erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Rossz termés: a gyümölcstermékek akár 50%-os áremelkedése várható!
2007. július 21. szombat
Share this!
ImageAkár 30–50 százalékos áremelésre is kész a tartósítóipar a gyümölcs terméskiesés miatti magas alapanyagárak miatt.

A gyümölcsre specializálódott hűtőházak kataszrofális helyzetbe kerülhetnek, de megsínyli ezt az egész ágazat és a megszorítások között vergődő vásárlók is.

Cseresznyéből lényegesen kevesebb termett, mint tavaly, az árak horribilis magasságokba szöktek, a meggytermés is rendkívül gyenge lett, az árak megduplázódtak tavalyhoz képest. A szerb export és a magyar termés nagyjából a tartósítóipari szükségletek 60-70 százalékát fedezi – mondja Szórádi Sándor. A Magyar Tartósítóipari Szövetség elnöke szerint – ha a piac ezt elfogadja – a végtermékek árában 30–50 százalékos emelkedés várható. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a szilva Szabolcs-Szatmár-Beregben és Borsodban teljesen elfagyott; az ország azon területein, ahol viszont nem sérült a termés, szép hozam ígérkezik. Az almatermés azonban leginkább a „totálkár” szóval jellemezhető: Kelet-Magyarországon nincs is a gyümölcsből.

A gyümölcstermelési volumen csökkenése rendkívüli módon érinti az ágazatot, a terméskiesés átlagosan 20–40 százalékos, ami 50–120 százalékkal emelte meg a nyersanyagárakat – érvelt Cseh László, a Magyar Hűtőipari Szövetség elnöke. Szerinte a feldolgozóipart sokkal jobban sújtotta a fagykár, mint a termelőket átlagosan, az pedig csak később derül ki, hogy ebből a hátrányból az árakban mit tudnak majd érvényesíteni a piacon. A hűtőiparban ágazati szinten nem jelentős a gyümölcs részaránya, ám azokat a hűtőházakat (például Nógrád és Heves megyében), amelyek erre specializálódtak, katasztrofális helyzetbe sodorhatja az idei év. Már az is félő, hogy lesznek, akik ezt a szezont sem bírják ki, és egy következő hasonlóan rossz év pedig végképp ellehetetlenítené a hűtőházakat.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) ügyvezető igazgatója és Ledó Ferenc, a DélKerTÉSZ elnöke egyetért abban, hogy a zöldségeknél nincs kínálati probléma. A zöldborsó betakarítása már befejeződött, gondok nélkül. A kedvezőtlen időjárás azonban hatalmas károkat okozott az ország keleti részében a gyümölcstermesztőknek. A kiesés hatalmas, a gyümölcsösök 40-50 százaléka elfagyott, ezért a termelők magasabb áron értékesítenek. A feldolgozók pedig be tudják szerezni a szükséges mennyiséget, igaz, a vártnál jóval drágábban. Az ország északkeleti részét érték a legnagyobb veszteségek, az Alföldön foltokban voltak elfagyások, a dunántúli gyümölcsösöket elkerülte a zord idő. Így ezekről az ültetvényekről, elfogadható beszerzési árakon, pótolható lenne a tartósítóipar hiánya, de a szállítási költségek ezt a megoldást is nehezítik.

A termelők szerint a gyümölcspiacot ért veszteség a meggynél a legszembetűnőbb. A tavalyi kilogrammonkénti 80-90 forintos felvásárlási árak idén több mint duplájukra emelkedtek, 200 forint egy kilogramm meggy. A szilvatermesztők mintegy 50-60 százalékos terméskiesésre számíthatnak, az almaültetvényeken a szokásoshoz képest feleannyi termés pedig az almát léalmaként feldolgozó sűrítménygyártókat érinti. Kevésbé, de kárt szenvedtek a cseresznye-, a málna-, a szamóca-, a kajszi- és az őszibarack-termesztők is. Ledó Ferenc szerint komoly gond az is, hogy az európai piacok is kiürültek. A hazai gazdálkodók előtt azonban újra megnyílt a kárrendezés lehetősége, összesen 40-45 milliárd forintos kerettel.

A kormány semmit nem segít: Szabolcsban tüntetnek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demonstrációs Bizottság nem fogadja el az agrárminiszter válaszát, amelyet a Gyurcsány Ferencnek átadott, a kelet-magyarországi fagykárt szenvedett termelők követeléseit tartalmazó petícióra adott. A szervezet szerint a válasz nem foglalkozik a gazdák gondjaival, a Nemzeti Kárenyhítési Alap és a kormány javasolt hitelkonstrukciói pedig a termelők nagy részének nem jelentenek érdemi megoldást. Ezért a bizottság július 25-e és 27-e között folyamatos demonstrációt hirdet a záhonyi határátkelőhöz, s ha ez nem sikeres, szeptember elején a megyében négy helyszínen tüntetnek majd.

bariká barikad.hu
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >