erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Júniusi teendők a virágoskertben
2007. június 20. szerda
Share this!
ImageGondozási tanácsok júniusra
Júniusban már rendszeresé válik a fűnyírás, melyet 7-10 naponként végzünk, főleg ott ahol öntözőrendszer működik a kertben. Amennyiben elodázzuk a fűnyírás elvégzését és hagyjuk a füvet 10-15 cm-nél magasabbra nőni a fű megdőlhet. Ez részben az egyenletes nyírást nehezíti meg, másrészt a fű töve befülledhet és ennek következtében megsárgulhat. A gyep zölden szép ezért ne hanyagoljuk el. A rendszeres nyírással folytonos növekedésre serkentjük a füvet melyhez tápanyagra van szükség, melynek pótlásáról gondoskodnunk kell. 3-4 nyírásonként juttassunk ki nitrogéntartalmú műtrágyát egyenletes eloszlásban a fű felületre. Célszerű a műtrágya kiszórása után alaposan megöntözni a füvet. Az adott területre kiszórandó mennyiség nagyságát a termék összetétele határozza meg.

A megfelelő rendszerességgel és megfelelő ideig történő öntözésről ne feledkezzünk el, még akkor se ha szabadságra megyünk.

A hangafélék és más lomblevelű örökzöldek száraz időben sok vizet igényelnek. Ha ezeknek a földlabdája egyszer teljesen kiszárad, nagyon nehéz újra átnedvesíteni azt, a növény akár el is pusztulhat. Ezért rendszeresen öntözzük ezeket a növényeket is. Ahol eddig a lombhullató sövényeket nem metszették meg, minél hamarabb pótolni kell, mert az új hajtások nagyon megnyúlhatnak, a sövény rendszeres nyírás nélkül kiritkulhat.

A rózsáknak június végén, július elején adjuk az utolsó műtrágya adagot, hogy a hajtások őszig beérjenek. Ha nem érnek be a vesszők, akkor könnyen elfagynak. Ezért az utolsó műtrágyázás nitrogénben szegény, de káliumban gazdagnak kell, hogy legyen. A rózsák közé egy m2-re 30-40g-ot szórjunk ki, majd sekélyen kapáljuk be. Ha nem számíthatunk esőre, alaposan öntözzük meg a töveket. Az évente csak egyszer nyíló futórózsákról a már elnyílott hajtásokat erősen vágjuk vissza. Így az idei hajtások jobban tudnak fejlődni, hiszen majd ezeken fejlődnek a következő évi virágos hajtások. A visszametszés után a rácsozaton egyenletesen osszuk el, és kötözzük le őket. A parkrózsák utakra kihajló hajtásait vágjuk le, nehogy sérülést okozzanak. Ezek a rózsák általában tüskések, ezért komoly sérülést okozhatnak.

Június elején még elültethetjük a télálló krizantém jól gyökeresedett dugványait, illetve a tőosztásból származó növényeket. Ültetés után csípjük vissza a hajtáscsúcsokat, hogy a növények kellően bokrosan növekedjenek.

Az elvirágzott évelőkről is vágjuk le az elhervadt virágokat, persze csak ha a termésükkel nem díszítenek. A magképzés a növény energiájának egy részét leköti, így a további fejlődés, illetve a következő látja ennek kárát. Arról nem is beszélve, hogy az elhervadt virágok nem túl mutatósak egy gondozott kertben.

A dáliavirágokat a fülbemászók gyakran károsítják. A legegyszerűbb, ha csapdákkal fogjuk meg őket. Csapdának megfelelnek a kb. 10cm átmérőjű virágcserepek, ezeket a dália karójára rögzítjük fejjel lefelé. A cserép fenekén lévő lyukat tömjük be. A cserép belsejét finom fagyapottal töltsük meg. A csapdákat reggelente ellenőrizzük. A fülbemászók egyébként hasznos állatok: éjszakánként levéltetveket és más kis rovarokat, ill. azok lárváit fogyasztják.

Június elején vessük el az árvácskát, a százszorszépet és a nefelejcset. Ha melegágyba vetjük, és a kelésig melegágyi ablakot teszünk rá, akkor június közepéig kikelnek a növények. Az ágyás előkészítésekor a talaj felső részébe keverjünk bele egy kevés nedves tőzeget, ami segíti a növények gyökeresedését. Az árvácska, a nefelejcs és a százszorszép magvai igen apróak, ezért nagyon gondosan végezzük a vetést. Ha túl sűrűre vetjük, akkor gyenge, megnyúlt palánták fejlődnek, amik nem alkalmasak a kiültetésre. Ezért soha ne a zacskóból szórjuk ki a magot, hanem mindig néhány magot a hüvelyk-és a mutatóujjunk közé fogva, lehetőleg szemenként vessük ki őket. A magvak közötti távolság legalább 1cm legyen. Ha mégis sűrűn kel ki, egyeljünk, mihelyt a magoncokat meg tudjuk fogni.

A virághagymákat (tulipán, nárcisz) csak akkor szedjük fel, ha a talaj feletti részek már elsárgultak, visszahúzódtak. A hagymák csak ekkorra fejlődnek ki teljesen. Ha korábban szedjük fel őket, a hagymák még nem elég fejlettek, előfordulhat, hogy a következő évben nem vagy csak igen gyengén virágoznak. Hogy a hagymák ne sérüljenek, kiásásukhoz ne ásót, hanem ásóvillát használjunk. A legtöbb hagyma viszonylag mélyen van a földben. Ezért az ásóvillát a feltételezett mélységnél kissé mélyebbre nyomjuk le, hogy a hagymák lehetőleg ne sérüljenek. Felszedés után a hagymákat alaposan szárítsuk meg, mert különben a tárolásnál fonnyadnak, és megbetegedhetnek. Lehetőleg árnyékos, szellős, és ne tűző napon szárítsuk őket. A hagymákat egy rétegben, száraz helyen terítsük szét. A nárciszt legtöbbször hosszú éveken át a földben hagyjuk, a tulipánt minden második-harmadik évben fel kell szednünk. A virághagymákat ültetésig száraz, levegős helyen tároljuk. A teljesen száraz hagymákat legjobb, ha alacsony ládákba rakjuk, legfeljebb két rétegben. A tárolótér hőmérséklete kb. 20 C vagy valamennyivel magasabb legyen. Tehát a hagymákat ne a pincében, hanem inkább a padláson vagy hasonló helységben tároljuk. A hóvirágot, a sáfrányt, a fürtös gyöngyikét, a tavaszi tőzikét ne szedjük fel, hagyjuk, hogy termőhelyén elterjedjen. Ezek a hagymás és gumós növények csak csoportosan mutatnak. Már néhány év után sarjhagymáik és sarjgumóik segítségével úgy elszaporodnak, hogy sűrű virágszőnyeget alkotnak, amennyiben megfelelő körülményeket biztosítunk számukra. A sáfrányról, valamint a hagymás és gumós növények vad fajairól ne távolítsuk el a terméseket. A magok elszóródnak, és ezekből is új növénykék fejlődnek. Így még jobban terjed a növény, és hamarabb alakulnak ki nagyobb csoportok. Ezeket a növényeket szívesen ültetjük sziklakertbe, ahol nem zavaró, ha a magról kelt növények a sziklakert más részén is megjelennek: hiszen kicsi a helyigényük. Sőt még kívánatos is terjedésük, mert a sziklakertben a legkorábban nyíló virágok közé tartoznak.

A kerti tavacskában élő aranyhalak szívesen fogyasztják a szúnyoglárvákat. A szúnyogok petéiket álló vízbe rakják le. Az aranyhalak a kikelő lárvákat annyira megtizedelik, hogy azokból igen kevés marad meg. Ha halat tartunk, nem használhatunk bármilyen növényvédő szert a kertben, olyanokat, amelyek csomagolásán feltüntették: ' halakra nem veszélyes '. A kerti tó vizét nyáron lehetőleg ne cseréljük le, mindig csak annyi friss vizet engedjünk bele, amennyi feltétlenül szükséges. Vannak vízinövények, melyek nehezen viselnék el a vízcserét.

Egész évben keletkezik olyan hulladék a kertben és konyhában, amit a komposztálhatunk és következő évben felhasználhatunk kertünkben tápanyagpótlásra. Kertünk kialakítása, építése során ne feledkezzünk meg a komposzt helyének kiválasztásáról és kialakításáról. Komposzt helye lehet nagy lombos fák alatt, vagy egy eldugott sarokban, amit magas cserjékkel vettünk körbe. A komposztáló látványa nem szemet gyönyörködtető látvány a kertben ezért érdemes előre kiválasztani a helyét és megfelelően magas növényekkel vagy futtatórácshoz ültetett kúszó növényekkel elrejteni. Nyáron jobban oda kell figyelni arra, hogy a komposzt mindig megfelelően nedves legyen. Ha a körülmények megfelelőek, a komposzt belsejében a hőmérséklet eléri a 75C'-ot. A legtöbb gyomnövény magja már 45C'-on elpusztul. A gyors lebomláshoz a baktériumoknak sok szénre is szükségük van, ami mindenekelőtt a fás növényi részekben, valamint a szalmában, lombban található. A szükséges nitrogént főleg a zöld növényi részek tartalmazzák. Ha ez utóbbi hiányzik, akkor szerves, nitrogéntartalmú trágyát adjunk a komposzthoz. A komposzt egyenletes szellőzését a nagyobb méretű hulladékok, például a vékony ágak biztosítják, ezeket aprítóval aprítsuk fel. A beteg növényi részeket ne komposztáljuk!
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző