erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Csüngő virágdíszek
2007. augusztus 05. vasárnap
Share this!
ImageVerandák, fedett teraszok csodálatos díszei a különbözõ aranysárga, piros, fehér, lila ezernyi árnyalatában pompázó virággömbök.
Az egyik legkedveltebb a petúnia csüngõ fajtája a surfínia, ami dús, tömött bokrot képez , leomló hajtásai pedig a méteres hosszúságot is elérhetik. A dúsvirágú petúnia (petunia calibrachoa) virágai kisebbek, de enyhén csüngõ habitusa mellett szintén kedvelt ámpolnanövény. A csüngõ verbéna (verbena tukana) 30-40 centiméteres hajtásokat növeszt, virágai júniustól nyílnak a fehér, piros és rózsaszín különbözõ árnyalataival színesíthetjük verandánkat. Nevéhez méltóan aranysárga virággömböt fejleszt a balkon aranya (bidens ferulifolia).

1.Calitunia
Egy új csodálatos hibrid, mely a Petunia és Calibrachoa tulajdonságait ötvözi:elegáns,dombos habitus,öntisztuló virágok,erős gyökérrendszer és kisebb pH-ra való érzékenység jellemzi.

Image


A felsorolt növények jól tûrik a kisebb edényben való nevelést is, de rendszeres gondoskodást igényelnek, mivel sem vízbõl, sem tápanyagból nincs tartalékuk. A folyamatos virágzás érdekében le kell szedegetni az elnyílott virágokat. Több növény összeültetésével színes gömbökké fejlõdnek, de ügyeljünk arra, hogy azonos növekedésû fajtákat ültessünk egybe, mivel az erõsen növõk könnyen elnyomják gyengébb növekedésû társaikat. 25 cm-es cserépátmérõig csak egy növényt ültessünk az edénybe, de a nagyobba is csak kettõt, maximum hármat. A nagyon erõteljesen növõ növényekre, mint a futópetúnia és balkon aranya is igaz, hogy a kevesebb növény többet virágzik, mert a túl sok növény egymást akadályozza a fejlõdésben. Ha több színt akarunk az ámpolnán látni, több edényt akasszunk fel egymás mellé, vagy akár kellõ távolságban egymás alá. Az alpesi házak muskátliözönét is többnyire két szinten, a korlát felsõ és alsó részén elhelyezett ládákban nevelik.

2.Bidens ferulifolia -balkon aranya

Image


A surfínia, a csüngõ verbéna, a bakopa, a balkon aranya, a lobélia szereti a napos helyet, de víz- és tápanyagigényesek. Esetenkénti kiszáradás után regenerálódnak ugyan, de megszakad a folyamatos virágzás, és fogékonyabbak lesznek a betegségekre. Az ültetõközeg mindig nedves legyen, de kerüljük a pangó vizet, ami a gyökerek rothadását okozhatja. A legjobb öntözõvíz az összegyûjtött esõvíz. Ne használjunk kemény vizet az öntözéshez!

3.Petunia calibrachoa 'Pink' -dúsvirágú petúnia

Image


A tápanyagutánpótlást a beültetés utáni második héten meg kell kezdeni. Az erõteljes növekedéshez nitrogénre, a bõséges virágzáshoz foszforra van szükségük, a kálium pedig növeli a szárerõsséget, segíti a fejlõdést. Mint minden növénynek, az ámpolnavirágoknak is pótolni kell a mikroelemeket, különösen a vas adagolására kell figyelmet fordítani. Ha a csüngõ növények nem jutnak elegendõ vashoz, leveleik fakóvá válnak, majd sárgulni kezdenek, az erezet kezdetben zöld marad. Elõször a fiatal leveleken jelentkeznek a tünetek. Ezzel párhuzamosan csökken a virágzás is. A vasat gyökéren és levélen keresztül felvehetõ formában lehet pótolni. A tápanyag-utánpótlást legegyszerûbben a Vitaflóra Csüngõ növény tápoldat használatával oldhatjuk meg, hiszen kifejezetten az ámpolna virágok tápanyagigényének megfelelõen tartalmazza a tápanyagokat és kiemelten nagy mennyiségben a vasat. A vasat a többi tápelemmel együtt kelatizált formában adagoljuk növényeinknek az enyhén savanyú Vitaflóra tápoldattal. Az oldat alacsony pH értéke elõsegíti a vas felvételét, a heti rendszerességgel tápoldatozott növény nyár közepére sem sárgul meg. Kialakult vashiány esetén a Vitaflóra Csüngõ növény tápoldat kúraszerû vaspótlásra mind permetként, mind az öntözõvízhez adagolva jól használható. Az erõs, egészséges, tápanyaggal jól ellátott növény egyenletesen fejlõdik, dúsan virágzik, jobban ellenáll a betegségeknek.

4.Osteospermum Orange Symphony', Supertunia 'Royal Velvet', Verbena 'Tukana Scarlet'

Image


5.Petunia calibrachoa 'Platinum'

Image
gardening.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >