erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Uniós borreform: közös álláspont a szakmával
2007. október 25. csütörtök
Share this!
ImageAz Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szerdai ülésén egyetértett abban, hogy a magyar kormány továbbra is a szakmai szervezetekkel közösen kialakított álláspontot képviselje Brüsszelben az uniós borreformmal kapcsolatban.

Ezt a véleményt Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke fogalmazta meg, miután a képviselők meghallgatták a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) megbízottjának az uniós borreformmal kapcsolatos beszámolóját.

Sztanev Bertalan jelezte: az uniós borreformot a bizottság már a jövő év nyarának végén szeretné életbe léptetni, ezért Brüsszelben mindent elkövetnek azért, hogy a reformfolyamat előkészítése az év végén, a jövő év elején lezárható legyen. A szakértő úgy fogalmazott, hogy általában a borpiaci reform zárt egységet képez, és a bizottság nagyon nehezen fogad el bármiféle módosító indítványt.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára kiegészítésében elmondta: Magyarországnak továbbra is az az érdeke, hogy a mustfok javítása a répacukorral - ugyanúgy, mint eddig -, alkalmazható legyen, valamint hogy az úgynevezett nemzeti borítékokba kerülő pénzt ne történelmi alapon, hanem területalapon osszák fel a tagállamok között.

Emellett a szőlőkivágásba is nagyobb beleszólást kellene kapniuk a tagállamoknak - vélekedett. Ez utóbbi mellett azért érvelt a szakmai szervezet főtitkára, mert Magyarországon évente mintegy 2,5 milliárd forintot lehetne felhasználni a szerkezetváltás megvalósítására. Ez 1300-1500 hektár szőlőültetvény megújítását tenné lehetővé.

A kivágás ösztönzése főként a régi tagállamok érdeke, mivel az uniós szakértők szerint ez mintegy 200 ezer hektár ültetvény kivágását tenné lehetővé az újonnan csatlakozott tagországokban. Ezzel tehermentesíteni lehetne a régi tagországok ültetvényeire nehezedő piaci nyomást.

Az FVM szakértője szerint a területalapú pénzelosztás valószínűsége kicsi, mivel a történelmi alapon járó pénzek mellett a régi tagállamok szinte egyöntetűen állnak ki.

A mezőgazdasági bizottság a hegyközségekről szóló, 1994-ben hozott, valamint a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 10 évvel későbbi törvényhez benyújtott módosító indítványokat is tárgyalta. A kormány képviselője nem értett egyet azzal, hogy a módosítások között szerepeljen a borvidéki régiók beemelése a hegyközségi szervezetbe. Ezek a régiók ugyanis a bortörvény hatálya alá tartoznak a szakértő szerint.

További két napirendi pontról elhalasztották a döntést a képviselők, mondván: megvárják a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának közeljövőben tartandó tanácskozását. A javaslat ugyanis az arányos szavazást tette volna lehetővé a különféle ügyekben. Jelenleg ugyanis minden borvidék területnagyságtól függetlenül azonos szavazattal rendelkezik. Ezt szerette volna az egyik ellenzéki képviselő megváltoztatni arányos szavazással. A felvetéssel a kormánypárti oldal is egyetértett korlátozott mértékben, ezért várnak a HNT döntésére.

mno.hu
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >