erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Külföld felé vezet a Maros megyei dió útja
2014. október 04. szombat
Share this!
ImageEgyre többen érdeklődnek a diótermesztés iránt Maros megyében, sokan külföldön próbálják értékesíteni az ízletes terményt – hívta fel a figyelmet Silvia Jude, a Maros Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság szaktanácsadója. 

Mint mondta, a hatóság nyilvántartása szerint Maros megyében összesen 168 hektáron termesztenek diót, ebből körülbelül hatvan hektár esetében fiatal ültetvényekről van szó, termésről csak két-három év múlva lehet beszélni.

A marosvásárhelyi Lajos (Cuza Vodă) utcai piacon a székelykakasdi Tövissi Attila kistermelő is a fentieket erősíti meg: egyre nagyobb a kereslet a dió iránt. „Mivel külföldön drága, tőlünk importálják. Sok a felvásárló is, akik tavaly nagy tételben 11 lejtől kezdték a felvásárlást, aztán 15-16 lejig emelkedett a dióbél kilogrammonkénti ára. Idén azonban a nagykereskedelmi ár is eléri a 20 lejt” – avatott be a részletekbe a kakasdi termelő.

Összehasonlításképpen megnéztük egy Angliában is jelen lévő hipermarket internetes oldalán a dióbél árát: 10 deka 1 font sterling fölött mozog, vagyis mintegy 5,6 lej, ami azt jelenti, hogy egy kiló dióbélért ott hatvan lejnek megfelelő összeget fizetnek. Tövissi elmagyarázta: a piacon mostanság kevés diót találunk, tudniillik a felvásárlók már házhoz járnak, és így egyre kevesebben hozzák ki a terményt a standokra.

„Amúgy is a nyugdíjas és a szegény emberek járnak piacra, a tehetősebbek közül legtöbben a szupermarketekbe járnak, de ott sem mindig a minőséget, hanem az árat nézik” – véli Tövissi. A piacokon a dió iránti kereslet a téli ünnepek előtt látványosan megnő. Tövissitől azt is megtudtuk, hogy naponta átlagosan 3-4 kg dióbelet ad el, 25 lejért kilóját.

Nemes Alexandru kistermelő szerint az idei termés a tavalyinak duplája: míg 2013-ban a három fán háromvékányi dió termett, idén pontosan ennek kétszerese.Tavaly 30-35 lejért adták a dióbél kilóját. Idén egyelőre megpróbálják tartani a 25 lejes kilónkénti árat, de „meglátja, le fog menni 18-20 lejre” – jósolta a gazda.

Vass Gyopár, kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >