erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Új kiadvánnyal népszerűsítik a megzőgazdálkodást
2014. január 21. kedd
Share this!
ImageHargita Megye Tanácsa által támogatott, V–VII. osztályosoknak szóló kiadványt mutattak be az érdeklődő tanároknak, mezőgazdasági szakembereknek és újságíróknak január 21-én a csíkszeredai megyeháza márványtermében. A szerkesztők nem titkolt célja, hogy a Mezőgazdasági kisokos segítségével felkeltsék az általános iskolába járó gyerekek érdeklődését a gazdálkodás iránt. A román és magyar nyelven is megjelent kiadványból egyelőre 3500 példányt nyomtattak mindkét nyelven.

A kiadványbemutatót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nyitotta meg, aki felszólalásában a könyv létrehozásának céljairól és a további tervekről beszélt.

– A könyv ötlete a Székelység története című kiadvány nyomán született meg. A szerkesztők nem titokban dolgoztak, a könyv széleskörű csapatmunka eredménye. Ezzel a kiadvánnyal azt szerettük volna elérni, hogy minél több gyermek megtapasztalhassa a saját termékek előállítását, a több lábon állás lehetőségét. Megtanulhatják, hogyan válhatnak önerőből sikeres felnőtté, ami elsősorban azt jelenti, hogy képesek magukról és másokról is gondoskodni – mondta beszédében a megyei tanácselnök.

A Mezőgazdasági kisokos kiadása kapcsolódik a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének Kiskertész programjához, amelynek segítségével már két éve sikeresen népszerűsítik a gazdálkodást az általános iskolás gyerekek körében. Erről a kezdeményezésről Márton István, a vidékfejlesztési egyesület elnöke elmondta, hogy a program csak tavaly több mint kétezer diákot érintett szerte a megyében.

– Amit ti megtermeltek, az táplálék, amit az üzletben megvásároltok, az csak étel – ezt mondtuk a gyerekeknek is – összegezte a program értelmét az egyesület elnöke hozzátéve, hogy a Mezőgazdasági kisokos ennek megértésében és gyakorlatba ültetésében segíti a kisiskolásokat.

Abrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara elnöke, a könyv egyik közreműködő szerkesztője bemutatta a kisokos tartalmát. Három nagyobb fejezetre tagolták a könyvet: növénytermesztés, állattenyésztés és biogazdálkodás.

Becze István megyei tanácsos hangsúlyozta, hogy a könyv kiadása azért is fontos, mert ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy a megyei tanácsnál olyasmivel is foglalkoznak, ami hiánypótlónak számít. Ezért is tartják célkitűzésnek, hogy tankönyvként is elismerjék a kisokost, hiszen annak segítségével a gyerekek köri tevékenységeken, választható tantárgy keretében tanulhatnak a mezőgazdaságról.

Korodi Attila parlamenti képviselő gratulált a kiadványhoz, és reményét fejezte ki, hogy a gyerekek minél előbb találkozhatnak a könyvvel az iskolában, és hogy az újabb kiadásokat ér meg, és az évek során egyre tartalmasabb lesz.

A jelenlévő felszólaló szakemberek és tanárok – akik most ismerkedtek meg a kiadvánnyal – elégedettségüket és reményüket fejezték ki arra vonatkozóan, hogy a könyv valóban elterjed és eredménnyel forgatják majd a diákok.

Borboly Csaba záró gondolataiban reflektált az észrevételekre és elmondta, hogy intézményes szinten elindították azt a procedúrát, amellyel országos szinten is elismert tankönyv lehet a Mezőgazdasági kisokos.

Közlemény / erdely.ma
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >