erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Gyümölcsfeldolgozó létesül Madéfalván
2014. május 31. szombat
Share this!
Korszerű gyümölcsfeldolgozót üzemelnek be júliustól a Hargita megyei Madéfalván. A helyi önkormányzat, a madé­falvi közbirtokosság és két civil szervezet összefogásával létrehozott üzem az erdei gyümölcsök feldolgozása mellett a település fejlesztését is szolgálná.

A kisüzem a közbirtokosság alagsorában kap helyet, ahol tavaly ősszel kezdték el az átalakítási munkálatokat. A terv szerint a gyümölcsök tárolása, mosása és ledarálása mellett helyben fogják préselni és pasztörizálni a gyümölcsöket, illetve palackozni a szörpöket.

A közös beruházás megvalósításához a juh- és kecsketartó gazdák egyesülete 44 ezer lejjel, az Ökotourist Egyesület 21 ezer lejjel, a helyi önkormányzat 55 ezer lejjel, a közbirtokosság a helyiség biztosítása és átalakítása mellett pedig további 180 ezer lejjel járult hozzá.

A feldolgozót az áprilisban bejegyzett Madéfalvi Gyümölcs- és Zöldségegyesület fogja működtet­ni, amelynek célja a helyi erdei gyümölcsök összegyűjtésének és értékesítésének a megszervezése. Emellett lehetővé tennék a helyiek számára saját gyümölcseik feldolgoztatását is – ellenérték fejében –, így motiválva a falubelieket gyümölcsösök telepítésére, valamint a meglévők karbantartására.

Három közbirtokosság csatlakozott

Székely Ibolya, a helyi polgármesteri hivatal tanácsadója közölte, a madéfalvi egyesület kedden megbeszélést hívott össze a szomszédos falvak közbirtokossági elnökeivel. A találkozón eldőlt, Csíkcsicsó, Göröcsfalva és Vacsárcsi közbirtokossága is csatlakozik az áfonya és a gomba közös gyűjtéséhez és értékesítéséhez.

A terv szerint az említett településeken gyűjtőpontokat rendeznek be, ahonnan a nap végén az egyesület elszállítja az aznap leadott mennyiségeket. Az illetékes megjegyezte, be kell látni, hogy külön-külön a települések túl kicsik a komolyabb eredmények eléréséhez. Ezzel szemben összefogással már tudnak annyi termést összegyűjteni, amelynek értékesítése, feldolgozása már jövedelmező lehet. Elmondta továbbá, a továbbiakban is nyitottak a szomszédos települések felé, amennyiben csatlakozni szeretnének a kezdeményezéshez.

Székely Ibolya elmondta továbbá, már folyamatban van a termés begyűjtéséhez, szállításához szükséges engedélyek beszerzése, ezt követően már a következő héten megkezdhetik a gomba összegyűjtését. A gyümölcsök feldolgozásához szükséges – gyümölcslé- és lekvárkészítő – gépsorok üzembe helyezését júliusra időzítették, így csak azt követően látnak hozzá azok feldolgozásához. Az egyesület csatlakozna a Székelygyümölcs-egyesülethez, így egységes receptek alapján készülnek majd el az értékesítésre kerülő szörpök, lekvárok – foglalta össze a tanácsadó.

„Helyi termék, helyi ember, helyi érték”

Az egyesület működtetői az erdei gyümölcsök és a gomba begyűjtésében a helyiekre számítanak. Elképzelésük szerint egy listát állítanak majd össze azokról a személyekről, akik a közbirtokosságok erdeiben, legelőin szedhetik a terméseket, és akiktől elfogadják a begyűjtötteket. „Helyi termék, helyi ember, helyi érték – ez lehetne a projektünk mottója” – emelte ki Székely Ibolya. Hozzátette, júniusban alkalmazzák az üzem és a gyűjtőpontok működtetéséhez szükséges munkásokat.

Kömény Kamilla , www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >