erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Kánikula utáni növénymentés
2007. augusztus 05. vasárnap
Share this!
ImageA nyaralásról hazatérve növényeink helyett könnyen sárguló zombikat találhatunk. Az elmúlt hetek kánikulájában a mindennapi öntözés mellett is feladhatja néhány dédelgetett kedvencünk. Ilyenkor dönteni kell: megmenthető-e a növény, vagy egyszerűbb újat vásárolni.

A legnagyobb gondosság ellenére is előfordul, hogy a néhány hétre magára vagy az alkalmi locsolóra bízott növényt megviseli gazdája távolléte. A leggyakrabban az öntözés hiánya, annak rossz időzítése, esetenként a túlzott locsolás okozhat kezelhető, vagy a rosszabbik esetben végzetes problémát. Az is lehet, hogy a megbízott alkalmi öntöző egész idő alatt elhanyagolta a munkát, és csak a hazaérkezés előtt öntötte nyakon a növényeket.

Ha szembesülnek a bajjal, akkor előbb higgadtan fel kell állítani a diagnózist, s csak utána cselekedni. Még ha késő este térnek haza, akkor is érdemes azonnal hozzákezdeni a növényrevízióhoz, mert amelyik életben marad, az reggelre már jelzi szándékát.

Az alapos és rendszeres locsolás mellett is kókadhatnak a cserepesek. Ilyenkor nem a vízhiánytól, hanem épp a túlöntözéstől szenvednek. A gyökérzet, ha állandóan nedvességgel telített a föld, nem kap levegőt, és fuldoklik a növény. A túlöntözésre utal az is, ha a növény lombrendszerének belsejében egyes levelek - függetlenül helyüktől - elszáradnak. (A kevés víz levéljele, ha a levelek szélük felől befelé száradnak.). Ha a túlöntözés gyanúja felmerül, érdemes a növényt alaposan átvizsgálni. Ha a gyökérzet barna, és alsó része elhalt, akkor sikerrel végződő átültetéssel lehet megmenteni. Általában a földlabda alsó, szélső részei járnak pórul. Az elhalt részeket egy éles késsel ki kell vágni. A gyökérzet hamar regenerálódik. Az átültetéskor azonban arra ügyelni kell, hogy a talajhoz kevert műtrágya ne érintkezzen közvetlenül a megsebzett résszel. A vészátültetéskor jobb, ha nem a talajhoz kevernek műtrágyát, hanem tápoldatoznak.

Enyhe vízhiány esetén a növény lankadt levélzetével, szárrendszerével jelzi a szomjúságot. Ha még zöld, és próba alkalmával a levélnyelek nem pattannak le, akkor egy alapos zuhany segít. A kerti és balkonnövényeket esőztető fokozatra állított locsolóval kell először felfrissíteni. Ilyenkor nem ajánlott a bőséges, pláne hideg vizes nyakon öntés. A zuhany után néhány órával már alaposan meg lehet öntözni a cserepes vagy a szabadban álló növényt.

A kiszáradás következő fokozata, amikor a levelek egy része vagy egyes hajtások elpusztulnak. A laikus növénybarát mindig bízik abban, hogy a száradás helyrehozható. Sajnos ez néha nincs így. Ebben az esetben is végig kell játszani a zuhany és alapos öntözés fokozatokat.

Szélsőséges esetben előfordul a teljes kiszáradás. Az érzékenyebb, vízzel telt szárú szobanövények esetében, ha a segítség későn érkezik, már nincs menekvés. Azért soha nem árt próbálkozni, mert a szárban, gyökérnyakban lévő alvó vagy rejtett rügyekben még szunynyadhat annyi életerő, hogy kihajthatnak. A fás vagy fásodó szárú, sok elágazással bíró növények esetén nagyobb az életre lehelés esélye. Ilyenkor egy alapos vízfürdőre van szükség. Vízzel telt kádba, vödörbe kell meríteni a bajba jutottat. Ezután cserépalátét nélkül kell hagyni, hogy a felesleges víz elfolyjon. Érdemes néhány napig ismételni a fürdetést. Közben az elszáradt részeket éles késsel vagy metszőollóval el kell távolítani. Az ágak hajlatában, a korábbi levélnyelek indulópontjain, a gyökérnyakból előtörhetnek a rügyekből hajtások, levelek. Egy-két hetet érdemes kísérletezni. Ha a növény életre kel, akkor szolid, féladagos tápoldatozással kell neki segítni.

A növények szempontjából egy-egy ilyen rosszul végződő nyaralás tanulságait le kell vonni, s ezért fontos, hogy a lakás, balkon vagy a kert értékesebb növényeinek kiválasztásakor igényeiket és lehetőségeiket összhangba hozzák.

Van, hogy a kerti sövények, magányosan álló cserjék, fák vagy örökzöldek hajtásai, ágrészei is elszáradtak a nagy melegben. Ilyenkor zöldválogatást, nyári metszést kell végrehajtani. Ha a növény amúgy egészséges, és a továbbiakban megfelelő a tápanyagellátása, akkor kipótolja a hiányt.

nol.hu
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >