erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Az ízletes csemegeuborka
2007. július 21. szombat
Share this!
ImageMeleg- és vízigényes zöldségféle. Az uborkát nem is annyira tápanyagtartalma, inkább kedvező biológiai hatása és (megfelelően fűszerezve) jó íze miatt fogyasztják.

C-vitamin-tartalma mindössze 10-20 mg 100 g-onként. Igen sok víz van benne, kalória pedig alig. Nagy káliumtartalma vízhajtóvá teszi. Magnézium, kalcium, foszfor, nátrium is található benne.

Az uborka a legtöbb meleget kívánó zöldségnövények egyike. Fényigénye is magas. Nagyon szereti a vizet és a párás környezetet. Viszonylag sekély gyökerei vannak, így gyakran kell öntözni. A gyakori, kis vízadagokkal való öntözés felel meg legjobban számára. Pára híján, különösen a tűző napon, a lombozat összeesik, s ez gátolja a termésképzést. Mély rétegű, humuszos, könnyen felmelegedő, középkötött talajokban növekszik legszebben.

A csemege- vagy konzervuborka termesztésének jellemzője a helybevetés. Legkorábban április második felétől vethető szabadföldbe, de a korán lekerülő zöldségfélék után, májusban is vethetjük. Szabadföldbe legkésőbb július közepén kerüljön. Az ekkor elvetett, rövid tenyészidejű fajta még az őszi fagyok beköszöntéig számottevő termést hozhat.

A vetés mélysége 2–4 cm. Soros vetésen kívül előfordul fészkekbe való vetése is. Egy fészekbe 4-5 szem mag kerüljön, egymástól 5–7 cm távolságra.

Ápolása gyomtalanítástól és öntözésből áll. A szedés 3–6 cm-es hosszúság elérésekor kezdődik. Házi kertben 3-4 naponként szedjük. Akár 18-20 alkalommal is szedhetünk róla.

Befőzésre a kis méretű termések alkalmasak, a nagyobbakból kovászos uborkát vagy csalamádét készíthetünk.

vasarnap.com
Hozzászólások (1)add
...
Írta: Steka , március 01, 2009
De nem árt permetezni is
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző