erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Băsescu módosításaival fogadta el a földvásárlási törvényt a képviselőház is
2014. február 19. szerda
Share this!
Elfogadta Traian Băsescu államfő kifogásait és az általa javasolt kölcsönösségi elvet a képviselőház, és új formában szavazta meg kedden a külföldiek földvásárlását szabályozó törvényt.

A törvényt tavaly módosította a parlament, elővásárlási jogokkal nehezítve a termőföld külföldi tulajdonba kerülését, tekintettel arra, hogy január elsején lejárt a külföldi magánszemélyek földvásárlását megakadályozó moratórium.

Miután Băsescu pontatlanságokra hivatkozva visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a jogszabályt, múlt kedden a szenátus ezeket kijavította és bevette a módosítások közé azt is, hogy az európai uniós polgárok és jogi személyek csak a saját országukban létező földvásárlási korlátok között vásárolhatnak termőföldet Romániában. Ezt most a képviselőház is megszavazta és a jogszabály ismét Basescu elé kerül kihirdetésre.

A törvény elővásárlási jogot biztosít az illető terület társtulajdonosainak, bérlőinek, a szomszédos telkek tulajdonosainak, az adott településen lakó gazdáknak és az államnak.

Az átdolgozott törvényszövegbe az is bekerült, hogy az országhatár 30 kilométeres körzetében található földterületeket csak a védelmi minisztérium jóváhagyásával lehet eladni: a jogszabály korábbi változatában húsz kilométeres mélységű volt a határsáv. Erre az előírásra és a gazdákra háruló bürokratikus többletterhekre hivatkozva az RMDSZ képviselői a tervezet ellen szavaztak, de kisebbségben maradtak. Cseke Attila Bihar megyei képviselő a vita során kifejtette: a törvény nemcsak a külföldiek telekvásárlására vonatkozik, hanem rendelkezései a román állampolgárok közötti adásvételre is érvényesek. A képviselő főleg a határsávra vonatkozó előírást kifogásolta és azt a tulajdonjog szabad gyakorlásának korlátozásaként értelmezte.
"Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy még több állampolgár és önkormányzat ellen hoznak intézkedéseket. Az RMDSZ parlamenti frakciója több módosító javaslatot fogalmazott meg a földtörvénnyel kapcsolatosan, amelyből az egyik ezt a rendelkezést törölné, hiszen ez felesleges és tulajdonjog gyakorlását sértő többlet bürokráciát vezet be" - idézi Csekét az RMDSZ közleménye. A képviselő szerint a törvény a demokrácia elvét sérti, hiszen 1989-2014 között a román állampolgároknak semmiféle más állami szerv jóváhagyására nem volt szükség az ilyen típusú területek eladása, illetve megvásárlása céljából.

Az RMDSZ parlamenti frakciója által megfogalmazott módosító javaslatok közül két olyan módosítást fogadtak el, amelyek részlegesen könnyítnek a gazdák és a tulajdonosok helyzetén. A képviselő ezek között említette: hallgatólagos beleegyezésnek minősül, amennyiben húsz munkanap alatt az illetékes állami hatóságok nem adnak ki hivatalos véleményt, ugyanakkor a tulajdonos nem lesz köteles elővásárlási joggal rendelkező személyek listáját bemutatni, amikor el szeretné adni a földterületét.

A külföldiek az országban bejegyzett cégeiken keresztül eddig is birtokolhattak termőföldet az országban. A román nyelvű sajtó szerint több mint 700 ezer hektárnyi termőföld van külföldi vállalkozások tulajdonában, ez csaknem 8 százaléka az ország több mint 9 millió hektárnyi megművelt földterületének.

(mti, közlemény, hírszerk.)

www.penzcsinalok.transindex.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >