erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Román módra termelni és enni
2014. január 25. szombat
Share this!
ImageAki egy romániai nagyáruházba – szuper- vagy hipermarketbe belép, élelmiszerekből olyan hihetetlen árubőséget talál, amiről, mondjuk húsz éve, álmodni se mert volna a hazai vásárló.

Ha jobban szétnéz, és az áruk eredetét is firtatja, azt fogja tapasztalni, hogy meglepően csekély a hazai áruk aránya. Minthogy ezek az áruházak többnyire külföldi láncok tagjai, másrészt az Unióban szabad lévén az áruk áramlása, nem is kellene nagyon csodálkoznunk. A romániai termelők azonban joggal panaszkodnak, hogy az áruházak mellőzik őket, ami nemcsak számukra, hanem az egész hazai gazdaság számára hátrányos: csekély értékesítés mellett visszafogott a termelés is, amihez – főleg élelmiszerek esetében – leginkább hazai nyersanyagot használnak fel.

Egy aradi, PSD-s parlamenti képviselő, Dorel Căprar elhatározta: politikai nyilatkozatot tesz a parlamentben, amelynek címe Románul termelünk, románul eszünk (Producem româneşte, mâncăm româneşte). Talán kissé suta a cím, de mondanivalója egyértelmű: termeljük meg magunk azt, amit megeszünk. Azt egészen biztosan nem hiszi a képviselő úr, hogy a jó szándékú ötletet teljes mértékben (avagy akár félig is) meg lehet valósítani, az azonban kétségtelen, hogy valamit lehetne tenni a hazai gyártás és fogyasztás növelése érdekében, a termelők és fogyasztók, s végeredményben a hazai gazdaság javára.

Hogy a román élelmiszertermékek egyértelműen egészségesebbek lennének a külföldieknél (ez a nyilatkozat fő érve a hazai termelés és fogyasztás mellett), nem tudom megítélni: a zöldség- és gyümölcs-nagytermelők, meg a sertéshizlalók, sajnos, nálunk is használnak serkentőket, vegyszereket bőven. (A nyilatkozat-tervezet olyan kitételeit, hogy „nagyapáink és dédapáink 80-90 éveket éltek, mert normálisan növő zöldségeket és gyümölcsöket ettek, friss tejet ittak” stb. nem lehet érvnek venni, hisz ma nemcsak az átlagéletkor, hanem az idősek lakossági aránya is sokkal nagyobb, mint nagyapáink korában.)

Nos, ma Dorel Căprar képviselő a prefektúrán rendezett találkozót az Arad megyei élelmiszertermelők képviselőivel, hogy véleményüket is meghallgassa és esetleges javaslataikat, észrevételeiket nyilatkozatába belefoglalja. Az öt felszólaló közül kettő (a pékszektorból) arról beszélt, hogy a helyi termelőkre kellene alapozni, panaszkodott, hogy milyen nehéz egy nagyáruházba bejutni, meg hangsúlyozta: bármilyen kormány is volt hatalmon, semmit sem tett a kistermelőkért. Az egyik ismert hentesáru-cég vezetője viszont azt hangsúlyozta: minőségi árut kell előállítani, s akkor az áruházak lesznek azok, amelyek maguk jelentkeznek az áruért. „A vásárlónk a gazdánk”, mondta, és minden termelőnek ehhez kell tartania magát.

Az egyik neves tej- és tejtermék-termelő így fogalmazott: „Senki sem fog megvédeni bennünket, ha mi magunk nem fogunk össze. Az állam legfeljebb újabb adókat vet ki ránk. Saját üzlethálózatot kellene létrehoznunk a kistermelőknek.”

Hogy a képviselő úr mit szűr le a találkozóból, nem tudom, korszakalkotó ötleteket nem hallottam, de ha a mai találkozó netán egy szikrácskát is kicsiholt, egy ötletecskét is elindított a termelők összefogására, már nem volt hiábavaló.

Jámbor Gyula, www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >