erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Tavaly 3,5 százalékkal bővült a román gazdaság
2014. február 16. vasárnap
Share this!
Minden várakozást meghaladó mértékben nőtt tavaly a román gazdaság, a GDP 3,5 százalékkal bővült - derült ki a román statisztikai intézet pénteki jelentéséből.

A román kormány eredetileg 1,6 százalékos tavalyi gazdasági növekedéssel számolt, később 2,2 százalékra növelte a várakozást, január végén pedig már 2,8 százalékra módosította.

A negyedik negyedévben 5,2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), a kiigazított érték szerint 5,1 százalékos volt a növekedés a tavalyelőtti utolsó negyedévhez képest. Az előző, a harmadik negyedévhez képest a GDP 1,7 százalékkal bővült.

A román országos statisztikai intézetnek ez volt az első becslése a tavalyi utolsó negyedévi GDP alakulásáról. Részletesebb adatok március 5-én lesznek.

Gazdasági elemzők egyhangúlag egyetértenek abban, hogy a román GDP növekedése elsősorban a rendszerváltás óta rekordmértéket elérő exportnak, a kiváló mezőgazdasági évnek és az ipari termelés növekedésének köszönhető. A román kormányszervek az idén 2,2 százalékos GDP-bővülésre számítanak, szintén 2,2 százalékos államháztartási hiánycél mellett.

2012-ben a román gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal javult, 2011-ben pedig 2,2 százalékos növekedést regisztráltak. A mostani növekedés a legnagyobb a nemzetközi gazdasági-pénzügyi válság kirobbanása óta, amely keményen sújtotta a román gazdaságot is.

MTI
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >