erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A háztáji gombatermesztés gazdasági előnyei
2007. július 24. kedd
Share this!
ImageA gombatermesztés alapvető feltétele, hogy valamilyen magas cellulóztartalmú szerves anyagot (pl. lótrágya, szalma, kukoricacsutka-zúzalék, farönk, tuskó stb.) gombacsíra-koncentrátummal oltunk be.

A termesztő közeg sokféleségének és a gombafajták aránylag széles választékának tetszőleges kombinálása több kultúramodellt is ajánl. A gombafaj kiválasztásakor a technológiai jellemzők mellett az adott vidék klímájára is figyelnünk kell. Az érzékeny kétspórás csiperkénél (Agaricus bisporus) így jóval népszerűbb a hőingadozással szemben ellenállóbb laskagomba (Pleurotus sp.), amelynek ráadásul kedvezőbbek a technológiai mutatói (könnyebben szállítható, kevésbé romlandó stb.). Vidékünkön előnyben részesülnek a téli fajták (Pleurotus ostreatus) és hibridek (pl. a HK 35-ös típusú laskagomba széles hőmérsékleti határok, 8 és 24 Celsius-fok között képes termőtestet fejleszteni). Manapság már beszerezhető PE-zsákba töltött, becsírázott alapanyag is.

Image


A kerttel rendelkező számára minden feltétel adott, hogy gombatermesztéssel mezőgazdasági hulladékanyagokból, viszonylag kis munkaráfordítással élelmiszert állítson elő. Azonban bármilyen egyszerűnek is tűnne, nagy körültekintéssel és csak kis befektetéssel fogjunk hozzá. Az eredményes gombatermesztéshez szaktudás, szorgalom és saját termesztési tapasztalatok szükségesek.

A következőkben — a teljesség igénye nélkül — felsoroljuk azokat a szempontokat, amelyek a háztáji gombatermesztést vidékünkön is gazdaságossággá teszik.

* Elhagyott helyiségek (régi istálló, raktár, pince, garázs, fóliaház stb.) ésszerű felhasználására ad lehetőséget.

* Mezőgazdasági, faipari stb. melléktermékeket vagy hulladékokat hasznosíthatunk termesztő közegként (alapanyagként). Felhasználható a gabonaszalma, kukoricacsutka-zúzalék, kukoricaszár, durva szemcséjű fűrészpor, forgács (laskagomba termesztésére), de akár lótrágya is (a kétspórás csiperke esetében).

* A ,,gombagyárak" által igényelt munka változatos, és nehéznek nem mondható. Hobbikertészek számára a kikapcsolódás mellett a család gombával való ellátását is biztosítja. Egy profi módon megszervezett, intenzív gombakultúra azonban már jelentős jövedelemforrás: szavatolja egy három-négy tagú aktív család megélhetését. Ez elsősorban laskagomba termesztésével érhető el vízvezetékkel, ventilátorral, fűtő- és hűtőberendezéssel ellátott, megfelelően fertőtlenített helyiségben. Amatőrök próbálkozhatnak azonban a laskagomba kevésbé költséges, farönkön vagy tuskón való termesztésével.

* A gombatermesztés jövedelmező vállalkozás, s a beruházás rövid idő alatt megtérül (mintegy három-négy hónap alatt).

* A gomba kis termetű és nem fényigényes (a termésidőszak kivételével, mikor fény hiányában nem fejlődhetnek ki a kalapok, szinte közömbös ezzel a tényezővel szemben), így előnyös területgazdálkodásra nyújt lehetőséget. Polcrendszerek segítségével az egységnyi felület három-négyszeresen megnövelhető (intenzív kultúrák esetében).

Horváth Imola,3szek.ro
Hozzászólások (10)add
...
Írta: CS , január 26, 2013
Engem az érdekelne,hogy honnan lehet elkészített zsákokat vásárolni és mennyi az ára? Aki tud segíteni ,az kérem válaszoljon erre az e-mail címre : Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
Gyergyoszentmiklos
Írta: Endre , január 08, 2013
3. fázisu kétsporás csiperke(Agaricus bisporus)compost vásárlására
társakat keresek hargita megye és a szomszédos megyékböl.
Tel:0743821186 vagy email: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
...
Írta: Endre , december 31, 2012
Én is szeretnék gomba termesztéssel foglalkozni,szerintem össze kéne fognunk és egy kocsi 3fázisu composztot kellene venünk.
Valakit érdekel 0743821186 telefon,vagy Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. email cimen elér.
...
Írta: VERES ERIKA , május 29, 2012
Erdekelne a gombatermesztes,es helysegem is lenne ,csak hozzaertok segitseget kernem ,hogy megtudjam az alapfelteteleket,hogyan kezdejem ,mire van szuksegem(pl hutoberendezes stb)Elore is koszonom!
csikszereda
Írta: csorba katalin , január 14, 2012
Erdekelne engem is szeretnem termeszteni hol tudnam beszerezni a gombacsirat.

Székelyderzs
Írta: kovács zita , december 14, 2011
ENGEM IS ÉRDEKELNE A GOMBATERMESZTÉS HÁZILAG ÉS ÉRDEKELNE HOL LEHET VÁSÁROLNI KOMPOSZTOT MEG GOMBACSÍRÁT? ERRE AZ E-MAIL CIMRE VÁROM A VÁLASZT ! KÖSZÖNÖM
4623 Tuzsér
Írta: Hamza Lajos , október 02, 2011
Laskagomba alapanyagot vennék nagytételben .
Marosvásárhely
Írta: Dezső , január 18, 2010
Kérem látogasson el a következő oldalra, a laskagombával kapcsolatban több információt talál: www.laskagomba .hu
4461 Nyírtelek
Írta: Bódi Mihály , január 18, 2010
Engem is érdekelne a gomba termesztés hol és menyiért van kész beszőtt laska és csiperke gomba zsákos
Zalaegerszeg
Írta: Mezőfi Attiláné , november 02, 2009
Hol tudom beszerezni csiperke gomba termesztéshez a táptalajt és a gombacsírát?
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >