erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Új pályázati feltételek fiatal gazdáknak
2014. március 19. szerda
Share this!
A most készülő új vidékfejlesztési terv szerint a „szabványtermelés” nagysága kizáró jellegű feltétel lesz a fiatal gazdák vidéken történő megtelepedésének támogatása és a kisgazdaságok támogatása című fejezeteknél.

Az új, még nem végleges tervben a fiatal gazdák támogatására 400 millió euró, a kisgazdaságok támogatására 150 millió euró lesz pályázható. Legújabb információink szerint a fiatal gazda 50 000, a kisgazdaság 15 000 eurót pályázhat meg, előny, hogy egyik pályázatnál sem kell önrész. Ellenben hátrányt jelenthet, hogy az elképzelés szerint megemelik a sikeres pályázáshoz szükséges kötelező farmnagyságot, a szabványtermelésben kifejezett farm­értéket.

A minisztérium vezetősége és a termelők szakmai ér­dekképviselete között nemrég lezajlott egyeztetésen a kisgaz­daságokat úgy határozták meg, hogy ezeknek 8000 és 12 000 euró közötti szabványtermeléssel kell rendelkezniük, a pályázó fiatal gazda tulajdonában pedig egy 12 000 és 50 000 euró közötti gazdaságnak kell lennie. Ez pedig nem kis terület, például a 8000 euró szabványtermelés a te­repen egy 15 hektáron búzát termelő gazdaságnak felel meg.

A fiatal gazdánál kötelezően bevezetik feltételként, hogy vidéken legyen a lakhelye, és hogy a fentebb említett szabványtermeléssel rendelkező gazdaságot a pályázat letevése előtt a saját pénzén megvásárolja. Egyelőre ez utóbbi feltétel elég megszorítónak tűnik, hiszen eddig a régi vidékfejlesztési tervben ennél a fejezetnél az öregedő székely gazda egyszerűen lemondott és átadta saját fiának, rokonának vagy akárkinek a gazdaságát.

A problémával a vidékfejlesztési iroda szakemberei megkeresték a nemrég kormányra került szövetség politikus-mezőgazdászait, és tőlük ígéretet kaptak, hogy közbenjárnak e feltétel újratárgyalásáért és esetleges megváltoztatásáért.

Incze Péter, www.3szek.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >