erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Erdélyi hírek
Soha nem volt kisebb krumplitermés
2012. szeptember 22. szombat
ImageA rendkívüli szárazság miatt idén nagyon kicsi a krumplitermés Hargita megyében, jelentette be Török Jenő a mezőgazdasági és vidékfejlesztési igazgatóság vezetője, elmondása szerint a hektáronként átlagtermés 8,8 tonna, majdnem háromszor kisebb, mint tavaly.
Bővebben...
 
Gyümölcsfesztivál Székelyudvarhelyen: válasz a válságra
2012. szeptember 20. csütörtök
Szakmai konferenciával kezdődik ma Székelyudvarhelyen a negyedik alkalommal megrendezendő gyümölcsfesztivál. A közösségi gazdálkodásra épített kezdeményezés mozgalommá nőtte ki magát: a háromnapos rendezvényen többek között lekvárokat, szörpöket, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt, aszalványokat, teafüveket és házi süteményeket kínáltak.
Bővebben...
 
Achim Irimescu államtitkár előnyösebb hitelezési rendszert ígér a gazdáknak
2012. szeptember 20. csütörtök
A bürokrácia csökkentését ígéri a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium, melynek révén a tárca tervei szerint a kedvezményezettek könnyebben le tudják majd hívni a mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra rendelkezésre álló összegeket.
Bővebben...
 
Román termékstandokat követel az agrártárca
2012. szeptember 08. szombat
ImageA mezőgazdasági minisztérium kötelezné a hipermarketeket, hogy külön standot hozzanak létre a romániai élelmiszeripari termékeknek – jelentette be Daniel Constantin. A mezőgazdasági miniszter közölte, a kormánynak jogában áll olyan jogszabályt hozni, melynek értelmében a nagy üzletláncok számára kötelezővé válna a romániai termékek értékesítése és népszerűsítése.
Bővebben...
 
A terméshozam miatt aggódnak a zöldség- és gyümölcstermesztők
2012. augusztus 30. csütörtök
ImageAz országos zöldség- és gyümölcstermesztők Matca nevű egyesületének friss felmérése szerint várhatóan több mint 40 százalékkal csökken az idei terméshozam a gazdák pénzügyi problémái, valamint az időjárás miatt – adta hírül Mircea Croitoru, a szervezet elnöke.
Bővebben...
 
Ökogazdaságok támogatására is igényelhető segély
2012. augusztus 25. szombat
A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei kirendeltségeinél október 15-ig nyújthatnak be támogatási kéréseket azok a termelők, akik ökogazdaságokat vezetnek.
Bővebben...
 
Kasztrófa a földeken: elpusztította az aszály a gabonatermés jelentős részét
2012. augusztus 15. szerda
ImageHatalmas katasztrófákat okozott az ország mezőgazdaságában a szinte teljes mértékben csapadékmentes nyár által okozott aszály. A kukoricatermésnek például közel felét, 47 százalékát érinti az aszály országos viszonylatban. Minderről tegnapi sajtótájékoztatóján beszélt Daniel Botănoiu, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára. „Egyelőre nem tudni pontosan, hogy milyen mértékben károsodott a termés, az azonban biztos, hogy országos szinten a kukorica sínylette meg leginkább a szárazságot” – fejtette ki az államtitkár.
Bővebben...
 
Nem olcsó, de finom a román dinnye
2012. augusztus 07. kedd
ImageKóstolni lehet, alkudni viszont nem – mondják a dinnyeárusok a sepsiszentgyörgyi piacon, hiszen a nagy szárazság miatt kevesebb az idei termés. Az árusok többsége a déli megyékből érkezett, és több standot is bérel a piacon, hogy eladhassa a gyümölcsöt.
Bővebben...
 
Kiszorították a piacokról az őstermelőket
2012. augusztus 05. vasárnap
ImageHáttérbe szorulnak az őstermelők az erdélyi és partiumi piacokon. Bár egyes önkormányzatok különböző kedvezményekkel próbálják segíteni a helyi gazdál-kodókat, az egyébként szükséges fejlesztések miatt drágítaniuk kell az asztalok, standok bérleti díját, amit sok kistermelő nem tud megfizetni.
Bővebben...
 
Daniel Constantin: kapnak kártérítést a gazdák a szárazság okozta károkra
2012. augusztus 03. péntek
ImageA kukoricát és napraforgót vállalkozásban termelő gazdák a szárazság okozta károk 80%-ának megtérítésére számíthatnak, a kisgazdák pedig fejenként 7500 kártérítést kapnak – nyilatkozta pénteki sajtóértekezletén Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter.
Bővebben...
 
Román ökolendület: növekvőben a biogazdálkodók száma
2012. június 09. szombat
Az Ökogazdálkodók Országos Szövetségének (Bio-Románia) jelentése szerint az elmúlt évhez képest megduplázódott a biotermesztéssel foglalkozók száma Romániában: míg tavaly valamivel több, mint 10 ezer termelő szerepelt a nyilvántartásban, idén már 20 350 gazda foglalkozik ellenőrzött biogazdálkodással.
Bővebben...
 
Kevesebb romániai eper kerül a standokra
2012. június 09. szombat
ImageRövid lesz az idei eperszezon, és drága lesz a gyümölcs – állítják a Szatmár megyei termelők. Nem kedvezett az időjárás, ráadásul egy komoly atkatámadás is érte az ültetvényeket, ezért valószínűleg nem jönnek be a gazdák számításai.
Bővebben...
 
Cioloş támogatja a földvásárlási moratórium meghosszabbítását
2012. május 24. csütörtök
ImageDacian Cioloş, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa támogatná, hogy Románia meghosszabbítsa a külföldiek földvásárlási tilalmát. Bukaresti lágotatása alkalmával jelezte, elkerülhetetlen a piac megnyitása, a mezőgazdasági minisztériumnak azonban sürgősen dolgoznia kellene egy olyan intézkedésen, amely arra ösztönözné a román gazdákat, hogy vásároljanak újabb területeket.
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Találatok 86 - 102 / 624