erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Mit tudunk a "fagyöngyről" ?
2007. augusztus 12. vasárnap
Share this!
ImageDísznövényként nagyon közkedvelt, mégis szinte semmit nem tudunk róla. A germán mitológiában Brünhilda és az egész természet álomba borul a fagyöngy hatására. Ezenkívül a fagyöngy-ág az elbágyadt Nap megújulását jelképezi.

Régen azt hitték, boszorkányűző hatása van :) és meggyőződésssel vallották, hogy fokozza a nemzőképességet és gyógyítja a fogfájást. Valószínűleg azért tulajdonítottak neki természetfeletti erőt, mert egész télen zöld maradt, mésrészt csak ritkán vagy sohasem került kapcsolatba a talajjal!

A fagyöngyfélék többsége trópusi vagy szubtrópusi növény. A fagyöngy a fakínfélék családjába tartozik, népi elnevezése még a gyimbor, enyvbogyó, lép, gyöngyös madárlép. Közismerten parazita növény, amely különféle fákon telepszik meg. Magyarországon a lombos fákon -akác, nyárs, hárs, alma, körte stb.- élő kétlaki fehér fagyöngy a legismertebb, hajtásai vérnyomáscsökkentő és szívműködést serkentő hatásúak.

Fehér fagyöngy (Viscum album)

Örökzöld levelei bőrszerűek és zöldessárgák. Bogyói fehérek, kissé üvegesek, belül nyálkásak és ragadósak. A magvak sem vízben, sem földbe kerülve nem csíráznak - a madarak hordják szét a ragadós magvakat. A lombhullató sárgafagyöngy (fakin) tölgyön, szelídgesztenyén élősködik. A fagyöngy a bokrok és fák ágain él. 'Magaslati' telephelyét a madarak segítségével érik el. Ezek az állatok megeszik a bogyókat, majd kiürítik az emészthetetlen, ragadós magvakat. A növény képes a saját tápanyagait előállítani (van klorofillja), de víz készletét a fa szállítórendszeréből szerzi be. Gyökérszerű nyúlványokat fejleszt, amelyek a fába hatolnak.

A fagyöngy nem, vagy csak nagyon ritkán és kis mértékben károsítja a 'gazdanövényt'. Ugye milyen érdekes?
Ma közkedvelt dísznövény, és ne felejtsük el a hozzátartozó mítoszt, amiért is a szerelmespárok miért csókolják meg egymást a fagyöngy alatt?! Egy skandináv mitológia szerint a szeretet jelképe.A szeretet istennője azt kérte, hogy akik a fagyöngy alatt csókolják meg egymást, örök szerelemmel szeressék egymást és az örök megbocsátás legyen az övéké!

Hozzászólások (4)add
...
Írta: A.László , március 18, 2010
Csupán egy- a cikkhez fűződő észrevétel: a fagyöngy nem parazita, hanem félparazita növény.
A félparaziták- a parazita növényektől eltérően- fotoszintetizálnak is (lásd a Viscum album zöld leveleit).
...
Írta: Dezso , február 22, 2009

Fagyöngy szaporítása
...
Írta: Dezso , február 22, 2009

Utánanéztem:
A fagyöngy mint olyan egy élősködő növény, a madarak hordják szét a magokat és a fakérgekbe "ültetik". Ha neki akarunk fogni a fagyöngy mesterséges szaporításához, nagyon nehézkes... de ha mégis megpróbálnánk amire figyeljünk: hárson és almaféléléken(galagonyán) érdemes próbálni, mindenképp magányos fákon, nem erdőben és fa csúcsi részére kell a kéreg alá a madarakhoz hasonlóan "beültetni" a magokat. Legalább 10 éves fára és legalább 10 cm-es ágba "ültessük". Fontos, hogy ugyanolyan családba tartozó fára "ültessük" a fagyöngyöt, ahonnan szedtük a gazdanövényről(ugyanis több faja van és mindegyiknek van saját gazdanövénye). Sekély bevágást végezzünk a kéregbe, és így helyezzük be, azután kenderrel tömjül be a lyukakat, így védekezve a madarak ellen. Időpontja: március-április, ekkor ugyanis beértek a magok. Fontos, hogy mindkét nemű növényt kapjunk, ugyanis a fagyöngy kétlaki növény, ez majd fontos a további szaporodáshoz. Kb. 10 magból 1 fogan meg ezzel a módszerrel, tehát mindenképp több magot vessünk!
Jó termesztést! smilies/wink.gif
...
Írta: László Anita , február 22, 2009
Régóta vágytam már egy "gömbre", és most szerencsémre egy letört ágon ráleltem!! Szaporítani szeretném, de nem tudom, hogy álljak neki!? Egyszerűen rakjam fel a fára, és várjak, amíg a természet elvégzi a dolgát??!!

Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >