erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Fűszergyömbér (Zingiber officinale)
2007. június 21. csütörtök
Share this!
ImageA fűszergyömbér (Zingiber officinale) a Gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növény. Már az ősidők óta termesztik Kínában, Indiában, Malajéziában.
Orvosi célra a Karib-tenger térségében és az Egyesült Államokban is termesztik. Az ókor óta fontos szerepet játszik a kínai valamint az indiai orvoslásban. Minden jelentős görög valamint római orvos ír gyógyító hatásáról. Emésztési panaszok és a szemlencse elhomályosodása ellen alkalmazták. Konfucius még a tengeri betegség ellen is javasolta.

Image


A konyha, de a gyógyászat is a gyömbér gyöktörzsét használja, amely illóolajat, zingerolt, szovarolt tartalmaz. Az illóolaj tompítólag hat a központi idegrendszer autonóm központjaira. Hatóanyagai serkentik a nyál, az epe valamint a gyomornedv elválasztását. Élénkítik a bélműködést. A tapasztalati gyógyászat alkalmazza a gyömbért étvágygerjesztőként is, mivel serkenti a nyálelválasztást. De köhögés és más meghűléses betegségek kezelésénél is alkalmazzák. Gyógyító hatást tulajdonítottak még neki a májbántalmak, szembetegségek, torokfekélyek esetén is, valamint afródiziákumnak is tartották. A kutatások igazolták hatékonyságát a gyomor és a bélrendszer funkcionális zavarainak esetén, valamint a tengeri, illetve a légi betegség tüneteinek enyhítésében is. Hányinger esetén 1gramm porrá tört friss gyömbér gyökeret ajánlott bevenni kevés folyadékkal. Tengeri betegségek valamint légúti betegségek esetén tinktúra formájában 20 cseppet egy pohár langyos vízben az utazás előtt, valamint az étkezés előtt 30 perccel ajánlatos bevenni. Emésztési panaszokra, hányinger ellen a tea hatásos.

Image


A teakészítés módja a következő: 1 teáskanál dúrvára tört gyökeret leforrázunk egy csésze vízzel, 5-10 percig állni hagyjuk lefedve. Majd leszűrjük, és étkezések előtt fogyasztunk belőle egy-egy csészével.

Ellenjavallata és mellékhatása nem ismert. Bingeni Szent Hildegárd apátnő Fizika című művében találunk róla leírást. A gyömbér pogácsa receptjét olvashatjuk, amely így szól: „ki gyomrában és beleiben székrekedéstől szenved, törje az porrá gyömbért, s keverje el ezt a port marhanyelv levével. Azután babliszttel gyúrjunk ki pogácsákat, és gyenge tűznél süssük meg azokat a sütőben. Egyen a pogácsákból gyakran evés után, s éhgyomorra is, s az enyhíti majd a gyomor bűzős baját s az embert pedig erősíti”.

Szász Blanka,marosvásárhelyi kertészmérnök
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző