erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Aloe Vera növény gondozása!
2007. július 28. szombat
Share this!
ImageAz oldalon jelentek meg cikkek az Aloe gyógyhatásáról most viszont termesszünk Aloet!Az aloé (Aloe vera) régóta az egyik leghíresebb dísznövényünk, manapság mégis egyre többet hallhatunk különleges gyógyhatásairól és kozmetikai felhasználásáról. Könnyen hozzájuthatunk, ha otthonunkban neveljük!Itt megtudhatod, hogy kell nevelni!

Vásárláskor figyeljünk a következőkre:

* legalább 30 cm magas növényt válasszunk,
* levelei legyenek egészségesek és sűrűn álljanak.

Hol tartsuk?

Legjobban a világos, de a tűző naptól védett helyet kedveli. Téli nyugalmi időszakában viszont alacsonyabb (minimum 5°C) hőmérsékletet kell biztosítanunk számára. Ideális lehet egy világos előtér vagy folyosó, ahol nincs radiátor. Ilyen helyen csak a helyszűkével lehet gondunk, ugyanis ha aloénk jól érzi magát, akár egy méter magasra és hasonló szélesre is megnőhet. Nyáron a szabadba is kitehetjük, csak az esősebb időszakban figyeljünk rá, hogy pangó víz ne maradjon tálkájában.

Mivel ápoljuk?

Nem szabad elfelejtenünk, hogy az aloé Dél-Amerika szárazabb, szinte sivatagos területeiről származik, ebből következik, hogy nem vízigényes növény, állítólag akár fél évet is kibír öntözés nélkül. Buzgó locsolásunk inkább árt, mint használ a növénynek: gyökerei könnyen elrothadnak. Heti egyszeri locsolás bőven elegendő számára, csak a nyári kánikulai napokon kell esetleg többször felé néznünk.

Ha kinőtte cserepét, laza szerkezetű, homokos virágföldbe ültessük át.

Ha jól érzi magát növényünk, a harmadik évtől kis sarjnövénykékkel ajándékoz meg minket. Mikor a sarjak elérik a 15 cm-es magasságot, válasszuk szét anyjuktól, ezután saját cserépben élhetik tovább életüket.

Leveléből arcpakolás

Darázscsípés, horzsolás, égési sérülés esetén csak le kell vágnunk egy darabot aloénkból, a benne található gél gyors segítséget nyújt. A leveleiből nyert gélszerű anyag csodát művel, ha a heti arcpakolásunkhoz vegyítjük.A 2-3 cm-es levéldarabból kaparjuk ki abelét és vegyítsük krémünkkel, de akár rögtön az arcunkra is kenhetjük. Tízszer gyorsabban felszívódik, mint a víz, s jótékony hatása állítólag rögtön látható. Megsebzett növényünket sem kell féltenünk, a vágás helyén az aloé levele gyorsan beszárad.

Külsõleg:

A "C" betûvel jelzett Aloe vera gél a növény legértékesebb része. Csak kis darabot vágjunk le egyszerre, törekedve arra, hogy az alsó; nagyobb és húsosabb leveleket kezdjük elõször használni. Növényünk érdekében a belsõ 2-3 fiatal levelet soha ne vágjuk vissza, mert csak így fejlõdik ki ismét a növény vágható méretûvé. Az élõ növényen ejtett seb néhány óra alatt beszárad, barnás-rózsaszín színt ölt. Éles kést használjunk a vágáshoz és óvatosan hámozzuk le a külsõ bõrszövetet a levágott levéldarabról. Ha ügyesek voltunk,akkor a kezünkben maradó gél víztiszta, kissé kesernyés szagú és csúszós állagú. Ezt a zselé-darabot igyekezzünk minél jobban szétnyomni a kezelendõ bõrfelületre. A kezelés elõtt a bõrfelületet természetesen töröljük tisztára és szárazra.

Használható külsõleg:

* horzsolások
* csípések
* zúzódások
* akné
* napégés
* gyulladt pattanások
* herpesz
* bõrgomba
* égési sebek
* vágott sebek
* mûtéti hegek
* ízületi gyulladás
* fekélyek
* aranyér
* körömágy-gyulladás
* lábgombásodás
* ekcéma
* bõrpír (pl. pelenkakiütés a csecsemõknél)
* fagyások
* terhességi csíkok
* narancsbõr (cellulitisz)
* idõskori foltok

kezelésére.

Mindíg friss zselével kenjük be a kérdéses részt, mert a levágott levél hamar oxidálódik, gyógyító tulajdonságai csökkennek. Naponta többször alkalmazzuk! Akár flastromként is használható: ekkor a levéldarabot hosszában vágjuk félbe és a zselés oldalát a sebre simítva egy ragtapaszcsíkkal kössük át az egészet, akár estétõl reggelig is fenn maradhat a "flastrom". Reggel meg fogunk lepõdni, hogy a zselé nagy része felszívódott és csak a levél bõrszövete marad a ragtapasz alatt...

Igényei:

Trópusi vidékeken honos növény, a mi éghajlatunkon nem télálló. A legalacsonyabb hõmérséklet, amit még károsodás nélkül elvisel 5°C. Fényigényes növény, nyáron szabadban tartható ám nem ajánlatos tûzõ napra kitenni, mert a levél üde zöld színe megbarnul. Ezért nyáron ha kint szeretnénk tartani,inkább félárnyékos helyre tegyük, vagy olyan fa alá, ahol szûrt napfényt kaphat. Nagyon jó vízgazdálkodású talajt kíván, ami azt jelenti, hogy a talaj szerkezete laza, levegõs jó vízáteresztõ képességû, öntözés után nem tocsog, hanem a felesleges vizet átengedi. A növényünk alatt ne álljon tálkában a víz, a cserépen átfolyó vizet feltétlenül öntsük ki a tálból vagy kaspóból! Szabadban tartva rendszeresen, de ne túl gyakran öntözzük. Azt hogy pontosan hány naponként adjunk vizet a növényünknek, nem lehet szabályba foglalni. figyeljük a földjét, hogy ne legyen állandóan nedves, viszont ha a földje elválik a cserép oldalától akkor itt az ideje az öntözésnek! Maga a növény is "árulkodik" arról, ha kevés neki a víz: a leveleinek a tapintása nem kemény, ruganyos, hanem puha és benyomható a levélszövet. Tápoldatozni ajánlatos: mniden második öntözésnél levéldísznövényekhez való tápoldattal öntözzük. (A levéllel díszítõ növényeket nitrogénben dúsabb tápoldattal önötzzük, a flakonon olvasható az N-P-K érték, ha az elsõ szám a legnagyobb, akkor jót választottunk.) A töménység a flakonon szerepel, ne készítsünk erõsebb tápoldatot, úgysem tudja a növény hasznosítani és csak feleslegesen túltápoldatoztuk. Természetesen, akinek nincs módja nyáron szabadba tenni a növényt, ne csüggedjen el, egy világos szobában szintén szép nagyot tud nõni egy nyár alatt. Ha déli szobába tesszük, ne tegyük nyáron az ablak közvetlen közelébe, mert az üvegen áthatoló napsugaraktól ugyanúgy megbarnulnak a levelek, mintha kint hagynánk az udavaron a napon. E sorok írójának az a tapasztalata, hogy nem csak dísznövényként, hanem gyógyszernövényként tartva szerencsésebb a lakásban hagyni nyáron, mert jobban használhatók a levelek gyógyításra, sebkezelésre.

A téli tartása:

Télen van a növény nyugalmi idõszaka, ekkor világos és lehetõleg viszonylag alacsonyabb hõmérsékeltû helyre tegyük.16-18°C a legideálisabb. Ám ha a lakásunkban melegebb van, akkor feltétlenül világos ablak közelébe helyezzük a növényünket, mert a sötét meleg helyen a levél szövetei megnyúlnak, világoszöld gyenge hajtásokat fog hozni.Ha párás a lakás, akkor nagyon ritkán; 2-3 hetenként elég öntözni. A szárazabb klímájú lakásokban sem kell 10-15 napnál gyakrabban öntözni télen. A tápoldatozást is csökkentsük, elég minden 3. öntözéskor tápoldatos vizet használni. Télen is vigyázzunk a pangó vízre, mert a gyökerek nem kapnak levegõt a vizes talajban.

Házi szaporítása:

A növények már fiatal korban jól sarjadnak, a sarjak leválasztásával azonban érdemes várni addig, amíg a szaporulat mérete eléri a 10-15 cm-t. Ekkor borítsuk ki a cserépbõl a növényt , óvatosan szedjük le a földet a gyökerérõl és keressük meg a sarj eredési helyét. Éles késsel válasszuk le az anyatõrõl és megfelelõ laza, nem túl kötött és szellõs talajba ültessük el a növényeinket. természetesen nem kell feltétlenül leválasztani a sarjakat az anyatõrõl, hiszen egy csoportban is szép díszei a lakásnak. Viszont ekkor arra ügyeljünk, hogy elég széles cserepet válasszunk a növényünknek! Általában elmondható, hogy nem nevel nagy gyökérzetet, nincs szükség mély ún. pálmacserépre az átültetéskor, inkább tálszerû; nagy átmérõjû laposabb edényt válasszunk neki. Ne sajnáljuk jó földbe ültetni, a kertben szedett föld nem valószínû, hogy jó lesz neki. A boltban vásárolt földek közül olyat válasszunk, aminek laza a szerkezete, és egy kis finom sódert keverjünk a tõzeges földhöz, mert akkor nem fog összetömörödni a gyökerénél a talaj.

Klementisz Ágnes, evelopark.hu Évelő-Park Kft
Hozzászólások (32)add
BLOG
Írta: Ricsi , október 25, 2013
én a szomszédomtól vettem és nagyon jól felnőtt
...
Írta: Nádas , február 16, 2013
Nem ellenőrzött infó,de ha van benne pálinka,ártani nem árthat.?!
SZENZACIOSSSSSSSSSSSS ! FELTÉTLENÜL OLVASD EL!!!!!! Végre egy értelmes gyógyszer, a RAK ELLENSZERE! Kedves Barátaim! Az alábbi szöveg egy brazíliai ismerősöm révén került a birtokomba. Íme: A Santo Domingoban megjelenő Listin Diario a minap arról számolt be, hogy egy brazíliai ferences testvér, bizonyos Fray Romano felfedezte a rák ellenszerét. Egyébként az érdemes férfiú a beléni (Brazília) szeminárium professzora. Amint fény derült szenzációs felfedezésére, a sajtó legott megrohamozta a szemináriumot, ahol Romano testvér készségesen elmondta, hogy felfedezésében nincs semmi rendkívüli. Egyszerűen visszatért az ősi, a természetben fellelhető növényekre épülő gyógymódokhoz. Azokhoz, melyeket a legnagyobb gyógyító, maga a teremtő Isten bocsátott mindnyájunk rendelkezésére. Receptjéért, tanácsaiért természetesen nem kér pénzt, ahogyan Jézus sem tette. A gyógyító szer jótékony hatása már az első héten megmutatkozik, s mivel már eddig is nagyon sok ember egészségét visszaadta, receptjét Romano testvér felrakta a világhálóra is, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen. Íme a recept:


Hozzávalók: fél vagy egy kilogramm virágméz, két nagy, vagy három kisebb levél aloe vera, három evőkanál konyak, whisky, vagy pálinka Elkészítés: Törüljük le a port és törjük le a töviseket az aloe vera levelekről (de nehogy meghámozzuk), majd késsel daraboljuk egészen apróra, aztán a mézet, az apróra vágott levéldarabokat és az italt öntsük egy mixerbe és addig mixeljük, amíg krémszerű, olajos sűrítménnyé válik. Ezt töltsük egy üvegbe, és tegyük a hűtőbe, de akár szobahőmérsékleten is tárolhatjuk. A barát szerint naponta háromszor egy-egy evőkanálnyit igyunk meg belőle, legalább negyedórával a főétkezések előtt. Egy kúra tíz napig tart. Utána célszerű orvoshoz fordulni, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban csökkent-e a tumor. A teljes gyógyuláshoz általában négy, egyenként tíznapos kúrára van szükség. A készítmény egyetlen mellékhatásaként piros foltok jelenhetnek meg a bőrön, de ezek teljesen veszélytelenek. Bár Romano testvér kifejezetten a rák ellen dolgozta ki, a készítmény nemrég egy huszonkilenc éves, sclerosis multiplexben szenvedő apácát is meggyógyított. Mivel a segítség mindenkinek egyformán jól jön, rákbeteg embertársainknak különösképp, kérlek, ezúttal tedd félre előítéleteid, és titkos másolatként, küldd tovább ezt a levelet, hogy mások is hozzájussanak. Áldjon meg érte az Úr, és ajándékozzon meg jó egészséggel, békességgel, bőséggel és szeretetteljes élettel, hogy ne Te szorulj segítségre, hanem mindig Te legyél az, aki segítséget tud nyújtani a bajban lévőnek! (smirk)
7121 Szálka Táncsics M.u. 23/b
Írta: Palásti Pálné , november 23, 2012
Kedves Ágnes !
Szeretnék egy 3 éven aloe verát rendelni, ugyanis e-mail-ben nem sikerült. Kérem tájékoztasson.Őszinte köszönettel : Palásti Pálné
Mvhely
Írta: aloe vara virágzása , október 30, 2011
Bakonytamási Tatay ut 21
Írta: Kiss Jenő , október 30, 2011
öt éve kaptam egy kis alót, azóta sokat ajándékba adtam, mivel rengeteg hajtást hoz. nagyon szépen fejlődik nálam ,lehet ,hogy a klíma nagyon kedvez neki.kb. egy hónapja középen kezdett nőni egy szára és lám virág fejlődött belőle az egész növény kb. egy méter magas a virága sárga és mintha kis harangok lógnának rajta sok-sok kis virággal-haranggal KÁR, HOGY képet nem lehet feltölteni
flp
Írta: beus , szeptember 22, 2011
HALLOTTÁL A FOREVER TERMÉKEKRŐL ?
ELSŐSORBAN AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN VAN FONTOS SZEREPE,DE BETEGSÉG ESETÉN A FELGYÓGYULÁSBAN IS SOKAT SEGÍT .
HA SZÁNSZ RÁ EGY IDŐT, PÉNZT IS KERESHETSZ VELE.

HA ÉRDEKEL JELENTHEZ A
06-20-523-5926
TELEFONSZÁMON

növény
Írta: szandra , december 31, 2010
válasz erre: szaki390 , október 11, 2010

Kedves szaki!

Én vennék tőled, attól függően, hogy mennyiért adnád, és hogy hol lehet átvenni.
Mekkorák, milyen fajták?
Köszi!
3070 Bátonyterenye Ózdi út 54
Írta: Tóth Mária , december 12, 2010
Szia.Nekem van két fajta aloém,gyökeresen kaptam,de egy idő után eltűnt a gyökere.Az lenne a kérdésem,hogy tudok tenni érte valamit hogy ne pusztuljon el?Kérlek válaszoljon valaki
...
Írta: Manna , november 09, 2010
Belsőleg a gél mire és milyen formában alkalmazható?
Pl.fogínyvérzésre érdekelne.Gondolom le is nyelhető.
...
Írta: Bandi , október 31, 2010
Baj, ha világosodik a levele?
Kistelek
Írta: szaki390 , október 11, 2010
el tudom-e adni a növényeket mert nagyon sok van és már nem férnek el?!esetleg van-e valami átvevőhely ahol felhasználnák vagy valami ilyesmi?
...
Írta: babett , szeptember 23, 2010
Szia!!

Én sajnos kiraktam nyáron a napra szegénykémet, és csúnyán meg is barnult, és elhalt pár alsó levele... smilies/sad.gif
A kérdésem az lenne, hogy azokkal mit csináljak? Levágjam vagy rajtahagyjam??
Kösziii!!!
...
Írta: Mókus , szeptember 22, 2010
Sziasztok.
Én pár napja Horvátországból, Brac szigetéről hoztam pár tövet, kb 30-40 cm-esek. Még nem ültettem be földbe, egyelőre a saját földjében van egy zacsiban. Ötleteket várok, hogy mibe ültessem át, a saját földjét leszedjem, vagy hagyjam meg?
Köszönöm előre is a válaszokat.
...
Írta: Aloe girl :) , augusztus 27, 2010
Én tegnap kaptam a barátnőmtől 2 3-4 cm-es aloe verat, de nagyon kis fonnyadtak. és ahogy megfogtam a egyiket kijött a földből mivel csak 1 db főgyökere van! Ez baj? gyökereztessem vízben? S.O.S.
...
Írta: mona333 , augusztus 20, 2010
Kedves Levender!
Klementisz Ágnesnek (Évelő-park Kft) a fent leírt szövegben teljesen igaza van. Az igazi Aloe Vera 3 éves kor felett hoz sarjat, gyógyhatással 4 éves kor felett rendelkezik, ugyanis ekkorra érnek be a növény hatóanyagai. Nyugodtan meg lehet nézni bármilyen szakirodalmi leírásban, rengeteg jó könyv született e témában. Az aloé-ra hasonlító, fiatalon rengeteg sarjat hozó növény csak hibrid, mindenféle gyógyhatás nélkül. Igen sajnálatos, hogy ezeket hozzá nem értők Aloe Gyógynövényként árusítják, különös tekintettel arra, hogy ezt beteg emberek belsőleg is fogyasztják,s bár bajuk valószínűleg nem lesz tőle, a remélt javulás mindenképpen elmarad. Jó lenne, ha az anyagi haszonszerzés némi fajismerettel is társulna.
Dlobik Mónika Okleveles Gyógynövénykereskedő
Aloe
Írta: kicsiriki , július 28, 2010
Igen az aloe barbadensis millert meg szabad enni is de nem tanácsos tulságosan sokat enni belőle. Korpásodásra is jó a haj tövet kell vele bekenni. Én nekem kb. 4 hónapja van 3 aloeverám az eggyiknek minden levele barna volt azokat le kell tépni és ugy és ha csak a gyökere marad meg akkor is el lehet ültetni mert ki fog hajtani 2-3 hónap után hoz kis hajtásokat nekem pl a 20 cm-es aloe vera nem 4-5 hanem 8 -10 hajtást hozott. Érdemes nyáron kint tartani valmi olyan helyen ahol a reggelio gyenge napfény és az esti ugyan csak gyenge napfény éri.locsolni mindig csak keveset nem szabad h mindig vizes legyen a föld valki hetente locsolja de az se baj ha nponta sőtt szerintem ajánlatosabb ugy hogy ha naponta locsoljuk de csak annyit h a föld felső rétege benedvesedjen ezt megcsinálni első héten második héten viszont tényleg hetente csak egyszer vagy kétszer akkor is csak ugy h nedves legyen a földjének felső rétege. Én igy csináltam és 8-10 kishajtás lett. VIGYÁZAT ne tegyük kis cserépbe akkor se ha még kicsi mert 1 hónap és lehet átültetni mert nől mint a gomba.
MINDEZ CSAK AKKOR HA JÓL VAN TARTVA.
...
Írta: Cudar , július 19, 2010
Sziasztok!

smilies/cheesy.gif Hát én idejét se tudom mióta vannak Aloéim, én ösztönösen (semmit se tudva fajáról) neveltem, őket és büszkén jelentem 6 félméteres anyukámat melyek évente 2x-3x gyarapítják a családot. Havonta locsolom őket (bár van párologtatom) és a kaktuszaim között jól érzik magukat (szerintem a titok a szeretetben van mert érzékelik és igénylik is smilies/cheesy.gif) sok sikert minden kis gazdásznak kösz önöm a tippeket
...
Írta: Levander , június 12, 2010
Sziasztok!

A 3 év után hajt sarjakat nagyon téves dolog. 3-4 hónap elteltével ha megfelelő helyen tartod, 4-5 hajtást is hoz. Nekem február óta van meg, két tőt kaptam barátnőmtől, az erősebbik tő rengeteget erősödött, eddig csak széltében nőtt, most már minden irányba növekszik és ráadásként van 3 sarja, a kisebbik tőnek pedig 2. Igaz, még nem 10-15 centisek, de már fél úton vannak a növekedésben. Mivel nekem keleti fekvésű a szobám, így a hideg időben rendkívül jól érezte magát az ablakomban. Reggel ablakon át kapott szűrt fényt pár órán át, délután meg csak egyszerűen világos volt. Most kivettem az ablakból, mert 7 óta nagyon erőteljesen süt a nap, rátettem az asztalra, ahol fényt kap, de napfényt nem. Délután meg visszateszem az ablakba, miután elment a nap. Öntözni pedig úgy szoktam, hogy vízcsap alatt nedvesítem a talajt, átfolyatom rajta a vizet és ha már nem folyik belőle, akkor visszateszem a cserépbe. Úgy, mint az orchideákat. smilies/smiley.gif Szép kis növény, én imádom. ^^
...
Írta: Marianna , június 09, 2010
Sziasztok! Nekem is van aloém de még csak 1 éves, kissé kokadozó állapotban kaptam, rendbejött és most van 3 kishajtása 2őt már kitelepítettem a cserépből. Világos helyen kell tartani de nem a tűző napon, nyáron ki lehet rakni de csak a szűrt napfényt kedveli és elég hetente locsolni. Easy a gondozása smilies/smiley.gif
...
Írta: Bazsó Barbara , május 03, 2010
Üdvözletem!
Már a második aloémat ölöm meg a napfénnyel...
Nem tudtam hogy nem kedveli! smilies/cry.gif
Megmenthetem még ha már bebarnult?
Marosvásárhely
Írta: Incze Éva , április 15, 2010
Most ültettem szét, az ajándékba kapott Aloe Veramat, 6 cserépbe, az erősebbeket, a többit még tartom, amíg föld nélkül egy tálban megélnek, addig is használom a felvágott levél kocsonyás géljét, fürdés után arc bekenésre. Nagyon jót tesz a bőrömnek.A kitágult pórusokba, nagyon hamar felszívódik, összehúzza a petyhüdt bőrt, nem mosom le csak lefekvés előtt, esetleg reggelig is hagyom, mert kellemes selymes tapintású lesz tőle az arcbőr.Bármilyen vágásra, zúzódásra, vagy égésre, akár másod, harmadfokúra is rákenem a felvágott levél géljét és rendkívül hamar hegesedik.A levelet csak felvágás előtt mosom le.
...
Írta: rebeka , április 07, 2010
pont gyulladt a lábujjam még anya hozott aloe verát (SAJÁT)ÉS már 2 éve megvan. smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif
...
Írta: elemér , március 10, 2010
Kérdezem,hogy valóban használható korpásodás ellen? Aki tudja a választ irja meg.
...
Írta: emoke , február 12, 2010
MIt tegyek az aloeveraval ha a levelei leestek, de a gyokere meg eletkepes?
...
Írta: nora , január 18, 2010
Lehet-e enni a növényt!Használhatják-e crom betegek!
...
Írta: Klementisz Ágnes , december 14, 2009
Tisztelt Szerkesztő úr!
nagyon köszönöm a gyors helyesbítést!
Üdvözlettel:
Klementisz Ágnes
2713 Csemő Varga dűlő 9. Magyarország
Írta: Klementisz Ágnes , december 13, 2009
Rendkívüli elégedettséggel tölt el, hogy a weboldalunkról itt is jelent meg információ, ám plágium, ha a forrásmegjelölés elmarad.
Bárki ellenőrizheti ha rákattint a www.cserepesaloevera.fw.hu oldalra. Egyébként egy Aloe vera-t (is) termesztő magyar kertészet vagyunk,a fenti szöveg elolvasható az oldalunkon, az alábbi elérési útvonalon:
www.cserepesaloevera.fw.hu/igenyei.htm

Kérem az oldal szerkesztőit, hogy mielőbb jelöljék emg a cikk alatt az információ forrását, azaz engem, Klementisz Ágnes-t és az Évelő-Park Kft-t.
Szívélyes üdvözlettel:
Klementisz Ágnes
nem adom meg
Írta: madonna fan , november 26, 2009
Nekem is van egy olyan cuki smilies/cheesy.gif smilies/smiley.gif smilies/wink.gif smilies/grin.gif smilies/cool.gif smilies/tongue.gif i love it smilies/wink.gif
...
Írta: Fanni , október 28, 2009
smilies/kiss.gifÉn is kaptam egy ilyen aloe verát ,mennyi időközönként lesznek ilyen sarjak?

...
Írta: Feriteso , szeptember 26, 2009
Szia!
Kaptam két levelet belőle,lehet valahogy gyökereztetni?
Előre is köszi a választ.

...
Írta: preska szilvia , szeptember 22, 2009
én is kaptam ilyen növényt ajándékba, de a szoba ahol tartom nem túl világos ez nem árt az aloe verának? és mikor lehet a leveleket levágni gyógyításra?
...
Írta: Erika , július 26, 2009
Miben erdemes beaztatni az aloe vera leveldarabokat-pl.tiszta alkohol?-amibol aztan naponta lehet iszogatni?
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >