erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A háromszéki cukorrépa-termelők kilátásai
2014. február 11. kedd
Share this!
ImageKétszáz gazda vett részt a botfalusi cukorgyár mellett működő Cukorrépa-termesztők Egyesülete pénteki közgyűlésén. A létszám messze meghaladta az elvártat, száztíz gazda jelezte részvételét, százötvenre számítottak – mondta az egyesület elnöke, dr. Becsek László agrármérnök. Többek között a 2014-re érvényes termelési szerződésről döntöttek a jelenlévők.

Változott a szerződés

70–80 személy dolgozott a szerződés jobbításán, a tavalyihoz képest előnyös változtatásokat eszközöltek – jelentette ki Becsek. Négy fontosabb módosításról számolt be az elnök.

A betakarítási idényt háromba osztották – október elsejéig, november ötödikéig és ettől tovább – azzal a céllal, hogy a gyárat folyamatosan elláthassák nyersanyaggal. A 60 hektárnál nagyobb területen termelő gazdáknak kötelező a termés 30 százalékát az első periódusban leadniuk. Mivel ebben az időszakban még kevés lehet a répa cukortartalma, 2,5 euró többletárat fizetnek a termény tonnájáért. A kifizetésnél minimum 16 százalékos cukortartalommal számolnak.

A leadott répát minden ötödik autónál fogják ellenőrizni idén. A répaszeletet a gyár értékesíti, az állattartással is foglalkozó gazdák igényelhetik a szeletet. A termelőknek átlagáron fizetik ki a répaszeletet – hangzott el.

Jó hír, hogy a 2012-es évi száraz­ság okozta károkat kompenzálja a gyár, két eurót fizet a leadott répa tonnája után (az egyesület eredetileg 3,5 eurót kért). Azok a gazdák jogosultak a kompenzációra, akik legalább 34 tonna hektáronkénti átlagtermést értek el. A pluszkifizetést a 2013-ban leadott répa ellenértékének folyósítása után kapják meg – jelezte Becsek.

Tavaly különbizottság ellenőrizte a répával bevetett területeket. Mint kiderült, országos szinten 2227,46 hektár répát fiktíven jegyeztek. Ha nincs az ellenőrzés, és ezt a területet nem veszik ki a támogatási jogosultság alól, a becsületesen dolgozó gazdák hektáronkénti 50 euró támogatástól estek volna el – hangzott el. Botoşani megyében 2465 hektárból 462 (!) nem létezett, Iaşi-ban 3873-ból 400. Kovászna megyében az Agrana által szerződött 692 hektárból 20 csak papíron létezett, a botfalusi termelők 5961 hektárjából 43,17 hiányzott.

A botfalusi cukorgyárral kötött szerződéseket kötelező bejelenteni a megyei agrárigazgatóságoknál, valamint az APIA-nál is. Az egyesület felvállalja ezt az utánajárást, a gazdák a hivatalok által láttamozott szerződéseket kapnak majd kézhez – közölte az egyesületi elnök.

Termelői kérdésre válaszolva kijelentette: idén is a tavalyi ideiglenes cukorkvóta-elosztás érvényes. Újabb nem lesz, de a meglévőt – amit az egyesület tagsága határozott el – minden gazda esetében arányosan növelhetik, ha nő a botfalusi gyár kvótája is. Körvonalazódik, hogy a ludasi és a nagyváradi gyártól 4000 tonna cukorkvótát adnak át Botfalunak.

Ion Gherman, a cukorrépa-termelők országos szövetségének vezetője a támogatások terén várható változásokról beszélt. Az EU Közös Agrárpolitikája változása következtében 2014 átmeneti év lesz – érvényben maradnak bizonyos 2013-as előírások, mások változnak. A SAPS-kifizetés legtöbb 158 euró lehet hektáronként. Változik az országos kiegészítő támogatások (PNCD1) megnevezése, idéntől PNA-ként jelölik a támogatási kérvényekben. 2014-ben ez az összeg 22,1 euró lehet (tavaly 21 euró volt). A cukor­ágazati támogatás 303 euró lehet – ha idén is marad a cukorrépával bevetett terület nagysága. Az unió fix összeget szab meg az ország számára a csatlakozáskor jegyzett 21 000 hektár cukorrépa szerint, ezt osztják le a területnagyság függvényében. Az előrejelzések szerint 376 euró hektáronkénti támogatásra számíthatnak idén a cukorrépa-termesztők – hangoztatta Gherman.

2015-től a támogatási kritériumok szigorodásával lehet számolni. A SAPS-kifizetés 130 euró lehet hektáronként, de ebből 50 eurót csak azok kapnak meg, akik eleget tesznek bizonyos „zöldítést” célzó feltételeknek. A gazdának legalább három kultúrát kell létesítenie földjein, a szántók negyede télen is be kell legyen vetve (őszi gabonával, repcével, mustárral, pillangósokkal) – nevesítette. Jó hír a 40 évnél fiatalabb, és legtöbb 60 hektáron dolgozó gazdák számára, hogy hektáronkénti 25 euró plusztámogatást kaphatnak majd.

Biztos a gyár működése

Bodó Lajos, a cukorgyár speciális adminisztrátora Tankó Levente kérdésére válaszolva elmondta: a következő három évben biztos a gyár működése. Másfél évig tartott, míg pereskedéssel fizetésképtelenné lehetett nyilvánítani a gyárat. Ez lényegében mentséget jelentett, hiszen az adósságok kifizetését beütemezték, negyedévenként kell fizetni a hátralélokat. Minden kifizetést a csődbiztos láttamoz, az átszervezési időszak a következő három évre vonatkozik. Biztosan működni fog a gyár, a termelők minden körülmények között megkapják pénzüket – magyarázta Bodó Lajos. Hozzátette: sajnálatos, hogy sokan információk hiányában beszélnek a gyár rovására.

Becsek László is hangsúlyozta: a fizetésképtelenség nem egyenlő a csőddel, lényegében az menti meg a gyárat, hogy adósságait részletekben fizetheti. „Akik ezt nem értik, ne zavarják a vizeket hiába” – hangsúlyozta. Fazakas Tibor vezetőségi tag elmondta: a gyár jó úton halad, habár nem lehet tudni, mi lesz 2016 után. A támogatásokkal kapcsolatosan kifejtette: az ország cukorkvótája nagyon kicsi, a kormány nem tudta elérni ennek növelését, és úgy látszik, a hazai gazdák soha nem lesznek egyenjogúak támogatások tekintetében nyugati társaikkal.

Együtt kell dolgozni, hogy a gyárat ne kelljen bezárni. A rossz példa a megyeszékhelyi Mopaco bezárása, ami 6–7000 tonna búza értékesítési lehetőségét vonta meg a megye gazdáitól – mondta Fazakas.

Bokor Gábor, www.3szek.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >