erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Eperszezon: marad a keserű szájíz
2014. május 31. szombat
Share this!
ImageIdén is a termékértékesítés jelenti a legégetőbb problémát a Szatmár megyei epertermesztők számára: elárasztották a piacot a jobban tárolható, külföldről behozott földieperfajták, a viszonteladók pedig egyre kevesebbet fizetnek az ízletes gyümölcsért.

Bár többhetes késéssel kezdődött el idén az eperszezon a Szatmár megyei Halmiban, a termesztők szerint a kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően az idei terméshozam bőségesebb volt, mint az előző évben. A termékértékesítéssel kapcsolatos problémák azonban idén is megkeserítik a gazdák dolgát.

A szakemberek szerint a legfőbb gond az, hogy a helyi termelők nem cserélik le a hagyományos eperfajtákat olyanokra, melyek több napig tárolhatók, így kénytelenek közvetlenül szedés után túladni a termésen, különben rájuk romlik. A szatmári fajtával ellentétben a romániai piacokat elárasztó, külföldön termesztett földieperfajták sokkal ellenállóbbak, 5-6 napig is elállnak, emiatt a romániai gazdák gyümölcsét – bár sokkal ízletesebb – jóval olcsóbban lehet eladni.

Alkalmazkodási problémák

A magyar–román–ukrán hármas határ közelében fekvő Halmiban és környékén az 1960-as években honosodott meg a földieper-termesztés, a helybeliek több mint 90 százaléka jelenleg is az ízletes gyümölcs eladásából él, vagy egészíti ki jövedelmét. A múlt rendszerben ez a környék adta az ország termésének közel nyolcvan százalékát, de a mezőgazdasági minisztérium felmérése szerint jelenleg is innen származik a hazai eper több mint ötven százaléka.

Az egykori helyi termelőszövetkezet – ahová a gazdák is beszolgáltatták szerződéses alapon a saját termesztésű gyümölcsöt – szinte kizárólag csak kivitelre dolgozott, a rendszerváltás óta pedig az emberek a közeli piacokon árulják vagy a felvásárlóknak adják tovább a begyűjtött termést. A szatmári eper külföldi értékesítése – megfelelő tárolók hiányában – már szóba sem jöhet.

Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozó Victor Codrea helyi termelő elmondta, a Szatmár megyei gazdák problémái nem új keletűek. Úgy véli, ha a termelők tovább akarják űzni a térségben hagyományos foglalkozást, kénytelenek modernebb termesztési módszereket alkalmazni, saját értékesítési hálózat kiépítésén kell gondolkodniuk, illetve át kell térniük olyan eperfajták termesztésére, amelyek sokkal jobban bírják a tárolást és a szállítást.

A szakember szerint az ízletes szatmári eper titka nem a fajtában, hanem a talaj- és éghajlati adottságokban keresendő, valamint abban, hogy szinte teljesen biokörülmények között terem, és „nem egy számítógépes program adagolja nekik a tápanyagokat”.

A kereskedők szabják meg a piaci árakat

Victor Codrea szerint a termelők egyre gyakrabban panaszkodnak, hogy a korábban jól jövedelmező földieper-temesztés egyre kevesebb pénzt hoz a konyhára. Mint mondta, a viszonteladók pedig annyira leverik az árakat, hogy a termelők nagyon keveset tudnak keresni a nehéz munkával megtermesztett csemegén.

„Míg a kereskedők az eper kilogrammjáért szezonban is elkérnek 6-7 lejt a kolozsvári piacon, addig a termelőknek 2 lejnél nem hajlandók többet fizetni. „A gazdálkodók viszont kénytelenek minél hamarabb túladni rajta, ugyanis az itt termesztett földieper egy-két napnál tovább nem áll el” – mutatott rá.

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >