erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Bíznak a bor jövőjében
2014. április 14. hétfő
Share this!
Bár meglehetősen gyér volt a közönség a hétvégén első alkalommal megrendezett Szatmár megyei borversenyen, a szervezők bizakodóak a borászat jövőjét illetően, hiszen – mint elmondták – a nehezén túl vannak: sikerült a borászok többségét a kezdeményezésük mellé állítani.

Amint arról már beszámoltunk, néhány helybéli borosgazda tavaly jegyezte be a Szatmár megyei hegyközséget, célul tűzve ki, hogy szakmai alapokra helyezik az ágazatot, felügyelik a borversenyeket, valamint támogatják a borturizmust, illetve a gazdák bekapcsolódását a vendéglátóiparba.

Egyik fő gondnak azt látták, hogy több településen a helyi versenyek szervezésekor megengedték azt, hogy más vidékekről hozott borokkal nevezzenek. Úgy vélték, hátrányos helyzetbe hozzák ezáltal azokat, akik saját termesztésű szőlőből dolgoztak, továbbá az idegenforgalomnak is ártanak, hisz torz kép alakul ki a helyi bortermő vidékekről. Emiatt idén felajánlották a zsűrizési feladatok átvállalását a helyi versenyek szervezőinek.

Amint Leiher Gézától, a megyei hegyközség vezetőjétől megtudtuk, sokan vonakodtak az elején, végül azonban a többséget sikerült bevonni az általuk kidolgozott rendszerbe.

„Azt mondtam pár hónapja, hogy örülni fogok, ha a gazdák 50 százalékát magunk mellé tudjuk állítani, azonban nem 50, hanem körülbelül 70 százalékban fogadták el a javaslatainkat, így elégedett vagyok" – fejtette ki az elnök, aki szerint nem voltak túl szigorúak, mert bár eredetileg arról volt szó, hogy csakis azokat fogadják a megyei versenyen, akik esetében a helyi verseny a megyei hegyközség felügyelete alatt zajlott, végül megenyhültek, és aki akart jönni, azt most az egyszer fogadták soron kívül is.

A zsűrizést egyébként országos hírű szakemberek végezték, a nagy aranyat pedig a fehérborok közül az avasújvárosi termelő, Süveg László biancája kapta, a vörösök közül pedig Reizer György túrterebesi termelő cabernet sauvignonja végzett az első helyen. A megyei versenyt borfesztivál követte szombaton és tegnap Szatmárnémetiben, melyet a versenyekhez hasonlóan szintén a megyei önkormányzat támogatott.

Leiher Géza lapunknak elmondta: reméli, hogy a megyei önkormányzat továbbra is támogatja majd őket, és sikerül beüzemelniük a tervezett palackozót, lesz bortárlat a tervezett megyei turisztikai információs központban, és a borút is kiépül.

„Ezen a versenyen a kétkedők meggyőződhettek, hogy kisebb, párhektáros területeken is lehet díjazott borokat készíteni, mi pedig arra ösztönözzük a gazdákat, hogy igyekezzenek vendégfogadó-képessé tenni magukat, hogy vonzó legyen a térség a borok iránt érdeklődő turistáknak, hisz nem akar mindenki a Kanári-szigeteken üdülni" – fejtette ki az elnök. Az eredményeknek mindenki örül, azonban van, aki azt szeretné, ha még önállóbb lenne az egyesület.

Babos Krisztina , www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >