erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Bevallásos alapon kell adózni az otthoni pálinkafőzésért
2014. január 20. hétfő
Share this!
ImageBevallásos alapon kell majd az otthoni pálinkafőzés nyomán jövedéki adót fizetni, mivel a kormány azt tervezi, hogy beszünteti a lepárló berendezések hatósági zárolásának gyakorlatát - közölte vasárnap a Mediafax hírügynökség.

Romániában idén harmadával magasabb a pálinkaadó mint tavaly, miután az általános szeszadó a 750-ről 1000 euróra nőtt hektoliterenként, így a házipálinka (tiszta alkoholra számított) kedvezményes adója is 375-ről 500 euróra emelkedett hektoliterenként. A törvények szerint 50 liter tiszta alkoholt tartalmazó mennyiség alatt az általános szeszadó felét kell a saját használatra előállított gyümölcspárlat után befizetni.

Jelenleg a gazdáknak írásban kell bejelentenie a pálinkafőzést a területi vámhatóságnál, a vámosnak pedig kétszer kell kiszállnia a helyszínre: először azért, hogy levegye a lepárló berendezésre helyezett hatósági zárat, majd azért, hogy visszategye.

A Mediafax által ismertetett tervezet szerint a zárolás helyett a gazdák bevallása alapján fogják kiszámítani és behajtani a pálinkaadót. A főzés után legkésőbb három munkanapon belül kell majd bejelenteni, hogy hány fokos, és milyen mennyiségű párlat készült. Az ügymenet egyszerűsítésének szándékát azzal hozta összefüggésbe a hírügynökség, hogy Romániában most zajlik a pénzügyi hivatalok, a pénzügyőrség és a vámhatóság összevonása egy egységes adóhatósággá, a folyamat pedig létszám-leépítéssel jár együtt.

A saját használatra főzött 25 fokos cujka (egyszer égetett gyümölcspárlat) után literenként 5,6 lej, az 55 fokos erdélyi pálinka után pedig literenként csaknem 13 lej jövedéki adót kell fizetni.

Romulus Dascălu, a szeszesital-gyártókat és forgalmazókat tömörítő Garant munkáltatói közösség elnöke egy korábbi nyilatkozatában úgy vélekedett: az alkoholtermékek 70-80 százalékának adásvétele illegálisan, vagyis jövedéki adó befizetése nélkül történik Romániában.

www.maszol.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >