erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Nemes borok laborból
2008. január 08. kedd
Share this!
Image„Egyes génszakaszok módosításával állítják majd be egy-egy borfajta egyéni zamatát.”

Nagy öröm, hogy mostanság a magyar tájak nemes borai egyre jobbak, nem egy közülük igazán kiváló. Bízvást vetélkedhetnek ízben, zamatban, szépségben a kétségtelenül igen divatos -- bár inkább reklámerejükkel, mint kizárólag minőségük fensőbbségével taroló – kaliforniai, chilei vagy dél-afrikai származékokkal. Egyes nevezetes vidékeink talaja, tájolása, mikroklímája, és persze főként a magyar szőlészek-borászok szaktudása emelte ismét magasba a korábbi tömegtermeléssel lehanyatlott borkultúránkat.

Hanem meglehet, rövidesen új világ köszönt be a borkészítésben is. December közepén megjelent egy cikk egy neves tudományos lapban, és ez nem kevesebbről szól, mint hogy olasz tudósok megfejtették az egyik elterjedt fajta, a pinot noir teljes génkészletét. Nyitva tehát az út, hogy géntechnológiai módszerekkel lehessen módosítani a növény tulajdonságait, sőt akár teljesen új fajtákat is elő lehessen állítani mesterséges úton. Talán nem is távoli jövőben laboratóriumokban, egyes génszakaszok módosításával állítják majd be egy-egy borfajta egyéni zamatát, a szánkban maradó jellegzetes ízét, a csillogó színeket.

Meghökkentő és némileg tán felkavaró is e hír, ám ne feledjük az előnyöket sem. A szőlő sok kártevője reszkethet, mert ellenálló növényeket lehet géntechnológiával „készíteni”. A környezet terhelése csökkenhet ezáltal, hiszen sokkal kevesebb (vagy akár semennyi) kémiai szerre lenne szükség, hogy szőleink ellenálljanak a különféle kártevőknek. Minden szőlősgazda (még az is, akinek csak néhány négyszögölön terem pár tucatnyi tőkéje) jól tudja, elég egy nyári zápor, már kaphatjuk is elő a permetszereket, és nyomás a földekre.

Védekezni pedig állandóan kell, hiszen amikor a 19. század hetvenes éveiben Amerikából behurcolták hozzánk is a filoxérát, alig egy-két évtized alatt a magyar szőlőültetvények csaknem kétharmada pusztult el. Kellett akkor egy Teleki Zsigmond, hogy évek kitartó munkájával, kísérletezésével ellenálló fajtákat hozzon létre, ám tökéletes védelem ma sincs a kártevők ellen.

A bornál kevésbé nemes ital a sör (elnézést a sörisszáktól, de hát én borkedvelő vagyok), ám a habzó italt szeretőket is gondok kerülgethetik. Az Egyesült Államokban máris sörhiány kezd fellépni, mert kevés termett az egyik fontos alapanyagból, a komlóból. Az elmúlt évtizedben az USA-ban csaknem megfeleződött a komlótermés, és persze ezáltal az árak is jól megugrottak, egyes helyeken már az ötszörösére is.

Alapos csapás a sörfőzdéknek, főleg a kisebbeknek, meg persze a fogyasztóknak, hiszen végső soron nekik kell megfizetniük. Sőt, most már a másik alapanyag, az árpa mennyisége is kezd csökkenni. Az ok nagyon egyszerű: felszökött a kereslet a bio-üzemanyagok iránt, és a gazdák jó üzleti érzékkel áttérnek a rendkívül jövedelmezővé vált kukoricatermesztésre. Ha se bor, se sör, marad a víz. Elég kedvetlen kilátás sokak számára.

Szentgyörgyi Zsuzsa villamosmérnök, metro.hu
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >