erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Veszteségek az orosz embargó miatt
2014. augusztus 16. szombat
Share this!
Óriási veszteségeket könyvelnek el a romániai termelők amiatt, hogy Oroszország importtilalmat rendelt el az Európai Unió tagállamaiból származó gyümölcsre és zöldségre – hívta fel a figyelmet közleményében az Országos Zöldség- és Gyümölcstermesztők Szövetsége (Prodcom).

A Prodcom közölte: az idei romániai zöldség- és gyümölcstermés jelentős részének értékesítése gyakorlatilag lehetetlenné vált az orosz embargó miatt. Aurel Tănase, a Prodcom elnöke elmondta, a tilalom amiatt érinti hátrányosan a romániai gazdákat, mert számos EU-tagállam „agresszív konkurencia” révén új piacokat keresett, köztük Romániában.

„A piacainkat elárasztó zöldség- és gyümölcsfélék gyakorlatilag lesöpörték a standokról a román gazdák által kínált hazai termékeket, akik emiatt nevetségesen alacsony áron próbálják értékesíteni portékáikat ott, ahol tudják” – mutatott rá az érdekvédelmi illetékes. Hangsúlyozta, nem az a céljuk, hogy a román minisztériumtól kérjenek segítséget a kialakult helyzet miatt.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy erre nincs lehetőségük. Csak azt kérjük, hogy a holland, francia, bolgár, görög és olasz szaktárcákhoz hasonlóan a román minisztérium is mérje fel a károkat, és követeljen kártérítést az uniós büdzséből” – mondta Valentin Barbu, a Gyümölcstermesztők Országos Egyesületének elnöke.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy több, farmot működtető gazda is jelezte, hogy teljesítményalapú pályázatokra jelentkeztek be, a kialakult helyzet miatt azonban nem tudnak eleget tenni a kiírás követelményeinek. Daniel Botănoiu, a szaktárca államtitkára a téma kapcsán szerdán azt nyilatkozta: a minisztérium az Európai Bizottsághoz fordul a kérdésben.

A romániai szakemberek szerint egyébként az Unióban az embargó hatásainak enyhítésére szánt mintegy 400 millió euró várhatóan kevés lesz, ezért előreláthatólag forrásteremtésre és más területekről való átcsoportosításra lesz szükség.

Oroszország, mint ismeretes, augusztus 7-én jelentette be, hogy a korábban ellene hozott nyugati korlátozó intézkedésekre válaszul teljes embargót vezet be a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az intézkedés egy évre szól.

kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >