erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Gyümölcsfák növényvédelme
2007. június 21. csütörtök
Share this!
ImageAz almát folyamatosan védjük a lisztharmat és a varasodás ellen. A lisztharmat különösen a száraz időjárású évek betegsége, ezért kevés csapadék esetén fokozottabban figyeljünk rá.

A varasodás mind fiatal hajtásokat és a leveleket, mind a gyümölcsöt veszélyezteti. A lisztharmattal ellentétben főként csapadékos időjárás esetén üti fel fejét. Kiskertekben érdemes olyan szereket választanunk a védekezésre, amelyek mindkét betegség ellen hatékony védelmet nyújtanak. Az alma kártevői közül júniusban leginkább az almamoly kártételére kell számítanunk, amely az almán kívül a körtét, a birset, a naspolyát és diót és még számos más gyümölcsöt is károsít. Az almamoly hernyója belerág a gyümölcsbe egészen a magházig. Az így kialakult sebfelületen könnyen megtelepszik monília gomba, amely később rothadást okoz a gyümölcsön. Az almamoly ellen könnyen védekezhetünk környezetbarát módon is. Mivel a kártevő a fák kéregrepedéseiben telel át, ezért a fára helyezett hullámpapíröv is biztos menedéket jelent számára. A telelőre vonuló hernyók a hullámpapír hajlatait előszeretettel használják búvóhelyként. A fára helyezett öveket célszerű júniustól folyamatosan cserélni és elégetni. A vegyszeres védekezésre a lepkék rajzása után egy-két nappal kerülhet sor, ezt a későbbiekben kéthetente ismételni kell.

Ha sikerült megfelelőképpen védekeznünk a tavasszal jelentkező tafrinás betegség ellen, akkor már a növényvédelem nehezén túl vagyunk. A június folyamán, az őszibarackfán már ritkábban kell számítanunk gombás betegségek kialakulására, leginkább kártevőkre érdemes összpontosítanunk. A legtöbb feladatot ebben az időszakban a levéltetvek és gyümölcsmolyok adják számunkra. A levéltetvek (főként a fekete őszibarack-levéltetű (lásd:kép) közvetlen kártétele is igen súlyos tüneteket okozhat, de a vírusos betegségek terjesztésével a fa sorsát is megpecsételhetik. A különböző gyümölcsmolyok közül a barackmolyt és a keleti gyümölcsmolyt érdemes megemlíteni. A mindkét kártevő kártétele hasonlít egymásra, kártételük nyomán a két-három leveles hajtások barnán elszáradnak, majd a hajtás tövénél mézgacsepp jelenik meg. A kártevők elleni védekezéshez használjunk Chess 25 WP-t vagy Pirimor 25 WG-t (mindkettő hatásos a molyok és a levéltetvek ellen is).

A héjas gyümölcsök növényvédelmére általában nem kell sok gondot fordítanunk. A dió esetében a legtöbb kártevő vagy korokozó csak esztétikai károkat okoz, ezért több évtizeden keresztül is egészségesen tud fejlődni a fa. Kiváltképp akkor, ha üde, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajba ültetjük. A telepítéskor kerüljük a fagyzugos helyeket, mert a fában a legnagyobb kárt a fagyok okozhatják. Ha a mandulát házikertben termesztjük, akkor nála sem kell eltúloznunk a növényvédelmet. A károsítói ugyan jórészt megegyeznek az őszibarackéval, de sokkal ritkábban kell védekezni ellenük. Esetenként a különböző gyümölcsmolyok, levéltetvek, a levéllikasztó gomba és a monília károsíthatja. A mogyoró a többi héjashoz hasonlóan szintén ellenálló a betegségekkel szemben. A károsítókra akkor kell nagyobb figyelmet szentelnünk, ha a mogyoróbokrunk az erdő közelében teleptettük.

terasz.hu
Hozzászólások (4)add
Íme az új honlapi fotó(m):
Írta: "K.á.ika" , október 28, 2010


smilies/tongue.gif
"K.á.ika" beolvasott....
Írta: MMR, Lendva, hallgatÓ , augusztus 09, 2010

"K.á.ika" beolvasott....
Írta: MMR, Lendva, hallgatÓ , augusztus 09, 2010
"Gyümölcsfák metszése
Sok kertészkedő el sem tudja képzelni, hogy metszőolló nélkül lépjen a kertbe, s örökösen metszőollóval igyekszik kordában tartani rakoncátlan növényeit.
Fiatal gyümölcsfák zöldmetszése
A fiatal fák esetében nagyon fontos a korai metszés, mert ha az első években hiányzik a nyesegető kéz, akkor a fának nem nő bőven termő, teherbíró, erőteljes koronája. A kiültetett csemeték a tél végi metszés hatására sok hajtást fejlesztenek. Ezek közül azokra van szükség, amelyek a fa koronarendszerét, csontvázát építik fel.
A korona belseje felé törekvő hajtások csak tápanyagot fogyasztanak, gyümölcsöt nem teremnek, és ezek vannak legjobban kitéve a levéltetvek fertőzésének.
Ki kell egyenlíteni a vezérhajtások közötti különbséget. Ez úgy történik, hogy a az ún. vitorlát visszacsípjük, így a hajtás 10-14 napig nem nő tovább, és a többiek ezalatt utolérik.
Gyakran előfordul, hogy a fák tövéből gyökérsarjak törnek elő. Ezeket tőből el kell távolítani, úgy hogy kitépjük őket.
Őszibarackfák zöldmetszése
A zöldmetszések élettani szerepe, hogy növelje a hajtások megvilágítottságát, kedvezőbb helyzetbe hozza a megritkított termővesszőket.
De nem csupán a ritkítás fontos. Ha augusztus végéig nem áll meg a hajtásnövekedés, akkor a zöldmetszés során a hajtások csúcsát is vissza kell vágni!
A szakemberek szerint az őszibarack metszését augusztus-szeptember körül kell végezni. Ennek fő oka, hogy terjednek az ágelhalást okozó megbetegedések, amelyek súlyos esetben a fa pusztulását okozhatják. E betegségek baktériumos és gombás kórokozói a seben keresztül fertőznek, jutnak a szövetekbe. Legveszélyesebb a nyugalmi időszak, amikor a sebek lassan gyógyulnak. Pedig sokáig a metszések idejét nyugalmi állapotban javasolták! Ha viszont a metszést lombos állapotban végezzük, a sebek gyorsan gyógyulnak, kisebb a fertőzés veszélye, alig van mézgásodás.
"
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:rnyf6mTwLVsJ:www.magyarszo.com/arhiva/2005/08/18/main.php?l=j3.htm A fiatal fák esetében nagyon fontos a korai metszés, mert ha az első években hiányzik a nyesegető kéz, akkor a fának nem nő bőven termő,&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu
"K.á.ika" beolvasott....
Írta: MMR, Lendva, hallgatÓ , augusztus 09, 2010
Raccsika néni. smilies/grin.gif

MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva,

ő raccsolgat, kép linkről, tőlük onnan!
Úgy 6 éve még nem raccsolt. És a képen sem látni bele a szájába, miért teszi, van-é gondja, vagy csak "Eu-majmócz" lett - ő is? smilies/tongue.gif smilies/angry.gif
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző