erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Jó hír a gazdáknak: lesz pityóka-támogatás
2014. február 04. kedd
Share this!
ImageÚj támogatási formát dolgoz ki a krumpli termelőknek a mezőgazdasági minisztérium. Gheorghe Neaţa minisztériumi vezérigazgató jelentette be a napokban a Kovászna megyei Szitabodzán, hogy a szaktárca tervei szerint, de minimis támogatás formájában segítenék a krumplit termelő gazdákat.

A szitabodzai találkozón jelen levő Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője sajtótájékoztatón elmondta: a tervek szerint az étkezési burgonyára hektáronként ötszáz eurót, míg a fajtaelismert vetőmag burgonya termesztésére hektáronként 1500 euró támogatást nyújtana az állam. A burgonya volt az egyetlen olyan kultúra, ahol a támogatás alacsonyabb volt, mint a megállapított jövedelmi norma, mutatott rá a szakember.

Könczei Csaba szerint, a támogatás azért is előnyös lehet, mert ha itthon sikerül megtermelni a vetőmag burgonyát, nem lesz szükség a drága külföldi termény behozatalára. Ezzel is csökkenthetnék a gazdák a költségeket, jelenleg ugyanis a vetőmag ára közel harminc százaléka a krumpli-kultúrához szükséges befektetésnek. A támogatás révén növekedne a hazai termelők versenyképessége, mivel eddig a külföldiek több támogatást kaptak.

Könczei Csaba elmondta, az országban évek óta csökken a burgonyával beültetett terület, különösképpen a vetőmagtermelés esett vissza. Évekkel ezelőtt Kovászna megyében 3500 hektáron termesztettek fajtaelismert vetőmagot, ezzel szemben tavaly az egész országban 110 hektáron, ebből 60 hektáron Kovászna megyében termesztettek vetőmag burgonyát.

Kovács Blanka, www.slagerradio.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >