erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Izsóp (Hyssopus officinalis)
2007. július 17. kedd
Share this!
ImageAz izsóp (Hyssopus officinalis) az Ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik. Az ókorban már ismert és kedvelt növény volt. A Biblia is említi. A középkori kolostorok fűszerei között ismeretes volt.

Az akkori kor embere nagyon szerette. Az izsóp évelő félcserje, gyökere karószerű. Virágja állfüzér, virágjának színe kék, rózsaszín vagy fehér. Júniustól augusztusig virágzik. Az izsóp kedveli a meleg, száraz, déli domboldalakat. Jól nevelhető töltések déli oldalán, szereti a mésztartalmú, de nem nyirkos talajt. Akár 5-6 évig is egyhelyben maradhat. Szaporítható magról és tőosztással. Magját március elején melegágyba, vagy júniusban állandó helyére vetjük. Magja gyorsan csírázik, a tavaszi kelésű palántákat júniusba ültetjük ki. Tőosztással, tavasszal és ősszel szaporítható. Bárhogyan szaporítottuk is az izsópot, amikor 10 cm-nél nagyobb felére visszacsípjük. Szép kis bokorrá nevelhetők így.

Image


Az izsópot virágzás előtt és szeptemberben vágjuk 10 cm tarlóval. Száraz, árnyékos helyen szárítjuk. Jó mézelő növény. Légcsőhúrút kezelésére, étvágyjavítónak és vérnyomás emelőnek tartják. Jellegzetes fűszeres, kámforra emlékeztető illatú, ezért likőrökben is használatos. Virágos, leveles szára halsaláták, burgonyás ételek, húsételek ízesítésére szolgál. És a páclék egyik kedvelt fűszere is.

Vajda Erika teremiújfalusi kertészmérnök,radiomures.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >