erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Rekordtermésre számítanak a háromszéki gazdák
2014. május 31. szombat
Share this!
Az elmúlt hetekben lehullott csapadék mennyisége kedvezett a mezei termények fejlődésének, s ha a továbbiakban is ilyen időjárás lesz, bőséges termésre lehet számítani Kovászna megyében – tájékoztatott Könczei Csaba.

A megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint gond csak az értékesítés területén lehet, hisz a cukorrépa-termesztőkön kívül mások nem fordítanak figyelmet a szervezett értékesítői hálózatok kiépítésére.

Kovászna megyében 83 ezer hektár mezőgazdasági területet vetettek be, ebből idén mintegy 11 ezer hektáron vetettek krumplit – mutatott rá Könczei Csaba. A mezőgazdasági igazgatóság vezetője elmondta, míg a kilencvenes évek elején 18 ezer hektáron termeltek krumplit a háromszékiek, 2014-ben már 7 ezer hektárral kisebb területet ültettek be. „Ez a kultúra folyamatosan, de nem drasztikusan teret veszít” – jegyezte meg a szakember.

Háromszéken idén 22 ezer hektáron vetettek búzát, 8000 hektáron kukoricát, 7000 hektáron tavaszi gabonaféléket és 1000 hektáron repcét, valamint 3500 hektáron cukorrépát és 1400 hektáron mezei zöldségféléket termesztenek. Közel 17 ezer hektáron a háromszéki gazdák takarmánynövényeket termesztenek.

A szakember rámutatott, hogy a gazdák most a lehető legnagyobb figyelmet fordítják a növényvédelmi munkálatokra, hiszen most gyorsan szaporodnak a kártevők, a gyomok, és beindul a gombásodás is. A betakarítási munkálatok az őszi gabonafélékkel kezdődnek júliusban.

Szabó Enikő, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >