erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Határon túli borcsodák Budafokon
2007. szeptember 19. szerda
Share this!
Image Erdély, Szerémség, Felvidék, Lendva. Valaha Európa leghíresebb borait termették e tájak. Nem véletlen, hogy néhány határon túli magyar borász ismét jó gazdája kíván lenni ezeknek a bortermő területeknek , és ma már versenyeken is eredményesen mutatkozik be. Az anyaországi bemutatkozás terepe tavaly óta a XXII. kerület lett, ahol az idén másodszor rendezték meg a Kárpát-medencei borászok találkozóját a legkiválóbb termelők részvételével a budafoki pezsgő- és borfesztiválon.

Balla Géza, az erdélyi Arad-hegyalja bormestere olyan kései szüretelésű kadarkát készít, amelyet Trianon előtt nagy mennyiségben és lenyűgöző minőségben alkottak meg a királyi Magyarország keleti hegyormainak alján. A ménesi Kadarissima hasonló a legősibb vörös aszúkhoz, kóstolása felidézi azt az időt, amikor még igazi mézízű különlegességeket készítettek a kék szőlőkből is.

A Muravidéken, Lendván szintén ősi hagyománya van a szőlőtermelésnek. A legjobb borok itt is azokból a szőlőkből készülnek, amelyeket késő őszig fenn hagynak a tőkén. Az itt élő Rozsmán István gazdaságában az olaszrizlinget, a rajnai rizlinget és a chardonnay-t is töppedten szüretelik, hogy aztán kiváló zamatú desszertbort készíthessenek belőle. A kisvállalkozásból ma már borház lett Hosszúfaluban a Lendvahegyi borút kihagyhatatlan portájaként, ahol borkóstolókat is tartanak mindenki „kedves megegészségesedésére”.

Ősmagyar fajtákat őrzött meg a magyar nép zivataros századaiból a Szerémség is. Az itteni kiváló borászoknak, például Maurer Oszkárnak köszönhetően kezd újra ismert fajtává válni a szerémi zöld, a bakator vagy a mézes fehér. Maurer Oszkár szerint magyarul kell szólni a szőlőtőkéhez, és az magyarul fog válaszolni. Így lehet elérni, hogy amikor kiváló minőségű szőlő terem, abból a legmagasabb minőségű bor készülhessen.

Egyre szebb borok készülnek a felvidéki Muzslai-hegy szőlőiből is. Erre a legjobb példa a révkomáromi pincéjében alkotó Bott Frigyes 2006-os szürkebarátja. A bort a must leülepítése után, finom seprőn kevergették, és érlelték egészen a palackozásig, miközben négy különböző hordóban pihent. Ettől eredeti gyümölcsízeket, különleges aromákat kapott. A határon túl tehát virágzásnak indult a magyar borászat, de ezt eddig nem nagyon vették észre az anyaországban. Tavaly azonban Budafokon otthont adtak az említett határon túli magyar borászoknak is, amikor egy helyi lokálpatrióta, Bakonyi Viktor szervezésében megrendezték a Kárpát-medencei borászok első találkozóját. Budafok–Tétény új vezetése az idén az egyik legfontosabb eseményévé avatta a Kárpát-medencei borászok találkozóját a budafoki pezsgő- és borfesztiválnak. Megnyitottak például Savoyai Jenő herceg – Promontor alapítója – egykori kastélyának helyén egy 3200 négyzetméteres, keresztboltozatos pincét. A pince előtti területen, a díszes kapujának tartóoszlopain álló kőszobrokról elnevezett Oroszlános Udvarban pedig új helyszínét avatták fel a helyi fesztiválnak, ahová meghívták Kárpát-medence legkiválóbb bortermelőit.

A borárus pultokkal körberakott térben üldögélő és népzenét hallgató közönséget – a határon túli magyar borászok társaságában – olyan termelők szolgálták ki a legkiválóbb nedűikkel, mint Dúzsi Tamás Szekszárdról, Vincze Béla Egerből, de megjelent az egri ifj. Gál Tibor, és Budafokra utazott a nagy múltú városból Simon József is, aki kínált egy régi magyar különlegességet is, az angolszász területen csak „magyar zöldnek” nevezett viognier-t is. Lenyűgözte a borkóstolókat a balatoni régióból érkező Laposa József 2006-os juhfarkja, a Balaton-felvidéki Feindl Borház pedig a hat hónapos, tölgyfa hordós érlelésű Chardonne barrique borával vitte el a pálmát.

A Kárpát-medence csodájának nevezte Tiffán Zsolt villányi borász, hogy ebben a térségben mindenki fel tud mutatni egy olyan bort, amely csak neki született meg a világon. A borász szerint Villányban ez a bor az oportó (portugieser), amelyet senki nem tud olyan minőségben termelni, mint a villányiak. – A budafoki borásztalálkozó megerősíti azt a véleményemet, hogy a Kárpát-medence oszthatatlan egység – fejtette ki Tiffán. Szerinte a határon túli borászok azt is bizonyítják, hogy a terület kulturális hagyományai, földrajzi, klimatikus és mezőgazdasági adottságai eltörlik a politika, a történelem által megírt határokat.

Baráti, családias hangulatú együttlétnek nevezte a borásztalálkozót a szekszárdi Takler András, akinek nemcsak mi csodálhattuk meg 2003-as Regnum cuvée-jét, hanem a franciák is, akik a bordeaux-i borversenyen nemrég aranyérmet adtak a nagyszerű bornak.

Magyar Nemzet / erdely.ma
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >