erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Augusztusi növényvédelem a gyümölcsöskertben
2007. augusztus 12. vasárnap
Share this!
ImageAugusztus elején is figyelnünk kell a gyümölcsfáinkra. Az almafákon a kártevő molyok közül az almamoly és a különböző sodrómolyok okozhatnak gondot. A folyamatos tojásrakás és hernyókelés miatt továbbra is veszélyeztetik fáinkat.

Ha a feromoncsapdák előző heti fogási eredményei indokolják védekezni kell ellenük. Fontos az amerikai fehér medvelepke kis hernyófészkeinek megjelenését figyelni. A lerakott tojásokból már kelnek a kis hernyók. Ezek kezdetben csoportosan maradnak és a szövedékkel összehúzott levelek védelmében károsítanak. A hernyófészkek általában a hajtásvégeken találhatók, egyedszámuk és kártételük mindig sokkal nagyobb, mint az első – tavaszi – nemzedék esetében. Lombkártételüket addig kell megakadályoznunk, amíg a hernyók csoportosan élnek. A molyok elleni védekezésre kitinszintézis-gátló, illetve fejlődés-gátló vagy Bacillus thuringiensist tartalmazó készítményt válasszunk: ilyen a Dimilin 25 WP, az Insegar vagy a Dipel. A jól felismerhető hernyófészkeket vágjuk le és égessük el.

Amennyiben ezt a mechanikai védekezést gondosan végrehajtjuk, nem kell vegyszerrel védekeznünk. A fák alól rendszeresen szedjük fel és semmisítsük meg a hullott gyümölcsöt. A további fertőzési lehetőségeket így is csökkenthetjük. A nagy termést ígérő fák ágait támasszuk alá, mert a gyümölcs súlya vagy a szélvihar ágtörést okozhat. Ez a károsítók fertőzését is elősegíti. A körtefákon is figyeljük az amerikai fehér medvelepke kis hernyófészkeinek megjelenését. A téli körtefajták védelméről az almamoly, a sodrómolyok és szükség esetén a varasodás folyamatos fertőzési veszélye miatt kell gondoskodnunk. A vegyszeres védekezés történhet Orthocid 50 WP, Merpan 50 WP, Sumithion 50 EC, Fendona 10 EC vagy Karate 5 EC készítményekkel.

Az őszibarackosban akkor kell védekeznünk, ha a feromoncsapdák fogásai alapján a keleti gyümölcsmoly tömeges rajzását észleljük. A gyümölcsösünkben lévő, még szüret előtt álló fák fajtaösszetételéhez igazodva válasszuk ki az alkalmazásra kerülő készítményeket. A szeptemberben érő fajtákat hosszabb hatástartalmú készítmények kombinációjával permetezzük. E célból a molyok hernyói, a pajzstetvek lárvái ellen egyaránt hatásos készítményt, valamint a monilinia és a sztigminás levéllyukacsosodás elleni gombaölő szert is tegyünk a permetlébe. Ha takácsatka-elszaporodást észlelünk, atkaölő szert is használjunk. Ha észrevesszük fáinkon az amerikai fehér medvelepke fiatal lárváinak jellegzetes hernyófészkét, azonnal szedjük le, és semmisítsük meg. A fák alól rendszeresen szedjük fel a hullott, fertőzött gyümölcsöt.

A szüret befejezése után sajnos a legritkább esetben kerül sor a cseresznye- és meggyfák védelmére. Ez is oka néhány fő károsító - kaliforniai pajzstetű, kéregmoly, lombosfa-fehérmoly, füstösszárnyú levéldarázs vagy a blumeriellás levélfoltosság – nyári elszaporodásának. Kártételük korai lombhullást és a fás részek pusztulását idézheti elő. Közvetve csökkentik a következő évi termést is. A fertőzött gyümölcsösökben, kertekben fontos a kaliforniai pajzstetű elleni védekezés, hiszen a gyümölcs érése, szüretelése miatt első lárvarajzásának idején nem tudtuk károsítását megakadályozni, Ha védekeznünk kell, olyan rovarölő szert válasszunk, amely egyúttal a füstösszárnyú levéldarázs lárvái, a levéltetvek és az elszaporodó csipkéspoloska ellen is hatásos. A permetléhez akkor adjunk gombaölő szert, ha megtaláljuk a leveleken apró, kerek vagy szögletes lilás foltok alakjában a blumeriellás levélfoltosság elsődleges fertőzésének tüneteit. A permetlé a csipkéspoloskák tartózkodási helyét, a levél fonákját is érje! Vegyszeres védekezésre a Zolone 35 EC, a Sevin 85 WP, a Topsin-M 70 WP és a Dithane M-45 készítményeket használhatjuk.

Balogh Irma , radiomures.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >