erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Az olajbogyó vagy maszlina
2007. szeptember 13. csütörtök
Share this!
ImageMég a minószi civilizáció óta az olajbogyó(Olea europaea) egyike a mediterrán térség szimbólumainak. A kor számos történelmi és irodalmi forrásában szerepel, hogy csak a Bibliát a Koránt vagy a görög és latin írók írásait említsük. Julius Cézár idejétől a béke szimbóluma, és jelenleg is az. Az Ótestamentumban Noé az özönvíz végének hírét is úgy kapja, hogy egy galamb olajbogyó ágat visz neki.

Image


Majd ötezer évig az olajbogyó az itteni népek étrendjében szerepel, fontos szerepet töltött be a gazdaságukban. Étkezésben, vallási szertartásokban, gyógyászatban, kozmetikumok készítésében használták.

Először a Közép-Keleten és a Mediterrán medencében termesztették még a Neolitikum óta. Valószínűleg a Dél-Nyugat Ázsiából származik.

Az olajbogyó könnyen alkalmazkodott a mediterrán klímához, a mezőgazdaság számára kedvezőtlen talaj ellenére lassan a legnagyobb kultúrává nötte ki magát. Ettől kezdve az itteni népek számára fontos "zsiradék" forrást képezett, ami nem csak egészséges, hanem igen ízletes is.

Image


Az ókori Izráelben minden jómódú háztartásban volt egy olajprés az olaj kivonásához, melyet főzéshez és világításhoz használtak. Az olajfa merev és kiváló fája sem elhanyagolható. A Római Birodalom terjeszkedése idején a napi étkezéshez tartozott, a szegények ugyanis olajbogyót, fügét, zöldségeket és túróféléket ettek.

A mai Görögöországban, Izráelben, törökországban, Palesztínában és Jordániában vagy Szíriában több 10000 ha-on termesztik. Egyes termelők az új termesztési módokat kedvelik, gyakran gondozva, metszve az olajfákat. Mások a régi termesztés hívei, ők a fákat szabadon nőni hagyják, ezek sokszor érdekes alakot vesznek fel.

Image


Az olajbogyók szedése és feldolgozása

Betakarítás után egyes részeit a termésnek frissen eladják vagy feldolgozzák. Másik részét kisajtolják és olajat nyernek belőle. Egy időben nehezen lehetett tiszta olajbogyó olajat találni, ugyanis számos hamisítvány volt jelen a piacon, annak ellenére, hogy ezeket könnyű felismerni. Az oliva olaj minősége nagyban különbözhet. A legjobb a hidegen sajtolt, első sajtolásnál, forróvíz és bármi nélkül sajtolva. Ennek az olajnak "extra virgin" a megnevezése, a legjobb és legtisztább olaj a piacon, de ehhez nehezebb hozzájutni.

A legjobb minőségű , kézzel szedett bogyókat használják, és a végső termék kevesebb mint 1% olajsavat szabad tartalmazzon. A másik minőség a "virgin oil", ami legfeljebb 2% olajsavat tartalmazhat. A "tiszta" olaj legfeljebb 3% olajsavat tartalmazhat. Ennél az értéknél nagyobb olajsav tartalmú olaj nem alkalmas étkezésre. Az olajsav tartalom főbb meghatározó tényezői a szedési idő, valamint a betakarítás és a hidegsajtolás között eltelt idő. Ez az intervallum minél kisebb, annál jobb minőséget érhetünk el.

Image


A tapasztalt szakácsok szerint az olajbogyó a minőségi borhoz hasonlóan jellegzetes íze van, amit a termőhely, talaj, nedvességtartalom, a fajta és egyéb tényezők határoznak meg. A borokhoz hasonlóan sok féle oliva olajat találhatunk. Szine a sötét zöldtől a világos aranysárgáig váltakozhat, ami a minőség bíztos mérője is.

A legjobb oliva olaj meghatározásához egy kísérletet végezhetünk, melyhez szükségünk lesz több fajta olajra, hidegvízre, fehér kenyérre vagy almára. Az olajat kóstoljuk egyenként tetszés szerint belemártva a kenyeret, mindegyik után az íz semlegesítésére igyunk hidegvizet, majd együnk egy szelet almát. Így kiválaszthatjuk a nekünk legmegfelelőbbet. Egyesek az édesebb, mások az aromásabb olajakat szeretik. Esetleg össze is keverhetjük őket.

Image


Vásárlásnál márkától függetlenül "virgin extra" oliva olajat vásároljunk. Válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbbet, de jegyezzük meg, hogy az olaj jó vagy rossz irányba tolhatja el az ételünk ízét. Az északi országokban inkább saláták készítéséhez használják, ritkábban főzéshez. A mediterrán részeken más a helyzet, Olaszországban, Dél-Franciaországban, Görögországban és Törökországban és a Közel-Keleten főzéshez is előszeretettel használják.

Válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbbet, fedezzünk fel új ízeket!

gardening.ro
Hozzászólások (2)add
Mvhely
Írta: vd , január 30, 2011
Kedves Gizella,
Nem tudok olyan fajtáról amelyik télálló lenne, viszont, át lehet teleltetni pár fokos hőmérsékleten védett helyen.

kerdes
Írta: Gizella , január 30, 2011
Mivel az olajbogyo felkeltette az erdeklodesemet, meg szeretnem kerdezni Onoktol, letezik olyan olajbogyo faj, ami az erdelyi teli viszonyok kozott is megterem?
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >