erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Felemás földieperidény  Kártérítésre várnak a szatmáriak, aggódnak a marosiak
2015. június 09. kedd
Share this!
ImageNem szívesen emlékeznek majd az idei eperszezonra a Szatmár megyei gazdák: az ültetvények közel 80 százaléka egyetlen nap alatt tönkrement. Az ország földiepertermésének közel felét adó megyében állami kártérítésre várnak, míg Maros megyében a viszonteladók miatt aggódnak. 

A Szatmár megyei mezőgazdasági igazgatóság közlése szerint a helyi földieper-ültetvények közel 80 százaléka tönkrement a múlt heti jégverés alkalmával, így a gazdák jelentős részének ezzel véget is ért az idei eperidény.

Ioan Cioltean intézményvezető lapunknak elmondta, a kárfelméréssel még mindig nem végeztek, azt azonban már tudni lehet, hogy a mikolai, kökényesdi és lázári eperföldeket teljesen tönkretette a jég, Halmiban pedig az ültetvények körülbelül egyharmada vált használhatatlanná az ítéletidő következtében.

„Így a termesztők jelentős része annyi bevétellel marad, amennyire korábban szert tett” – fejtette ki az igazgató, aki szerint mindössze 2-3 szedésen voltak túl a gazdák az ítéletidőig. Hozzátette: öröm az ürömben számukra, hogy a korábban, két-három héttel ezelőtt értékesített mennyiséget magas, 10 lej körüli áron sikerült eladniuk.

Kérdésünkre elmondta, bár Szatmár megye körülbelül 10 megyét lát el földieperrel, ezért a keletkezett kár, illetve terméskiesés hatalmas mértékűnek tekinthető. Kérdéses, hogy az érintettek kapnak-e majd kártérítést, a katasztrófa sújtotta területté való nyilvánítás feltétele ugyanis az, hogy egy adott megyében a mezőgazdasági területek 30 százaléka pusztuljon el. Hozzátette: ettől függetlenül megpróbálják elérni, hogy az epertermesztők valamiféle állami segítségben részesüljenek.

Marosvásárhelyen, a Lajos király utcai piacon érdeklődve kiderült: a legtöbb standon jelenleg is Szatmár megyéből – főleg Halmiból – hozott epret kínálnak a vásárlóknak. Az üzletet a viszonteladók rontják – tudtuk meg az egyik, nevét elhallgatni kívánó gazdától –, akik a szatmárinál sokkal ellenállóbb, 5-6 napig is elálló, külföldi fajtákkal szállnak be a versenybe. Egy másik eladó, Dán Enikő munkatársunknak elmondta, a nehézségek ellenére jobb napokon 200-300 kilogramm szatmári földiepret is értékesíteni tud.

A piaci eladók szerint a szatmári epret még körülbelül egy hétig kereshetjük az erdélyi piacokon. Akkora már várhatóan beérik a cserefalvi Bartha Ernő termése, aki Maros megye legfontosabb földieper-termesztőjének számít. Bartha öthektáros ültevényen gazdálkodik, s mint mondta, júniusban rendszerint jelen vannak a vásárhelyi piacokon és zöldségboltokban, de a többi székelyföldi piacra is szállítanak. Bartha Jenőtől megtudtuk, az idei időjárás rendkívül kedvező az epertermesztésnek Maros megyében, és bőséges termésre számít.

A tanárként dolgozó Nyiri Enikő elmondta, eleinte eperpalánták értékesítésével foglalkozott, mára azonban másodállásban 20-25 árnyi területen epret termeszt. „Tavaly ilyenkor drágább volt az eper, idén hamarabb érett. Mi egy jó hete értékesítjük, eleinte 8 lejért árultam, de nagyon keveset tudtam ebben az árban értékesíteni. A piacon már múlt héten 4 lej volt az eper, úgyhogy én sem tudtam 6 lejnél drágábban adni” – mondta a nyárádszeredai termelő.

kronika.ro
Babos Krisztina, Bakó Zoltán
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >