt el. Ez a legkorábban és leghoszszabban virágzó faj. A szirmok előbb zöldesfehérek, később rózsaszínű, majd piros árnyalatúvá válnak. Az öt-nyolc centiméteres virágfejek lefelé hajlanak, bókolnak. Neve egyébként fekete színű gyökereire utal.

A hunyor félárnyékban, nyirkos talajon tenyészik a legjobban. Ültetés előtt a földet mélyen fel kell lazítani, és meszes ("C" típusú) talajjal célszerű keverni, ha kertünk földje savas (tőzeges) lenne. Mészhiány esetén csökken a virágzási kedv.

A gyökeres növényt beültetéskor alaposan meg kell öntözni, ezután csak arra kell ügyelni, hogy télen, tavasszal és ősszel mindig nyirkos legyen a talaj. Nyáron elviseli a szárazságot, sőt, a későbbi dús virágzáshoz a hunyornak szüksége van egy pihenési időszakra.

A hunyor sziklakertbe is ültethető, ám célszerű árnyékot adó növények közelébe telepíteni.

Érdekességként megemlítjük, hogy Hippokratész, az ókor neves görög orvosa a hunyor gyökerét hánytatásra, idegcsillapítónak és vizelethajtónak használta. A szárított és porrá tört gyökérből szippantóport is készítettek, amitől jó nagyokat lehetett tüsszögni.

A népi gyógyászat sertések fülébe tűzte a gyökeret, amely tályog ellen adott védettséget.

Mérgező volta miatt ma már nem használják gyógynövényként.

Szöveg és kép: Lovas Katalin, ujember.katolikus.hu
Hozzászólások (4)add
...
Írta: --- , július 16, 2012
szeretném tudni hogy a pirosló hunyor gumója milyen mélyen van a talajban? ki lehet-e januárban gereblyézni...véletlenül??

...
Írta: Déva , december 27, 2011
Most Karácsonyra kaptam hunyort cserépben és nem tudom , hogy most kiúltethetem e , vagy várjak tavaszig. Hol tároljam addig?
válasz
Írta: Vass Dezső , november 14, 2008
Tisztelt Szakszon László!

Lovas Katalintól a Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. e-mail címen kérdezhet, további elérhetőséget a http://www.nlcafe.hu/szakertoi_oldalak/404960/3/?order=1&itemPerPage=10&page=13 linken talál.

Üdv.
Dezső
...
Írta: SzakszonLászló , november 14, 2008
Tisztelt Lovas Katalin!

Szeretnék esetleg termesztési tudnivalókat a Helleborussal kapcsolatban kérni Öntől.
Sajnos Magyar nyelven nem találok semmilyen információt, főleg a magról való szaporításáról.
Köszönettel.

Szakszon László
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >