erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Még nem késő rózsát ültetni
2007. november 06. kedd
Share this!
ImageA virágok királynőjét legalkalmasabb ősszel elültetni, s akkor következő nyáron már rózsaillat vonja be a kertünket. Igaz, tavasszal is földbe tehetjük a töveket, ekkor biztosan nem fagynak meg, ám jobb ősszel, miután a beoltott tövek kikerülnek a földből.

Ha sietünk vele, még a talaj menti fagyok beállta előtt elültethetjük a töveket. Először bizonyosodjunk meg arról, hogy kertünk vagy udvarunk elég napfényes ahhoz, hogy a rózsák szeressék a helyet. Ha túlságosan árnyékos részre ültetjük, nem kezd majd dús virágzásba, s a tő évek múlva is csak senyvedni fog.

Legalább napi hat óra napfény szükséges ahhoz, hogy jól érezze magát. S a legjobb, ha a reggeli napfényt kapja, amely minél gyorsabban felszárítja a harmatot a levelekről, bimbókról. Ez különösen fontos, mert a vizes leveleket hamarabb megtámadják a különböző kórokozók.

► Ültetési praktikák

A rózsatő talaj szempontjából nem túl igényes, de leginkább a jó vízáteresztő, mélyen fellazított földet kedveli. Ha homokos a talaj, akkor több nedvességet igényel. A töveket – ha nem egyenesen a termesztőtől, rögtön azután vásároltuk, hogy kikerültek a földből – ültetés előtt ajánlott akár egy teljes napig is vízbe tenni, hogy megszívják magukat. Körülbelül negyven centiméter mély és ugyanilyen széles gödröket ássunk. Először tegyünk bele komposztot, hogy biztosítsuk a megfelelő táplálékot a fiatal töveknek.

A gyökereket ajánlatos egy picit visszavágni. Még a földelés előtt jól locsoljuk meg, majd takarjuk be annyira, hogy a szemzési pont (ahol az ágak kezdődnek) 2–3 centivel a föld alá kerüljön. Kezünkkel jól nyomkodjuk rá a gyökérre a földet, de vigyázzunk, soha ne tapossuk, mert megsérthetjük vele a gyökeret.

Mivel ilyenkor már kell tartani a korai fagyoktól, jobb, ha felhantoljuk a tövet, s amíg az időjárás engedi, naponta locsoljuk (legalább két liter vizet öntsünk rá). Hogy elkerüljük a fagyást, télire minden tövet – azokat is, amelyeket már régebben ültettünk) magasan hantoljuk fel, s nem árt, ha száraz lombbal vagy szalmával betakarjuk.

A futórózsát ne ültessük közvetlenül a fal mellé, mert ott túl száraz a talaj. Hagyjunk körülbelül 30 centi távolságot a fal és a tő között.

► Metszési útmutató

Bár egyesek már ősszel metszik a rózsákat, jobb, ha csak tavasszal vágjuk vissza. Ha ilyenkor megmetsszük, a fagy kárt tehet bennük. Majd csak március–áprilisban metsszük, mikor már biztosak lehetünk abban, hogy a hőmérő higanyszála nem esik nulla fok alá. Először is a megfagyott részt kell eltávolítanunk, majd vágjuk vissza két-három szemre.

Nem kell félnünk attól, hogy túlságosan megmetsszük a tövet, annál több virággal ajándékoz majd meg a nyár folyamán. A futó- és a bokorrózsán hagyjunk 4-8 szemet, s mindig úgy metsszük, hogy egy kifelé néző rügy felett vágjuk vissza a vesszőt, így az új hajtás kifelé fog nőni.

Mivel a nemes rózsákat vadrózsából szemezik be, előfordul, hogy a földből vadhajtás nő ki. Ezeket azonnal vissza kell vágni, hogy a nemes vessző tudjon fejlődni. Ha nem tesszük, idővel elvadul az egész tő.

maszol.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >