erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Hogyan hajtassunk paradicsomot fűtetlen fóliasátorban?
2007. július 26. csütörtök
Share this!
ImageA következő növénytermesztési technológia egy kísérletem része,amelyet Maroskeresztúron 2006 nyarán végeztem.


Magvetés

A paradicsom magokat 2006 március 7-én vetettem el szaporítóládákba, március 14.-re a magok 90%-ban kikeltek. A szaporítóládába, melynek méretei 60x30x6 cm, 500 magot vetettem el. A magvetéshez használt földkeverék: 60% portrágya és 40% mosott homok. A vetést kis sorokba végeztem,végül földet szórtam rá és beöntöztem 5 mm vízzel amelyben cineb hatóanyag tartalmú szer volt feloldva 0,2 %-os töménységben a palántadőlés(Pythium spp.) megakadályozása végett. Ezután fóliával takartam be. A következő öntözések csak kelés után 7-10 mm csapadékkal történtek a két hétben 3 alkalommal. Az öntözővíz,amit a kútból szivettyúval, egy hordóba juttattunk ki, ahol felmelegedett.

Tűzdelés

Március 30. tűzdeltem a paradicsomnövényeket 10x10-es cserepekbe. Ekkor 2 lomblevelesek voltak a palánták. A tűzldelés talaja ugyanolyan volt mint a szaporítóládák talaja a magvetéskor. Öntözést mindig a reggeli, délelőtti órákban végeztem, mert így a növények felülete estére felszárad és megelőzhető ezzel a gombaás betegségek elszaporodása. Az úgynevezett felnyúrgúlás elkerülése érdekében szétraktam a növényeket, a szétrakással ugyanis a fényt lehet szabályozni. A szétrakás másik célja az, hogy a cserépen keresztül a talajba begyökeresedett palánta hajszálgyökerei megszakadjanak. Közvetlenül felszedés előtt is beöntöztem 7-10 mm csapadékkal.

Image


Elővetemény, talajművelés, alaptrágyázás, talajfertőtlenítés

A fóliasátorba előveteménynek spenót volt vetve, előző év őszén. A spenót betakarítása után a talajt kitisztítottam a növénymaradványoktól. Ezután alaptrágyaként 20 kg/m2 szervestrágyát jutattam ki és bedolgoztam a talajba. A talajban lévő rovarkártevők ellen 420g (30 kg/ha) dimetoat tartalmú szert(Sinoratoxot) szórtam ki. Az élelmezés ügyi várakozási ideje a fent emlitett talajfertőtlenítő szernek 21 nap, így ez nem befolyásolta a munkálatokat. Ezután ezt a kiszórt granulátumot rotációs kapával dolgoztam be a talajba, végül a talajfelszínt gereblyével egyengettem el.

Támrendszer

Kiültetés előtt készítettem vízszintes támrendszert: -2-3 mm átmérőjű horgonyzott huzalt használtam 2,2 m magasságban. -3 folyóméterenként 5 mm átmérőjű kereszttartó huzalt raktunk -függőleges támrendszernek háromsodratú polipropilén zsineget használtam, amellyel a növényt rögzítettem.

Kiültetés

A kiültetés ideje május 4. volt. A tenyészterület 50x40 cm sor- és tőtávolság volt az egyszálasoknál és 50x80 cm sor- és tőtávolság volt a kétszálasoknál. A megnyúlt palántákat mélyebbre ültettem, mert a paradicsom hajlamos járulékos gyökereket fejleszteni így képes gyökeret regenerálni. Az ültetést ültetőkanállal végeztük,mélysége a földlabda méretével megegyező kellett legyen. A zsineget a földbe szútuk, úgy hogy feszesen álljon a növény mellett. Ezután beiszapoló öntözéssel jól beöntöztük.

Ápolási munkák:


Növények rögzítése:

Másik fontos technológiai munkafolyamat a tekerés. Óramutató járásáva ellentétes irányban végeztem, de van aki fordítva végzi. Fontos,hogy egyféleképpen végezzük a tekerést, a munka hatékonységa miatt.

Hónaljazás:

A zöldmunkák közül a folytonnövő és félderetminált fajtáknál a legtöbb munkát jelenti. A levegős, jól szellőzött növényállomány és a kötődés elősegítése miatt nagyon fontos technológiai munkafolyamat. Hónaljazást(kacsozás) végeztem hetente egyszer. A kétszálasra nevelt növényeimnél az első hónaljhajtást meghagytam és ebből alakítottam ki a második szálat. A hónaljhajtások eltávolításának optimális nagysága 3-5 cm-es nagyságuknál van. Ennél nagyobb hónaljhajtás ugyanis letörve nagy sebet hagy a növényen. Ekkor Botrytis, Pseudomonas és Phytophtora fertőzésre számíthatunk. A kacsozást és levelezést a reggeli órákban végeztem, így a sebek hamarabb beszáradtak, kisebb az elfertőzés veszélye. A hónaljhajtásokat (mindig vedrekbe gyűjtsük) egyéb növényi részekkel együtt és vigyük ki a fóliából, mert fertőzési forrás lehet.

Image


Levelezés:

A legalsó termésszintig kell végezni,amikor a fürt zsendül. Fontos, hogy alulról fölfelé történjen, hogy ne sérüljön a növény. 3-5 levélnél többet ne szedjünk le. A levelezést mindig az érő fürtök felett kell végezni és fölfele törjük, mert ha lefele végezzük un.”slicces” nagy sebfelületet kapunk ami zavarokat okozhat a növény víz- és tápanyagszállításában. A levelezésssel a koraiságot növeljük, ugyanis a növényeket több fény éri, hamarabb pirosodnak, és a betegségek sem tudnak az idősebb leveleken megtelepedni, tehát betegségmegelőző hatása is van.

Termékenyülés elősegítése, vibrálás:

A virágok megjelenésével végeztem ezt a munkálatot, a huzalok veregetésével. Így alősegíthető a pollen repülése, ami a terméskötődést javítja. Öntözéskor is végezhetjük, ha a vizet a zsinórokra juttatjuk. A munkálat neve másképpen vibrálás.

Image
A Falcato F1 fajta


Tetejezés:

A főhajtás visszacsípését jelenti és ezzel megszüntetjük a növény további fejlődését. Az utolsó fürt felett 2-3 levéllel végezzük a tetejezést. A pontos ideje a növények kiszedésének tervezett idejétől 40 napot visszaszámítunk. A tetejezés elősegíti a fürtök kötődését és gyorsítja az éréslefutást.

Hőmérséklet szabályozás

A Marcov-Haev(1953) felosztás szerint optimális hőigénye 22+/-7°C. Ületetés után 15-18 ºC-ot tartsunk nappal és 13 ºC-ot éjszaka. A kötődés szempontjából a 30°C feletti illetve a 13°C alatti hőmérséklet kritikus,ezen a hőmérsékleten a paradicsom nem köt. Optimális hőmérsékletek kötődésekor az éjszakai 16-18°C, és a nappali 20-25°C. Az első termés megjelenése után 20 ºC-ot tartsunk nappal és 16 ºC-ot éjszaka.Terméséréskor vigyázzunk, mert 32ºC-on nem termelődnek a likopin szinanyagok, így a paradicsomunk sárgás színű lesz.

Szellőztetés:

A kiültetést követően keveset kell szellőztetni, ugyanis ekkor a szellőztetés Co2 hiányt okozhat. A szellőztetést akkor kell elkezdeni, ha 24 ºC fölé megy a hőmérséklet.

Fejtrágyázás:

Ültetés után két héttel kezdtem a fejtrágyázást, levéltrágyázás formájában. Kezdetben 0,2%-os Fitofolis 2 N:P:K= 2:3:1, később 0,2%-os Fitofolis 3 N:P:K=1:4:1 oldattal. A kezdeti időszakban több N tartalmú levéltrágyát juttattam ki, ez a vegetatív növekedést segíti elő, míg a későbbi levéltrágya adag több foszfort tartalmazott ami a virágzást és terméskötődést segítette elő. Ugyanebben az időszakban fontos a N ellátás is. A K-ot egyenletes mennyiségben juttattam ki, ugyanis ennél az elemnél nincsenek kritikus időszakok.

A következő fejtrágyázásokat végeztem és a növényvédőszerekkel együtt juttattam ki:

Image


Öntözés:

A biztonságos termesztés egyik előfeltétele. Az első öntözést kiültetés előtt egy héttel 200 mm(15 l/m2) vizmennyiséggel kezdtem a talaj beöntözésével. Ezt kétnaponként 50 mm vizadagban jutattam ki. Ennek az öntözésnek a célja a talaj vizháztartásának a feltöltése, ezzel elkerültem a palántakori nagy vizadagú beöntözést. A kiültetés beöntözése után az első termések kötődéséig nem szabad öntözni, ugyanis a víz megvonásával a gyökereket fejlődésre késztetjük. A nagy vízfogyasztás június második felétől - július elejétől kezdődik. Ekkor 40-45 mm vizet jutattam ki,heti 3 alkalommal. Ez havi 130 mm vizet.Az öntözővíz mennyiségét és az öntözés gyakoriságát a talaj nedvességtartalmának megfelelően juttattam ki.

Növényápoló talajművelés:

A gyomlálást sekélyen, addig végeztem, amíg a sorok beborultak(bezáródtak). Az utakat rotációs kapával műveltem.

Növényvédelem:


A tenyészidő alatt a következő kezeléseket végeztem el a kórokozók ellen:

Image


A tenyészidő alatt a talajban lévő rovarkártevők ellen 420g (30 kg/ha) dimetoat hatóanyagú vegyszert(Sinoratoxot) alkalmaztam és bemunkáltam a talajba még kiültetés előtt. A takácsatka elleni védekezés komoly problémát jelentett, amit brompropilat tartalmú szerrel (Neoron) 0,1%-os töménységben, bifentrin tartalmú szerrel (Talstar) 0,05%-os töménységben végeztem el a probléma megoldására. Az üvegházi molytetű első nemzedéke csak szeptember végén jelent meg, ez ellen acetamiprid(Mospilan) tartalmú vegyszert használtam 0,04%-os töménységben. A kezeléseket az egészségügyi várakozási időnek megfelelően végeztem.

Betakarítás:

Kocsánnyal együtt szedtem biológiailag érett állapotban, vedrekbe, a bogyók 60%-os narancssárga 40%-os piros szín megjelenésénél. A leszedett paradicsombogyókat 10-es rekeszekbe raktam át. Az alsó sort kocsánnyal lefelé a felső sort meg a kocsánnyal fölfelé, hogy ne sérüljenek a bogyók. A vegetációs idő alatt 9 szedést végeztem minden szedés alkalmával fajtánként, vezetési módonként és ismétlésenként számoltam a szedett bogyók számát és mértem a tömegét.

Vass Dezső
gardening.ro
Hozzászólások (7)add
2151 Fót Madách I. u.73
Írta: molnár rezső , július 28, 2014
Téves a vízmennyiséget mm-ben megadni A mm. hossz egység. A mennyiség: liter, vagy köbméter. Ezt még lehet óránként is megadni,s akkor eljutottunk a teljesítmény fogalmához Tehát vigyázzunk a definiciókra. Molnár Rezső

fólia
Írta: babel meli , július 17, 2014
A fóliában kissé összesodródnak a paradicsom levelei. Szerintem nem betegség lehet. Előfordulhat a melegtől?
5743 lököshaza eleki ut61
Írta: zambo ferencne , április 06, 2012
nemkaptam meg
Mvhely
Írta: gardening , március 05, 2012
Kedves Zámbo Ferencné!
Én válaszoltam Önnek, ha nem kapta meg a levelet, kérem adjon meg itt egy új emailcímet, vagy küldjön egy emailt nekem.
Üdvözlettel,
a szerk.
5743 lököshaza eleki ut61
Írta: zambo ferencne , március 02, 2012
Azt szeretnem kerdezni,hogy aFalcatoF1-mag es a Cheetah magok hol szerezhetők be.Köszömjavascript:void(0);.Varom a valaszat.
1221.Budapest, Trencs;ni u 27.
Írta: Pataki István , május 01, 2010
Nagyon örőltem tanácsainak, sok újat találtam benne.
Részemről csak a palántanevelést szoktam házilag fóliasátorban tavasszal elkészíteni kisebb-nagyobb sikerrel.
Kiültetéskor, már pikirozásnál Ön szerint milyen javaslatai/teendők elvégzézét tartja szükségesnek a házikerteben 50-60 tő esetén ?

Üdvözlettel: P.István
...
Írta: Tóth Tünde , április 10, 2010
Örülök hogy találtam ezt az oldalt,ugyanis most kezdek bele én is.
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >