erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Segítség hasznos állatoknak
2007. június 22. péntek
Share this!
ImageAz olyan kertet, ahol sok a virág, a rovarok szívesen felkeresik. Sok közülük a levéltetü és más nem kívánatos állatkák természetes ellenségei közé sorolható. Katicabogár, fátyolka, fürkészdarazsak és zengőlegyek lárvája a legismertebb ellenségei a levéltetűnek. Némelyik az életfenntartáshoz a virágzó növények nektárjára, pollenjére van utalva.

Image
A szelíd védelem emblematikus rovara


Image
Az aranyszemű fátyolka (Chrysopa perla) a levéltetvek egyik legfontosabb természetes ellensége


A zengőlegyet különösen a virágzó petrezselymen lehet felfedezni, de csalogató növény számára a kapor, kömény, medvetalp és más ernyősvirágú növények. A zengőlegyek virágporral és a levéltetvek mézharmatával táplálkoznak. Tojásaikat a levéltetü telepek közelében rakják le.

Image
Ékes zengőlégy


Az ernyős virágok fontos tápanyagforrásai a fürkészdarazsaknak. Ezek nagyon hasznosak, mert a levéltetveket parazita módon szabályozzák. Tojásukat egyenként levéltetükbe rakják le, ott kikelnek a lárvák és belülről falják fel a tetveket.

Image
Fürkészdarázs


Korhadt fákon és évelőszárakban vadméhek és magános darazsak fészkelnek. Amióta a feltakarított kertekben és a mezőgazdaságban alig van elhalt fa, sok hártyás szárnyú rovar nem talál fészkelőhelyet. Ezt különböző módon lehet helyettesíteni, pl. kis keményfa hasábbal, amiben különböző mélységű lyukak vannak. Vagy megfelelően feldarabolt, üreges nád-, kóró- vagy szalmacsomóval. Tegyünk el ősszel csalán-, napraforgó- és komlószárakat, és tavasszal akasszuk fel a szabadba fára vagy a ház falára.

tuja.hu
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >