erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A szépség és a csend kertjei
2007. augusztus 24. péntek
Share this!
ImageMiután megnyílt előttünk a világ, itthon is egyre többen próbálják megvalósítani kertjükben, amit messze földön láttak. Egyre több helyen látni itthon is japánkerteket.

Ezek a kertek azonban nemcsak a látvány megejtő szépségéről és kifinomult rendjéről, hanem a lélek nyugalmáról is szólnak.

Image


Az épített környezet mindig alárendelt szerepet tölt be, nem akar uralkodni a természeten, hanem belesimul abba. A japánok nem tesznek különbséget kint és bent között. Leg-utóbb a Balaton partján, Zamárdi-ban láttam egy olyan japánkertet, ahol az épület szinte nem is létezett, a vadszőlő teljesen észrevétlenné tette, és legfeljebb háttérként szolgált a kert számára. A japánkert eredetileg a természet keretbe foglalásáról szólt. Előképe a sintóizmusban lelhető fel. A szent helyeken sziklákat és fákat vontak körbe megszentelt kötelekkel a vallásgyakorlás terepeként. Kiotóban látható több példája is az ilyen "kölcsönvett táj" (sakkei) típusú kerteknek. Ezek a kertek néhány gondosan megválasztott növény társításából állnak csupán, amelyek mintegy művészi keretül szolgálnak a környező táj látványának élvezetéhez.

A kerti tó, a sziklakert és a vízesés is japán találmány, s a temészet leképezésére szolgálnak. A kerti sziklák a középkorban Japánban olyan nagy becsben álltak, hogy külön szakember foglalkozott a kiválasztásukkal. A köveket nagy műgonddal válogatták, de sohasem munkálták meg, azt a természetre bízták. A lekerekített, mozgó állatokat formázó kövek voltak a legnagyobb becsben, s akár messze földről is készek voltak a kertbe illő követ odaszállítani.

Sokak számára a japán kertművészet csúcsát a Kiotóban látható 17. századi császári nyaraló kertje, a Kacura-kert jelenti. Ez egy olyan rafinált kert, amelynek kacskaringós ösvényeit járva lépésről lépésre más arcát mutatja nekünk, miközben a növények, a tó a vízesések és a csobogók látványa egyre jobban elvarázsol. A Kacura-kert egyfajta gyűjteményes tárlata a japán kertművészet fejlődésének. Nem kisebb művészet mindezt a szépséget egy zsebkendőnyi udvarban elhelyezni.

metro.hu
Hozzászólások (1)add
...
Írta: ÉP-KERT Mérnökiroda Kft , október 30, 2008
Jó a cikk! Hozzátenném, hogy a japán kertek speciális növényanyagot kívánnak és valóban szinte minden kertben van víz (ott, ahol nincs víz akár gereblyével elrendezett, elgereblyézett homok helyettesítheti).
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
Következő >