erdélyi
kertészeti portál







Erdélyi kertészeti cégkatalógus

































Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites




Orchideák a szobában - 2. rész Környezeti igényeik
2014. február 02. vasárnap
Share this!
ImageKörnyezeti igényeik nagyon eltérőek az orchideafélék családon belül. Ez a leírás egy általános útmutató a szobanövényként termesztett orchideákhoz.

Fényigény

A leggyakoribb ok, amiért az orchideák nem virágoznak az nem elégséges fény. A növény szépen nő és egészséges, de ha nincs meg a szükséges fény mennyiség nem fog virágozni.

A megvilágítást lux-ban mérjük. 1 lux a megvilágítása annak a felületnek, amelynek 1 négyzetméterére merőlegesen és egyenletesen 1 lumen fényáram esik.

Image


Lássuk egyes orchidea fajok megvilágítás igényét:

1000 lux – legtöbb árnyékkedvelő növény megvilágítás igénye
5000 lux – minimális megvilágítás igénye az egyes árnyéktűrő orchideáknak (Phalaenopsis, Paphiopedilum)
10.000 lux – minimális megvilágítás igénye a Cattleyas, Dendrobiums, Miltonias and Oncidiums fajoknak
15.000 lux – minimális megvilágítás igénye a Vandas, Ascocendas és hasonló fajoknak

Egy déli kitettségű ablakpárkány elegendő az orchideák optimális tartásához. Ezt követné egy keleti kitettségű ablak, aztán a nyugati végül az északi ablak. Ha tehát nem megfelelő az ablak kitettsége alkalmazzunk mesterséges megvilágítást. A jobb megvilágítás eléréséhez mossuk rendszeresen ablakainkat, és mossuk le a leveleket is a portól, ha szükséges.

A növény a megvilágítás legjobb jelzője. Ha az orchidea nem virágzik az első gyanú a megvilágítás lehet. Nem megfelelő megvilágítás esetén a növény levele méregzöld lesz. A megfelelő megvilágítással a levelek középzöldek lesznek. A lakásban tartott orchideákat direkt napsugárzásnak kitéve napégést tapasztalhatunk, melynek jele fekete, sárgás vagy pirosas foltok a levélen.

Hőmérséklet igény

A hőmérséklet ugyancsak fontos eleme az orchideák virágoztatásának.
Az orchideákat hőigényük szerint négy csoportba osztjuk:
- melegkedvelő orchideák: éjszakai hőmérséklet 16 C felett
- közepes hőigényűek: 10-13 C éjszakai hőmérséklet
- hidegtűrő orchideák: 7-10 C
- edzett orchideák: egész évben kint termeszthető orchideák
Ha nem tartjuk be a hőmérséklet igényeket a legtöbb orchidea virágzása számára kritikus lehet.

Páratartalom

Az orchideák kedvelik a nedvességet. 50-70 % -os relatív páratartalom az optimális a tartásukhoz. Ezt többféleképpen érhetjük el. A legegyszerűbb ha a növényeket közel tesszük egymáshoz. Másik módja a páratartalom növelésnek, ha a növényeket egy olyan tálcára helyezzük, melyben apró kavics és víz van. Soha ne tegyük az orchideákat vízbe, ugyanis a gyökerek pusztulását okozhatja. Másik módja a párásításnak, ha az orchideákat a fürdőszoba ablakába tesszük.

Levegő mozgás

Ugyancsak fontos tényezője a sikeres orchidea termesztésnek. A légmozgás segít a gombás és baktériumos betegségek elkerülésében, ezen kívük széndioxidot szolgáltat a növényeinknek, mely a fotoszintézis elengedhetetlen eleme.

Tápanyagigény

A tápanyagellátás nagyban függ az orchidea típusától, valamint a termesztő közegtől, melyben az orchideánkat tartjuk. Általános szabály a heti egy alkalommal való tápanyagutánpótlás, amíg a növény növekedik. Ahogy a növényünk kezd öregedni csökkentsük a tápanyagot. Ne adjunk tápanyagot, ha a növényünk nyugalmi állapotban van, vagy nem fejleszt új hajtást. Használjunk speciális orchidea tápoldatot vagy kiegyenlített műtrágyát, mint a 10-10-10 vagy 12-12-12 NPK tartalmú komplex műtrágyák. A fakéregben nevelt orchideák nagyobb N adagot igényelnek, így használjunk 20-10-10 vagy 30-10-10 komplex műtrágyákat.

Termesztő közeg

A drénezés és levegőztetés két fontos tényezők a termesztőközeg kiválasztásakor. Speciális termesztőközeget igényel, ez megvásárolható egyes kertészti szaküzletekben. Ezek a keverékek fenyőkérget, tőzeget, perlitet és vermikulitot tartalmaz.. Sokan szeretik a saját termesztőközegüket összeállítani.

Mindig a termesztési módtól és növényünk fajától függően állítsuk össze termeszőközegünket. Felhasználhatunk: fán élő páfrányt, vörösfenyő kérget, parafát, tőzaget,páfrányokat(Pl. Osmunda), szenet, kőzeggyapotot, polisztirol habot, szikla kultúrát vagy homokot.

Folyt. köv. 3.rész Orchideák átültetése
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
Következő >