erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Érezzük jól magunkat növényekkel!
2007. július 17. kedd
Share this!
ImageA növények szeretete már évszázadok óta ismert. A harmonikus élet egyik feltétele a növények jelenléte.

A lakásban élõ növények jelképek, az élõ természetet idézik. Általában a természettel és különösen a növényekkel való kapcsolat pozitívan hat a stresszhatások okozta feszült állapot feloldásában. A jó lelki közérzet is az egészségi állapot jelentõs javulásához vezethet. A növények iránti szeretet a legtöbb emberben kifejlõdik. Életünket a növények közelségében jobbá, szebbé, kellemesebbé tehetjük.Image


Akik a nagyvárosok forgatagában élnek, különös vágyakozást éreznek, keresik a növények közelségét. Sok emberben a város forgataga agresszivitást, nyugtalanságot és stresszt vált ki. Nyilvánvaló, hogy manapság észrevehetõen egyre inkább eltávolodunk a természetes környezettõl, mégis úgy tûnik, hogy ebbe nem tudunk beletörõdni. Nyár idején a sok látogatót vonzó parkok, kerthelyiségek errõl tanúskodnak. A növények szépségétõl és bódító illatától körülvéve boldognak érezzük magunkat.

A téli hónapok fényhiányos idõszaka alatt nemcsak a növények szenvednek a fényhiánytól, hanem nekünk embereknek is éppen úgy hiányzik a fény, a virágzó természet. Ilyen szemponból tekintve a növények és az emberek ugyanabban a sorsban osztoznak. Ezért gondoskodnunk kell róla, hogy a sötét téli hónapok alatt (októbertõl februárig) elegendõ fényhez, esetleg pótmegvilágításhoz jussanak a növények.

A növényekkel díszített helyiség kikapcsolódásra csábit, és jó közérzetet teremt. A virágzó szobanövények minden lakásban szemet gyönyörködtetõk. A szobanövények hatására növekszik a levegõ páratartalma, fokozódik a káros anyagok lebontása, javul a levegõ minõsége, a téli depresszió jelentõsen csökkenhet. Minden tény arra utal, hogy a növények látványa hozzájárul a stressz csökkenéséhez, és így bizonyos helyzetekben az egészséget is kedvezõen befolyásolhatja. Megfelelõ kísérletek állnak rendelkezésre, amelyek nagyon hatásos módon mutatják ki, hogyan segíthetnek a növények az embereknek a stresszoldásban.

Azokban a helyiségekben, ahol sok ember megfordul, mint például orvosi rendelõkben, uszodákban, bankokban üzletházakban stb., mindenütt elismerték, hogy a növények olyan jó közérzeti faktort jelentenek, amit semmi más nem képes felülmúlni. Tehát korántsem véletlen, hogy minden gyógyüdülõnek van, és kell is, hogy legyen parkja! Azt is kimutatták, hogy a növények látványára már öt percen belül jelentõs feszültségcsökkenés következik be. Ez a gyorsan végbemenõ regeneráció azt bizonyítja, hogy a növények a munkahelyen pozitív hatással lehetnek a teljesítményre is. A kellemes környezetben töltött pihenõidõkkel mérsékelhetjük a stresszhatásokat, jótékony hatásuk egyértelmû: kevesebb negatív vagy feszültségkeltõ érzés, félelem, levertség, vagy düh tapasztalható.

Ilyenkor télen kell megtervezzük azt, hogy hogyan varázsolhatnánk szebbé, kellemesebbé környezetünket. Gyûjtsünk ötleteket, kérjünk tanácsokat, próbáljuk otthonunkat a nyugalom és az egészség forrásává varázsolni.

maszol.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >