erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Beszüntetnék az utcai hagymaárusítást Kibéden
2015. június 17. szerda
Share this!
A rendőrség idén sem engedélyezné, hogy a kibédiek a kapujuk előtt árulják a koszorúba font lila hagymát, a helyi közösség azonban ragaszkodik a hagyományhoz, közös piac létrehozásáról hallani sem akarnak.

 

Egyelőre nem sikerült közelíteni a rendőrség és a kibédi közösség nézőpontját arra vonatkozóan, hogy a helybéliek árusíthatják-e portájuk előtt, az út mentén az általuk termesztett lila hagymát.

Tavaly a rendőrség több kibédi gazdát is megbírságolt, amiért a kapuja előtt árulta a maga termesztette zöldséget. A hatóság szerint engedély nélkül tilos közterületen árulni, továbbá az országúton megálló gépkocsik veszélyeztetik a forgalmat. Ezzel szemben a lakosság ragaszkodna a hagyományos értékesítési módhoz.

Hallani sem akarnak a piacról

A gazdák kérésére a helyi önkormányzat megpróbált megoldást találni a problémára a hatóságokkal együtt. A rendőrség azt javasolta, hogy a község hozzon létre egy piacot a faluban, ahol a termelők árulhatnák terményeiket. Ezzel csupán az a gond, hogy a kibédi áruértékesítés pontosan a településen áthaladókra fókuszál.

„Azt pedig nem tehetik meg, hogy a gazdákat egy félreeső piacra besűrítik, ugyanis oda nem megy be az átutazó, nem tér le a főútról csak azért, hogy szétnézzen, ellenben az út mentén, ha meglátja a terméket, és megtetszik neki, megáll és vásárol” – fogalmaz Dósa Sándor polgármester.

Az is felmerült, hogy a faluban néhány szakaszon a főút melletti árkot fedje le az önkormányzat, és ott árusítsanak a gazdák, hogy a megálló autók is tudjanak biztonságosan parkolni az út mellett, s ezeken a szakaszokon helyezzenek ki sebességkorlátozó táblákat is.

Ezzel kapcsolatban a helyiek azzal érvelnek, hogy a kibédiek nem piacolni akarnak, hanem egészséges árut szeretnének kínálni az átutazó turistáknak. És azt sem egész nap, hiszen bevett szokás a településen, hogy a portékát kihelyezik a kapu elé, de közben végzik a háztáji dolgukat, és ha megáll egy-egy autó, akkor kimennek, és kiszolgálják az érdeklődőket. „Ezért kellene az autópálya” – mondja az elöljáró: aki siet, az utazhatna a sztrádán, aki meg vásárolni is szeretne, az jöjjön az országúton, és álljon meg nálunk.

Hozzáteszi: még sosem történt baleset amiatt, mert valaki megállt volna az útszélen az autóval. A polgármester elmondta: arra nem adhat ki engedélyt, hogy valaki a kapuja előtt áruljon, hiszen az nem önkormányzati közterület, viszont a gazdák közül legtöbben rendelkeznek termelői igazolvánnyal. Az ügyben a prefektúra segítségét is kérte az önkormányzat.

Segítene a prefektúra vagy az útügy?

Nagy Zsigmond alprefektus ismeri a kibédiek problémáját, melyről korábban már tárgyaltak is a prefektúra keretében működő közrendészeti bizottság keretében. A rendőrség azzal érvel, hogy az útszakasz szűk és igen forgalmas, ezért a megálló gépkocsik balesetveszélyt jelenthetnek. Nagy Zsigmond egyetért azzal, hogy bizonyos szakaszokon alakítsanak ki parkolóhelyeket, és győzzék meg a gazdákat arról, hogy ha felváltva is, de ott áruljanak.

„Mégiscsak hagyományos termékeket árulnak, ebből él a falu lakóinak egy része” – ismerte el az alprefektus. Az ügyre mindenképpen keresik a megoldást a rendőrséggel és az önkormányzattal közösen – ígérte meg Nagy Zsigmond, aki szerint vitatható, hogy a rendőrség által korábban kirótt bírságok mennyire voltak jogosak. 

Többen is javasolták egyébként a községvezetésnek, hogy a Hargita és Szilágy megyei hagymafesztiválok példájára Kibéden is szervezzenek egy hasonló rendezvényt vagy vásárt, hogy az emberek eladhassák a terményt. Vagy legalább a falunapok keretében olyan programokat kínáljanak, melyek keretében a gazdákra irányítsák a figyelmet, és hogy ők is érezzék magukénak a rendezvényeket.

Barabás Árpád helyi zöldségtermesztő úgy véli: nem kellett volna kifizetniük a bírságot azoknak, akiket megbüntettek a rendőrök, inkább fellebbezniük kellett volna. Úgy tudja, a gazdáknak az útügyi hatósággal kellene felvenniük a kapcsolatot, így a rendőrség nem zaklathatná őket. Hozzátette azonban: ő ezután is a kapu előtt fogja eladni a termékét, és már jövő héttől kint lesz a portékája.

  Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

kronika.ro

Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
Következő >