erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A zöldeknek is meg kell ismerkedniük a légkondival
2007. július 18. szerda
Share this!
ImageA kánikula még a lakásban, a leginkább védettnek tűnő helyen tartott növényeknek is kritikus időszak. A légkondicionálás, a nappali árnyékolás, az intenzív éjszakai szellőztetés megannyi elváltozást okozhat.

Az idei nyár már jó ízelítőt adott a melegből: a kánikula nem csak az embereket, a növényeket is próbára teszi. A szélsőséges időjárásban a növények is igyekeznek komfortossá tenni életüket - a túlélésre rendezkednek be, s igyekeznek megszabadulni feleslegeiktől. Ezért nem ritka a levélhullás, elszíneződés, a virágok szokottnál is gyorsabb "eldobása". Nem beszélve a víz hiányára utaló fonynyadásról. Ha ezt időben észrevesszük, és öntözünk, visszatér az élet a növénybe, ha elkésünk, a folyamat visszafordíthatatlan.

A forró napok a nyáron is a szobában maradó növények számára még a legvédettebbnek tűnő helyen is kritikusak lehetnek. A túl sok fényben tartott és helytelenül gondozott, a túlöntözést vagy kiszáradást elviselni kényszerülő növényen betegségtünetek jelentkezhetnek. Ezeket azonnal orvosolni kell, mert ilyenkor felgyorsulnak a növények életfolyamatai, s ha a bajjal magukra maradnak, hamar elpusztulhatnak. A meleg és fény ellen árnyékolt lakásban a fényhiánytól a növények megnyúlnak, a fényigényes fajok leveleinek színe megfakul, sárgászöld lesz. A fejlődő levelek, hajtások vékonyak, nyurgák lesznek, és ezért lehajlanak.

Az erős fényben és melegben hagyott, a közvetlen napsugárzásnak kitett növények - amelyek eddig megszokott helyükön, az ablak közelében jól érezték magukat és egyenletesen fejlődtek - hirtelen megváltozhatnak. Ha utánanéznek, kiderül, hogy eredeti élőhelyükön a trópusi, szubtrópusi erdők aljnövényzetében élnek. A legtöbb hazai szobanövény ilyen. Számukra a szoba világosnak tartott, időnként teljes napfényben fürdő része most túlságosan is világos lesz. De ugyanez vonatkozhat a teraszon vagy a kertben nyaraltatott szobanövényekre is. Az amúgy árnyékkedvelő, lombleveles növények levelein többnyire égési foltok, száraz átlyukadó sebek keletkezhetnek, és a napfény különböző elszíneződéseket is okozhat. Vannak azonban olyan fajták, amelyeknek jót tesz a mostani erős nap. Például az aszparáguszfélék - ha fokozatosan szoktatják hozzá - eltűrik a nyári teljes napsütést, sőt az ilyenkor fejlődő lombja sűrűbb és fenyőtűszerűen kemény lesz.

A napsugárzás ellen megfelelő árnyékolással lehet védekezni, de a hűvösen tartott lakás szellőztetésekor figyelembe kell venni, hogy a külső hőmérséklet sokkal magasabb lehet, vagy éjszaka éppen ellenkezőleg. A páraigényes vagy könynyen lankadó növényeket langyos vízzel permetezni kell.

Egyes pozsgások levelei az erős fényben akár pirosra színeződnek. A kaktuszok közül a hazájukban füves, sziklás, cserjés részeken, kissé félárnyékos területeken élő vagy fán lakó fajok közül egyeseken szintén vöröses színeződés mutatkozhat.

A légkondicionálókkal a növényeknek is meg kell tanulniuk együtt élni. Az egész nap egyenletes hőmérsékletet biztosító készülékek nem okozhatnak olyan elváltozásokat, mint a csak időszakosan, ám akkor intenzív hűtésre állított berendezések. A fázó növényeket hőhiányosnak mondják. A lakásban tartott növények többsége a 22-30 fokos hőmérsékletet, az alacsonyabb páratartalmat és a szolid szellőztetést elviseli, sőt az idősebbek ehhez szoktak hozzá. Ha légkondi kerül a lakásba, az egészséges növekedés kerülhet veszélybe. Nem azt állítjuk, hogy a növények számára a hűtés elviselhetetlen, csak azt, hogy az alacsonyabb hőmérséklet gátolja a növekedést, és elősegíti a gombafertőzés.

A szanszevieriák levelei kidőlhetnek, gyökérrothadást kaphatnak, a fikuszok levelei foltosak lehetnek, a difenbachiák megsárgulhatnak, száruk kocsonyássá válik, ha rájuk fúj a hűtőberendezés.

Melegben a levegő is szárazabb, ezért a növények erősen párologtatnak. Ha kicsi a cserép, kevés a talaj. Hiába öntöznek naponta, a gyökérzet nehezen tudja pótolni a vízveszteséget, ezért a levelek széle beszáradhat, gyakran az egész levél sárgul, lehull. A páraigényes növények langyos vizű permetezése sokat segíthet. Nem jó, ha a növény alá nagyobb tálat tesznek, s ebben áll a víz, így kiszorul a talajlevegő, s ez a gyökerek fuldoklásához vezet.

nol.hu
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >