erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Eltűnhetnek a kiskertek
2007. június 20. szerda
Share this!
ImageVeszélyben van a kertek országa, egyre kevesebb a hobbikertész. Pedig az egészséges életmód és a sorozatos élelmiszerbotrányok komoly érvek a divatjamúlt hobbi mellett. Gazdasági szempontból sem érdemes még temetni a konyhakertet.

ImageEgy saját tulajdonú kertekben nagyon kis költséggel, és meglepően hatékonyan lehet élelmiszert előállítani. Az eszközök beszerzése egyszeri befektetést igényel, ezután a szaporítóanyag- vagy csemetevásárlás után az öntözés jelenti az egyetlen költséget. Abban az esetben persze, ha a munkaidőt nem számítjuk.

A legnagyobb rendszeres kiadást kétségtelenül az öntözés költsége, a vízdíj jelenti. Számításaink szerint azonban így sem válik értelmetlenné a hobbikertészkedés Magyarországon, mert egy száraz év 100 milliméteres csapadékkiesését egy 500 négyzetméteres kertben 22 ezer forintból lehet pótolni. Ráadásul elméletileg meg lehet spórolni a csatornadíjat is, ha a tulajdonos szerződést köt a Csatornázási Művekkel, és felszereltet egy mellékmérőt. Így csak 9200 forint lesz a locsolás költsége egy év alatt. Az öntözés erősen függ a növények vízigényétől és a kert talajától, és nagyon nehéz kiszámítani, hogy mennyi vízre van szüksége egy-egy növénynek. A gyakorlatban tehát a nyári vízszámlát alaposan megemeli az öntözés.

A locsolórendszer kiépítésével sok vizet takaríthatunk meg, mert az pontosabban adagolja a vizet, ráadásul kényelmes, és időtakarékos is. Kis méretű kertben már 50 ezer forint körüli költséggel össze lehet állítani minőségi alkatrészekből egy egyszerű rendszert. Aki egyáltalán nem akar vízdíjat fizetni, annak érdemes kutat fúratni, ám ez könnyen kerülhet százezrekbe is, ha mélyen van víz. A mély kút másik hátránya az, hogy onnan csak nagyobb teljesítményű, és nagyobb energiafogyasztású szivattyúval lehet a felszínre hozni a vizet.

A szerszámoskamra 20 ezer forintból feltölthető, és egy jó minőségű kapával, ásóval, fűrésszel és metszőollóval évekig dolgozhat a lelkes kertész.

A növényvédelem sem számít ma már drága mulatságnak, a permetszerek néhány ezer forintos tételt jelentenek évente egy nagyobb kertben is. Saját fogyasztásra azonban minimális, évi legfeljebb egyszeri permetezéssel is termelhetünk, mert a fa ugyan jóval kevesebb, és kevésbé mutatós gyümölcsöt hoz, viszont a belső értékek kárpótolhatják a kert gazdáját.

Almára, paradicsomra és fűszernövényekre minden kertben szükség van, és ezen növények termesztése nem igényel különösebb szakértelmet, vagy túlzott gondoskodást. Tehát aki nem szeretne túl sok időt és pénzt fordítani kertjére, annak jó indulást jelenthet a növények ez a csokra. A többi növényt kiválasztásánál a család ízlése mellett fontos szempontot jelentenek a helyi sajátságok: a föld, a csapadékmennyiség és a kertben lévő többi növény.

ImageA Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakigazgatási szerveinél érdeklődve csak becsült adatokat tudtunk beszerezni arról, hogy a magyar lakosságnak mekkora része, mekkora területen foglalkozik kertészkedéssel. Amennyiben néhány gyümölcsfát már kertnek tekintünk, akkor másfél millió kertész van Magyarországon. A kiskert 500 négyzetméter alatti - általában a településhez közeli, vagy annak részét képező - területet jelent. Ezekre nem lehet uniós támogatást igénybe venni, ezért nyilvántartásuk meglehetősen felületes, általában zártkert, szántó, vagy rét besorolás alatt szerepelnek a földhivatalnál. Bizonyos növénykultúrák - például a szőlő - esetén a 3000 négyzetméter is háztáji gazdaságnak számít hagyományosan.

A kiskertek, háztáji gazdaságok és konyhakertek kiterjedését megbecsülni is lehetetlen. Az országban utazva mindenütt látni kisházakat az utak mentén, főként vidéken, de Budapest terjeszkedése is csak lassan számolja fel a hétvégi házakat. A kertészkedők azonban egyre kevesebben vannak, a fiatal generáció tagjai kevéssé fogékonyak erre a hobbira. Amikor az idősebbek kiöregszenek, általában kihasználatlanná válnak ezek a területek, vagy az agglomerációban építési telekké válnak, esetleg áruházat építenek a helyükön.

A szocializmusban a kiskerteknek komoly szerep jutott az önfenntartásban, a vidéki lakosságnak ezek biztosítottak túlélést a nyomor, és hiány közepette. Emellett megőrizték az igényes táplálkozás emlékét, a földtulajdon természetes vágyát, és a mezőgazdasági hagyományokat is. Ma már minden termény egész évben megtalálható az áruházakban, de a kereskedelemben kapható zöldségeket és gyümölcsöket éretlen állapotban szedték le, az importált árukat ráadásul sokszor különböző gázokkal teszik alkalmassá a hosszú szállításra. Termesztésüknél az ár és a küllem a legfontosabb szempont, ízbeli értékeik sokszor nem kielégítőek. Sokszor kevésbé egészségesek is: egy március végén tartott átfogó vizsgálaton a fejessaláták 30 százaléka fennakadt a rostán, de az összes mintának is közel 6 százalékában határérték feletti növényvédőszer-maradványt mutatott ki a laboratórium.

A kiskertben termelt gyümölcs íze, zamata más. Egészen más élményt jelent a saját virágot helyezni a vázába, és saját friss petrezselymet a tenni levesbe. Ezeket az előnyöket nagyon nehéz lenne gazdasági szempontból vizsgálni, de a kertészkedést életmódként, a terményeket pedig megbízható élelmiszerként szemlélve valóságos előnyök bontakoznak ki. Az egészséges életmód ugyanis divatos, és igen drága mulatság. A kiskertben pedig jó levegőn, rendszeres mozgással tölthetnék az idejüket a fiatalok, megbízható terményeket előállítva a család számára. Tavasztól őszig folyamatosan terem valami, így biztosított a változatos, egészséges táplálék.

A kertészkedők harmada a szakemberek szerint egyáltalán nem anyagi okból folytatja ezt a tevékenységet, számukra az a fontos, hogy családjuknak és barátaiknak egészséges táplálékot tudjanak biztosítani. A kemény munkával termelt zöldségeket és gyümölcsöket pedig már nem viszik piacra, inkább elajándékozzák, vagy befőzik - mondta az [origo]-nak Gelencsér Margit, a Magyar Biokultúra Szövetség munkatársa. A magyar növénytermesztésnek egyébként csak 1 százalék körüli szeletét jelenti a biokertészet, míg Ausztriában 7, Németországban 5 százaléka készül természetes módon a növényi áruknak. Pedig a biotermékek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, tehát piacuk folyamatosan bővül. Nagyobb szakértelmet és odafigyelést követelnek, de ezért cserébe jóval magasabb áron lehet érékesíteni őket. A magyar mezőgazdaság pedig az igényes termékek piacán erős, így érdemes lenne erre a szegmensre jobban figyelni.

ImageAzonban nem csak a biozöldségek ára emelkedik, minden termény drágult az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva, a mák például 80 százalékkal. A termékek piaci ára folyamatosan emelkedik, és a megkérdezett szakemberek szerint ez a folyamat tovább fog tartani. A versenyt a nagyüzemi termelők szerint csak magasabb termésátlagokkal lehet tartani. Az intenzív termelés harmadába kerül, mint a háztáji, ám a különbség nagy részét a földbérlet, a gépek, és a munkaerő teszi ki, ami hobbikertben nem jelentkezik költségként. A képet némileg árnyalja, hogy a Magyarországon sikerágazatnak számító konzervuborka 90 százalékát például kiskertekben termelik - tudta meg az [origo] Radák Kornéliától, Konzervuborka Terméktanács titkárától. Más munkaigényes növényeket is termeltetnek kistermelőkkel: a szőregi rózsatő-termelők is egy ilyen sajátos közösségben folytatják tevékenységüket.

Az árutermelő kertészeken igen erős az importnyomás az EU csatlakozás óta - mondta az [origo]-nak Fodor Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet igazgatóhelyettese. A mennyiségi cserearányunk gyenge, a kivitel ezer, a behozatal 500 ezer tonna évente. Értékben mégis pozitív a külkereskedelmi mérleg, évente 300 millió dollár az ágazat többlete. Ez elsősorban azt jelenti, hogy magas minőségű, így értékes termékeket állít elő a magyar zöldég- és gyümölcságazat.

Novák Endre

origo.hu
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >