erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A dió (Juglans regia L.)
2007. augusztus 23. csütörtök
Share this!
ImageA dió(Juglans regia L.), egy meleg és mérsékelt égövi növény. Magassága a 30 métert is eléri, erőteljes növekledésű gyümölcsfaj.Tudományos besorolás:

Ország: Növények - Plantae
Törzs: Zárvatermők - Magnoliophyta
Osztály: Osztály - Magnoliopsida
Rend: Bükkvirágúak - Fagales
Család: Diófélék - Juglandaceae
Nemzetség: Juglans


Image


Törzse vastag, kérge sima szürkés-ezüstös szinű. Ágai erősek, koronája sűrű és terebélyes. Levelei nagyok, 5-9 részből állnak, tojásdad alakúak szélük ép.
Hím virágzatai barkákban egyesével vagy kettesével csoportosulnak, henger alakúak. Női virágai kettes és négyes csoportokban csoportosulnak, néha szoliterek. Szinük bíborvörös.
A dió májusban virágzik. Termése csonthélyas termés, egy maggal két nagy sziklevéllel, felülete ráncos, olajakban gazdag és diónak nevezzük.

Image


Szaporítása magról és oltással történik. Az oltás kivitelezése nem teljesen megoldott ezért kevésbé elterjedt.
Elészórtan a spontán flórában is megtalálható vegyes erdőkben, többnyire dombvídéken a Bánátban és Olténiában.

Felhasználása

A dió egyik legelterjedtebben fogyasztott gyümölcsféle Romániában. Az ételekben megszámlálhatatlan formában megtalálható: kalácsok, sütemények, palacsinták, hagyományos húsvéti ételek összetevőjeként.
A dióbelet a hagyományos gyógyászatban használják a benne található értékes olajok miatt. Ez az olajat régi idők óta fogysztották a bükk, bükkmagolajakkal együtt.

Image


A dió fás, kemény héja az endokarpium kis gyerekjátékok készítésében használják, főként csónakok készítésében. Ezen kívül egyes bútorok készítésében is felhasználják. Régebben egyes büntetésekben is használták. Pl.dió héjon térdelés.

Image


A dió zöld héja az exokarpium egyes gyógyászati kezelésekben használatos. Ezen kívül pigmentanyagokat vonnak ki belőle(fekete szín). Ez nagyon tartós színt kölcsönöz pl. a hajnak, természetes textiliák festésében.

Virágzatait összegyűjtve a haj és a fejbőr ápolására és kezelésére használják, kozmetikumok stb. hatóanyagaként.Kémiai összetétele

A dióbél nagyon kevés vizet, 15% fehérjét, 63% olajat , 14% szénhidrátot ,4 mg% Na sókat, 545 mg% K-ot, 70 mg% Ca-ot, 430 mg% P-t, 4 mg% A vitamint, 0,35 mg% B1 vitamint, 0,1 mg% riboflavint 1 mg% niacint, 15 mg% C vitamint tartalmaz.
Levelei taninokat 4-5%, inozitolokat és egyéb olajakat tartalmaznak.
A perikarpium juglonokat, taninokat, éterolajokat, klorofilokat, keményítőt ,pektinanyagokat, szerves savakat tartalmaz. A juglon a bőr fehérjéivel érintkezve egy sötét színt ad.

Gyógyászati felhasználása

A diólevél (Juglandis folium) hivatalosan elismert gyógynövény. Antimikrobális, összehúzó hatású. Szájnyálkahártya-gyulladásra, fogínygyulladásra jó.
Gyógyteaként és gyomorkeserűként is használják.

Figyelmeztetés

A dió levele nagy mennyiségű jódot tartalmaz és bocsát ki, ezért nem ajánlott egy diófa árnyékában hosszú időt eltölteni.
Ezt a megállapítást népi hagyományok is megerősítik. A diófa árnyéka nemcsak az emberekre van rossz hatással, ugyanis a diófák környékén egyes növények sem tudnak fejlődni és kipusztulnak.

gardening.ro
Hozzászólások (2)add
A diófa árnyéka ártana?
Írta: Gyarmati Rudolf , október 17, 2012
Nem tartom valószínűnek, hogy ártalmas lenne a diófa árnyékában tartózkodni. A növény növekedésgátló anyagokat tartalmaz, ezért korlátozott a növekedés alatta - továbbá sűrű az árnyéka is, így fény hiányában is kicsi más növények esélye. Úgy biztosan nem bocsát ki jódot, hogy pl. az alatta üldögélő ember belélegezné ...
Dunaújváros
Írta: Bartos Istvánné , november 16, 2011
Kiváncsi lennék arra, hogy milyen rossz hatással van a diófa árnyéka az emberre. Hogyan fejti ki rossz hatását. Nagyon sokszor azt lehet hallani, hogy a diófa árnyékában pihennek, régen mi is ezt tettük. Válaszát köszönöm. Bartosné
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >