erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A sivatagi gyógynövény: az Aloé Vera
2007. június 22. péntek
Share this!
ImageA sivatagi forróságban viruló növény rengeteg vizet tartalmaz, amely tele van ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, ami miatt a bőr első osztályú hidratálójának számít. Olyan magas a víztároló képessége, hogy hatékony a bőröregedés ellen is.A sivatagban vagy a trópusokon zöldellő hosszú, vastag szárú növény tüskés leveleinek belseje olyan, mint a szivacs: a gyökerek és a levelek által megszűrt vizet hosszú időn keresztül megőrzi. A nedvességet áttetsző zselévé alakítja, ezt használja fel eredményesen a kozmetikai ipar és a gyógyászat.

Image


Az aloé zseléje nemcsak nedvességgel, hanem vitaminokkal,ásványi anyagokkal, enzimekkel, fehérjékkel, szénhidrátokkal és aminosavakkal is tele van. Ráadásul úgy, hogy ezek egymás hatásait felerősítik, így visszaáll a szervezet megbomlott harmóniája, a bőr megtartja egészséges egyensúlyát.

Az aloé vera gyógyító és szépítő hatása már az ókor óta ismert, Egyiptomban a fáráók a hosszú élet elixirjénak tartották. A legenda szerint Kleopátra bőrének és szemének szépségét egy nubiai rabszolga által készített aloe tartalmtú öblögetővíznek köszönhette. Nagy Sándor Arisztotelész javaslatára hódító harcot vívott Socotra szigetén az aloé megszerzéséért, mely a legenda szerint sérthetetlenné tette a harcosokat.

Napóleon serege is élvezte a növény csodálatos, gyógyító hatását. Mahatma Gandhi hosszú böjtjei alatt az aloé segítségével őrizte meg hihetetlen munkabírását, energiáját. Az aloé gyógyító tulajdonságai mellett lassítja a ráncosodási folyamatot, a haj dúsabb, csillogóbb, erősebb lesz. Mindezt a modern kozmetika is tudja, hiszen egyre több aloévera-kivonatos készítményből lehet válogatni.

A növény kivonatát a legnagyobb mértékben rendszerint a napozás utáni bőrápoló készítmények tartalmazzák. A nap ugyanis sokkot jelent a bőrnek, előfordul, hogy a legnagyobb odafigyelés ellenére is leégünk. Ilyenkor a bőrégést nedves borogatással csillapíthatjuk, és ha csökken a bőr felületi hőmérséklete, akkor jöhet az aloé vera kivonatát tartalmazó, speciális, napozás utáni bőrápoló.

Ezek a készítmények könnyű állagúak, hűsítő hatást fejtenek ki, gyorsan felszívódva segítik a bőr regenerálódását. Amikor megszűnik a bőrégés, akkor is használjunk aloé verával dúsított terméket, de akkor már testápoló vagy krém formájában, amellyel pótolhatjuk a bőrből a napozás során elveszített zsírt és nedvességet. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy színünk bronzosból szürkés árnyalatúvá váljon.

Az erősen irritált, allergiás bőrre szintén aloékivonatos ápolószerek használata ajánlott. Gyakran alakul ki ez a bőrprobléma a stresszel teli hétköznapok hatására, de főként a menstruáció előtti időszakban vagy a változókorba lépett nőknél. Nekik kimondottan ajánlott az aloékivonatos tonik használata, amellyel töröljék át reggel és este a bőrt, valamint napközben bármikor, amikor úgy érzik, hogy bőrük szomjazik a szárasságtól.

Az aloés tonikban nyugtató kamilla-, és a tápláló sejteket regeneráló körömvirág-kivonat is található. A sivatagi növényből készült pakolásokra a stresszes napokon nagy szüksége van a bőrnek. Ha a pakolást este, a megtisztított arcra visszük fel, akkor nyugodtan hagyjuk, hogy a jótékony sejtregeneráló hatást egész éjszaka kifejtse. Reggelre megszűnik a bőr feszülő érzése.

Az aloé kivonatát gyakran társítják egy egzotikus gyümölccsel, az E-vitaminban gazdag avokádóval. A kozmetikai szakemberek úgy gondolják, hogy a szépség két nagyágyúja egymás hatását erősíti. Az aloé a „nedvességsorompó“ ideális működésének helyreállítására hat, az avokádó pótolja a bőrből a hiányzó nedvességet, és erősíti a bőr visszazsírosító hatását.

Egyes fogkrémek is tartalmaznak aloét, ezzel erősítik az ínyt és megpróbálják visszaadni a fogak fehérségét. A szőrtelenítők között is hódít. A hidratáló borotvahabok vagy zselék mellett a női borotvák között léteznek olyanok, amelyeknek a pengéje mellett aloét tartalmazó krémező csík húzódik meg, és íly módon nyugtatja, hidratálja a szőrtelenített bőrt.

maszol.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >