erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Pályázhatnak a fiatal gazdák
2015. március 21. szombat
Share this!
A 35 év alatti, fiatal gazdálkodókat, illetve a mezőgazdasági géppark bővítését, korszerűsítését támogatná két pályázati kiírással az agrártárca a Nemzeti Vidékfejlesztési Program keretében.

Tánczos Barna szenátor, volt mezőgazdasági államtitkár (képünkön) munkatársunknak elmondta, elsősorban azok jelentkezését várják március 25-étől, akik egyesületekbe tömörülnek, és vállalják termékeik feldolgozását és értékesítését is.

„A pályázóknak elsősorban oda kell figyelniük a feldolgozásra, ugyanis a hármas pontozási kritérium alapján nulla pontot kap az a pályázó, aki csak mezőgazdasági termelésre pályáz, és nem célja a termékfeldolgozás” – magyarázta Tánczos.

Hozzátette, ajánlott tehát legalább részben feldolgozni a termékeket: a gabonatermesztők tápként értékesítsék a termést, míg a szarvasmarhatartók élő állat értékesítése helyett inkább vágott állatot adjanak el. Emellett a pontozási kritérium a szövetkezetek, egyesületek, termelői csoportosulások általi feldolgozásra és értékesítésre tér ki. Ennek értelmében azok a gazdák kerülnek előnybe, akik valamilyen szövetkezet tagjaként állítanak elő és értékesítenek termékeket.

„Van egy kritérium, amely az illető térség mezőgazdasági potenciálját veszi alapul, eszerint a községeket jó, közepes és rossz potenciállal rendelkezők csoportjára osztják. Szántóföld, legelő, kaszáló és állattenyésztési szempontból lehet több vagy kevesebb pontot kapni. A rossz potenciállal rendelkező községek pályázói nulla pontot kapnak” – részletezte a politikus.

Százezer euró egyébként a legkisebb megpályázható összeg, amely az egyszerű gépvásárlásos pályázatokkal is elérhető. Azon pályázatok esetében, amelyekkel építkezésre, illetve a farm integrálására szeretnének támogatást nyerni, ez az érték elérheti a 200-400 ezer eurót. Ebben a kiírásban külön versenyeznek a családi gazdaságok, a kis-, illetve nagyméretű farmok.

Ezekre elkülönített alapok vannak: családi gazdaságok – nem nagyobb, mint 250 ezer európont nagyságú, azaz 150-160 szarvasmarha és az annak fenntartására szükséges területek – támogatására például országos szinten 20 millió eurót lehet lehívni. A hegyvidéki térségekből pályázóknak külön, 41 millió eurós keret áll a rendelkezésükre, ami nagy előny a csíkszékiek számára, hiszen nem kell a síkvidékről pályázókkal felvenniük a versenyt.

A fiatal gazdákat támogató kiírás esetében a legfontosabb tényező a tevékenységi terület, ezért ajánlott olyan területet választani, amely országos szinten is elsőbbséget élvez – tanácsolta a politikus, hozzátéve, hogy Csíkban az állattenyésztők járnak a legjobban, hiszen ők maximális pontot szerezhetnek.

A fiatal gazdák képzettsége, felkészültsége fogja leginkább „megosztani” a pályázókat, ugyanis az egyetemi és mezőgazdasági szakirányú végzettséggel rendelkezők több pontot kapnak, mint a szakközépiskolai végzettséggel rendelkező termelők.

Kömény Kamilla, kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >