erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A Yucca (jukka) termesztése
2007. augusztus 05. vasárnap
Share this!
ImageKözép-Amerikából származik, (Mexikó és Guatemala). Már 2000 éve a maják gyógyításra és élelemként használták.

Az indiánok a puszták legszebb dísznövényének tartották, ősidők óta magasztalták és „ Az élet fája” elnevezéssel illették. A jukka a '60-as évektől kezdve népszerű szobanövénnyé vált.

Habár sokszor a sivatagok növényeként csoportosítják, egyes fajok az USA Dél-Kelet-i részéről származnak, valamint a Karib szigetekről, ami miatt egyes helyiségek nevét viseli,mint:

Yucca Valley, din California
Yucca Mountain, în Nevada
Yucca House National Monument


Tulajdonságai:

Levelei nem szabdaltak, ellenállóak, élesek, hosszúak, bőrszerűek. Virágja harang formájú, fehér, külső szirmai 3-4cm hosszúak, 1,5 - 2,5 cm szélesek, belső szirmai 2,8 - 3,5 cm hosszúak, 1,8 - 2,8 cm szélesek. A bibeszál krémszínű, 1cm hosszú. Portokja fehér, krémszínű vagy nagyrészt zöldes. Porzó zöldes szinű 0,5 cm-es. Magháza is zöldes, 1,5 cm hosszú, 0,5 cm széles. Gyümölcse gömb alakútól az oválisig, zöld mikor érik, de amint a magok megértek fás és megrepedt. A gyümölcsök 3 – 4 cm hosszúak, 2 – 3 cm szélesek, az érett fás gyümölcs 4 – 5 cm-es mikor nyílik, 2 - 2,5 cm ha nincs nyitva. Magok feketék, laposak, egyenetlen felületűek, különböző alakúak és 0,4 - 0,9 cm hosszú és szélesek, a magok életképesek maradnak több évig. Virágzási ideje az élőhelyén április végétől június elejéig tart.

Fajok és fajták

Yucca aloifolia
Yucca angustissima
Yucca angustifolia
Yucca arkansana
Yucca baccata
Yucca baileyi
Yucca brevifolia
Yucca confinis
Yucca constricta
Yucca decipiens
Yucca elata
Yucca elephantipes
Yucca endlichiana
Yucca faxoniana
Yucca filamentosa
Yucca filifera
Yucca flaccida
Yucca glauca
Yucca gloriosa
Yucca grandiflora
Yucca harrimaniae
Yucca intermedia
Yucca jaliscensis
Yucca kanabensis
Yucca lacandonica
Yucca madrensis
Yucca nana
Yucca pallida
Yucca periculosa
Yucca recurvifolia
Yucca rigida
Yucca rostrata
Yucca rupicola
Yucca schidigera
Yucca schottii
Yucca standleyi
Yucca thompsoniana
Yucca thornberi
Yucca torreyi
Yucca treculiana
Yucca valida
Yucca whipplei
Yucca yucatana


Felhasználása:

Igen kedvelt parkdíszítő elem lehet. Könnyű szerkezetű, homokos-vályog talajt igényel és igen sok napfényt. Virágja vágottvirágként és kosarak készítéséhez használatos. Ezen kívül állatok is fogyasztják. A jukkát az alternatív gyógyásztban is előszeretettel használják , ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, amelyek szervezet méreganyagait nagy mértékben tisztítja.

A jukka szaporítása

Sarjakkal, dugványozással és vetéssel szaporítható.

Február- március hónapokban vetjük, 0,5 cm –es mélységbe, nedves földkeverékbe , amely 2 rész komposztból és 1 rész mosott homokból álljon.

Image


Szaporítóládába vetjük és félárnyékban 20 °C-os hőmérsékleten tartjuk. A palántok kihajtásakor világos helyre tesszük. Kb. 3 hónap elteltével a növények elérik az 5-8 cm-es magasságot, ekkor 13 cm-es átmérőjű cserepekbe ültetjük át egyenként vigyázva, hogy a gyökereken minél több föld maradjon.

Image


Image


Ha az így szétültetett nővények túl magasra nőnek, elvesztik a formájukat, ezért a fás szárakat feldarabolhatjuk tetszés szerint. Ezek a szárdarabok dugványozással újra szaporíthatóak tavasz-nyári időszakban.

A szár elvágásához ki kell vennünk a növényt a cserépből és különböző méretű darabokra vághatjuk őket. (minimum 10 cm nagyságúakra) A levágott felületet gyökereztető hormonba mártjuk és a szárdarabokat egy 1:1 arányú tőzeg-homok földkeverékbetesszük. Megfelelő mélységbe helyezzük a stabilításuk megtartása miatt.

Az így elültetett dugványokat ajánlatos cserepenként betakarni fóliával és a nap direkt sugaraitól óvni. 24-27 °C-os hőmérsékletet tartsunk, a komposzt nedvességtartalmára is figyeljünk. A fólia burkolat 3 hét műlva távolítsuk el, amikor a fiatal dugványok kifejlődtek. A dugványokat földlabdásan nagyobb cserpekbe ültessük át, egyesével , vagy 2-3 –as csoportokat alkotva.

Tápanyagigény, pH

3 - 1 - 2 arányban igényel N - P2O5 - K2O elemeket.
A talaj pH értéke legyen 5,5 - 6,5 között, ennél magasabb PH értéknél vashiány léphet fel a talajban.

gardening.ro
Hozzászólások (2)add
...
Írta: unartis , január 20, 2013
Kelet-Magyarországon az eleki kertemben a következő jukkafajok vannak:
Yucca angustissima,
Yucca baccata
Yucca baileyi
Yucca elata
Yucca glauca
Yucca gloriasa
Yucca filamentosa
Yucca rostrata

Csongrád
Írta: unartis , január 20, 2013
Ezek közül sok jukka faj szabad földben is nevelhető,
A Yucca filamentosa és a törzset nevelő Y. recurvifolia a legelterjetteb fajok a Kárpát-medencében, Ezek mellé még sok hidegtűrő faj társulhat, a Yucca gloriosa, hasonlít a Y. recurvifoliára, de annál kékesebb a lombja és merevebb szúrósabb levelet nevel, ezek amelyeket leírtam széleslevelű fajok u.n. szubtrópusi csapadékosabb területek jukkái.
A u.n. kontinentális jukkák egy része a hideg telű száraz félsivatagos vidékeken és a prérin élnek, ezek keskeny levelű nagyon mutatós jukkák. Sokszor még az általánosan ültetett Y. filamentosa-nál is nagyobb hidegeket elviselnek.
Ilyen jukkák a Yucca glauca formái(baiylei,stricta).
Némelyik hidegtűrő keskenylevelű jukka törzset is nevel, pl: Y. elata, Y. rostrata, Y. thompsoniana.
Magyarországon a Y. thompsoniana és Y. elata több helyen szabadban telel, Gróf Ambrózy-Migazzi István szerint Temesváron is volt Y. elata, amely hideg teleken sem sérült.
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >