erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Gyümölcsöskert
2007. június 21. csütörtök
Share this!
ImageTisztítsa meg a földieperágyást a gyomnövényektől.

Hetente egyszer lássa el a földiepret (a cserépben levőt is) magas kálisótartalmú trágyázószerrel (az öntözővízben feloldva).

Ebben az időben szedhetők az első földieprek. A gyümölcsöt csészéjével együtt szedje le, így hosszabb ideig eláll, és a növény sem penészedik meg.

A kiwit május közepétől június végéig ültethetjük. 5-6 termős fa mellé ültessen mindig egy porzós növényt. A porzós növényeket virágzás után vissza kell metszeni.

Június végén metssze vissza a kiwifa csúcsait, így tudnak kisarjadni az oldalhajtások.

Az ültetés utáni második évben az oldalhajtásokat egy rács mentén vízszintesen vezetheti. Ebből új oldalhajtások növekednek, amelyeket az 5. levél felett metsszen el. Gyümölcstermő ágat 7 levéllel a gyümölcs felett metsszen. Ismételje ezt a folyamatot egész nyáron.

Csonthéjas fajtáknál, mint a mandula, cseresznye, barack és szilva leginkább ebben az időszakban biztosíthatja a gazdag termést a gyümölcsök számának csökkentésével.

A körténél májusban és júniusban távolítsa el az esetleges utóvirágokat. Így megelőzhető a körterozsda fertőzés (bakteriális fertőzés).

Almafáit hetente ellenőrizze lisztharmat tekintetében (fehér por a hajtásokon). A megtámadott helyek gondos eltávolításával megakadályozhatja ennek a penészbetegségnek az elterjedését.

Mihelyt az almafa elvirágzott, színre lép a konkurencia. Az almadarázs a körte-gubacsszúnyog, a szilvadarázs petéit a virágrügybe rakja le. A lárvák gyorsan fejlődnek és megtámadják az almát. A növekedés folytatódik, de az eredmény „férges” alma lesz. Azonnal szembe kell szállni a betolakodókkal.

Ha szép és egészséges almákat és körtéket szeretne szüretelni, most távolítsa el a tömegével sűrűn egymásra nőtt gyümölcsöket.

Bogyótermésűeknél, mint a piros ribizli, az egres és a fekete ribizli, amelyeket cserjeként termesztünk, rövidre kell metszeni a fiatal hajtásokat, mihelyt 10-20 cm hosszúra nőnek. Így megszűnik az erőteljes növekedés, és a következő évre több virágrügy alakul ki.

Naponta ellenőrizzen minden bogyó termésű fajtát a hernyók (levéldarázs) jelenlétére nézve. Néhány nap alatt egész bokrát teljesen le tudják kopasztani.
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző